Gandia consolida la seua aposta per la instal·lació de plaques solars i l'estalvi energètic
El Pla Estratègic Energètic i de Reducció d'Emissió de CO₂ permetrà l'estalvi de 170 tones anuals de CO₂ al llarg de tota la vida útil de les plaques
Gandia, a 10 de novembre de 2023.- L'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto; el regidor delegat d'Urbanisme, Vicent Mascarell; l'edil delegada de Medi Ambient, Alicia Izquierdo; i el regidor Salvador Gregori, responsable d'Inversions, han visitat l'edifici del Tirant i el de l'Urbalab, on s'ha instal·lat les plaques fotovoltaiques anunciades en el seu dia dins de l'estratègia municipal per combatre els efectes del canvi climàtic. El govern municipal iniciarà en pocs dies una nova instal·lació i ultima aquest tipus d'infraestructures en onze immobles més de la ciutat.
Pel que fa a les instal·lacions de la plaça Tirant i l'Urbalab, formen part del primer Pla Estratègic Energètic i de Reducció d'Emissió de COâ i, juntes, aconseguiran generar més de 161.845 kW/hora a l'any i estalviar més de 25.000⯀ anuals a la factura elèctrica de l'Ajuntament.
El pròxim edifici en sumar-se a aquesta mesura serà el del Mercat, que es convertirà en la instal·lació més gran dins de la iniciativa i suposarà la generació de 172.496 kW/hora a l'any, permetent un estalvi anual d'aproximadament 30.000⯀ cada any per a la ciutat.
En total aquestes tres instal·lacions reduiran al voltant de 55.000 euros l'any la factura energètica municipal.
Paral·lelament, i tal com ha anunciat l'alcalde després de la visita a les instal·lacions, es publicarà pròximament la licitació d'un nou projecte que implicarà la instal·lació de plaques solars a onze nous edificis municipals entre els quals hi ha el CEIP Botànic, CEIP Roís de Corella, CEE Enric Valor, la central de la Policia local, el poliesportiu i els centres socials del Raval i Corea, a més de quatre més del Grau i la platja (CEIP Joan XXIII, Escola Infantil Municipal de les Alqueries, etc.).
Amb una inversió de 750.000 euros, el pla convertirà Gandia en una ciutat pionera en la lluita contra el canvi climàtic dins del territori valencià mitjançant la reducció de 170 tones anuals de COâ al llarg de tota la vida útil de les plaques, que oscil·la entre els 20 i 25 anys. Una vegada s'adjudique el projecte, la previsió és que s'execute en un període no superior a cinc mesos.
Aquestes instal·lacions també beneficiaran 26 edificis públics més de la localitat, ja que l'energia solar sobrant dels immobles productors es repartirà entre els altres, i la resta es vendrà raó per la qual el consistori espera reduir encara més la factura elèctrica.