GANDIA | EDUCACIÓ

Gandia estudia la reestructuració de la Xarxa d’Escoletes per a millorar el servei a partir de setembre

ELPERIODIC.COM - 16/01/2024

La baixa en les matriculacions, entre altres factors per la reducció de la natalitat i l’obertura d’aules gratuïtes de 2-3 anys als CEIPS pròxims, ha dut a estudiar la reubicació d’alumnat a partir del curs pròxim

El govern local de Gandia està estudiant des de fa un temps un pla de reestructuració de la Xarxa d’Escoletes Municipals de Gandia amb l’objectiu d’optimitzar els recursos personals i materials que s’hi presten i, millorar així la qualitat educativa del servei, que des de la seua creació ha estat un referent.

Ho acaben d’anunciar el regidor d’Administració, Govern Interior i Recursos Humans, Adrián Vila i l’edil d’Educació, Esther Sapena, els quals han lamentat, en primer lloc, «la manipulació i la interpretació interessada que ha fet el PP per crear confusió entre les famílies usuàries», les quals seran les primeres en tindre informació de primera mà si s’aprova la proposta. «Aquest govern sempre ha apostat, amb molta estima, per l’educació pública de qualitat i per aquesta xarxa d’Escoletes que va ser un referent històric en el seu moment, perquè cap ciutat mitjana com Gandia, cap poble, comptava amb aquesta xarxa que van impulsar i construir governs progressistes. I que sempre hem defensat, fins i tot, quan el PP la va privatitzar. A partir del 2015, el govern del canvi el primer que va fer va ser re-municipalitzar el servei».

La baixada de la matrícula, pel descens progressiu de la natalitat i l’obertura d’aules gratuïtes en infantil de 2-3 anys en CEIPS (Col·legis d’Educació Infantil i Primària) molt pròxims a les escoletes és el que ha suscitat l’estudi sobre la reestructuració del servei.

En aquest sentit, Sapena ha recordat que l’oferta actual de l’Ajuntament a les Escoletes ascendeix a 516 places, de les quals els darrers cinc anys no s’han cobert mai més de 400. «De fet, tenim dos escoletes amb una demanda considerablement inferior a la resta: 21 alumnes en el Grau i 45 en el Raval, d’una ràtio mitjana de 85 alumnes en la resta de centres. A més, està oberta una aula de 2-3 anys al costat de l’escoleta del Raval, una altra al CEIP Sant Francesc de Borja, i una altra al Joan XIII, en el mateix edifici que tenim l’escoleta del Grau. Volem garantir un servei de qualitat realment ajustat a l’oferta i a la demanda de la ciutadania».

La regidora d’Educació ha assegurat que la forma de treballar del Govern local està sent responsable pensant en la qualitat i el benestar dels xiquets i de les xiquetes, «que són la nostra prioritat. Hem de tractar els diners públics amb rigor i responsabilitat”.

Sapena ha recordat que, d’aprovar-se la reestructuració, es garantirà en tot cas la plaça de l’alumnat, que té l’opció d’anar-hi a altres escoletes que estan a poc més de 700 metres, tant en el cas del Raval com en el Grau. I ha desmentit que això provoque un augment «a 30 de les ràtios», com ha indicat el PP. «El nombre d’alumnat per aula el determina la Conselleria d’Educació i l’Ajuntament sempre ha complit amb la legalitat”. “Es faria una previsió i, a partir de setembre, s’obririen les aules que estan tancades a les escoles més pròximes per donar totes les opcions possibles a les famílies ».

Finalment, s’ha indicat que l’estudi també contempla la possibilitat d’aprofitar les instal·lacions dels serveis reubicats per a ampliar d’altres, com la UPG; l’Aula d’Absentisme; aules per a la banda de música o espais de convivència.