Gandia es confirma com a capital literària: més de 4.500 visitants a la seua 1a Plaça del Llibre
Es converteix en la segona Plaça amb més assistència de lectors, per damunt d’Alacant i Castelló
La iniciativa ha comptat amb més de 40 activitats i l’aportació de 17 editorials al programa
Gandia es reivindicava com a ciutat literària i així ho ha demostrat durant els quatre dies de la primera edició de la Plaça del Llibre, que ha tingut lloc del 27 al 30 de maig a la Plaça Rei Jaume I. Més de 4.500 persones han visitat aquest gran encontre de la lectura en valencià per a assistir a alguna de les més de 40 activitats programades, o endur-se a casa algun exemplar dels més de 1.600 títols oferts. Entre aquestes compres destaca el dietari La bèstia en què cavalquem, de l’escriptor i historiador Ferran Garcia-Oliver com el títol més venut.
“Amb l’èxit que ha tingut la primera Plaça del Llibre, s’ha fet palés que Gandia és un important bastió de les lletres valencianes. De les quatre edicions, s’ha convertit en la segona amb més assistència, per damunt d’Alacant i Castelló”, ha assegurat Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL, que va presentar en el marc de la Plaça l’Estudi d’Hàbits de Lectura i Compra de Llibres a la Comunitat Valenciana 2020 en què s’anuncia un augment de lectors, també en valencià, i on la zona de Gandia-Alcoi destaca d’entre les més lectores.
Per la seua banda, Jose Manuel Prieto ha valorat positivament la iniciativa. "Hem superat les expectatives que ens havíem posat tot que era la primera vegada que la Plaça del Llibre era la primera vegada que se celebrava a la ciutat. Les dades avalen l'èxit d'aquesta trobada de la literatura valenciana "i ha agraït a l'IMAB, Fundació Full, Generalitat Valenciana i les llibreries participants la seua implicació per fer realitat la Plaça del Llibre.
"Hem de perseverar i consolidar aquesta activitat com una més de les que ofereix Gandia com a Capital Literària Valenciana i que provoca que molta gent visite la nostra ciutat com va passar el cap de setmana" va finalitzar l'edil.
El llegat literari de Gandia s’ha anat consolidant al llarg de la història. Des d’autors com Ausiàs March, Joanot Martorell o Joan Roís de Corella, fins l’extensa nòmina d’autores i autors que presenta la ciutat hui en dia. Molts d’ells han participat en una programació diversa, amb 46 activitats dirigides tant al públic infantil i juvenil com a l’adult en diferents formats i gèneres: presentacions de narrativa, poesia, assaig, showcooking, clubs de lectura, tallers, tertúlies, micro obert…
De fet, de la llista dels més venuts destaquen els títols presentats per editorials valencianes com a part d’aquesta programació, la qual cosa reafirma el paper de la Plaça del Llibre com a difusora i dinamitzadora de la indústria editorial autòctona. D’altra banda, els llibreters també asseguren que amb un desplegament de més de 1.600 títols diferents de 150 editorials s’ha demostrat que la literatura en valencià té diversitat i qualitat. Entre els cinc títols més venuts també hi ha diversitat de gèneres: La bèstia en què cavalquem (Alia Edicions) com a dietari; Noruega (Llibres de la Drassana), de Rafa Lahuerta com a novel·la; La casa buida (Món de llibres), de Juli Capilla com a poesia; i Rondalles d’Oliva (Edicions Tívoli) i Ferran Ferralla (Editorial Tramuntana) d’Irene Verdú i Maria Martínez com a literatura infantil i juvenil. De fet, la literatura infantil i juvenil ha suposat quasi la meitat de les vendes, el 47%.
Dels cinc títols més venuts, quatre s’han presentat a la Plaça dins d’una programació que també ha comptat amb el concert de Jonatan Penalba, a la Casa de Cultura Marqués González de Quirós, com a tancament estrela a una primera edició visitada per diversos representants públics, com ara: Enric Morera, president de les Corts Valencianes; Mónica Oltra, vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives; Vicent Marzà, conseller d’Educació, Cultura i Esport; Diana Morant, alcaldessa de Gandia; a més d’altres regidors de la corporació municipal i d’altres municipis de la comarca.
“La Plaça s’ha establit com un espai col·laboratiu on participen moltes entitats amb el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni dins del Pla Valencià de Foment del llibre i la Lectura (PVFLL 2017-2021). Tampoc no podem oblidar el paper actiu que ha tingut l’ajuntament de la ciutat en l’organització de l’esdeveniment”, expliquen des de l’organització. Així, la Plaça suposa un punt de trobada de tot el sector del llibre. Autores i autors, editorials, llibreries, biblioteques lectores i lectors… Els visitants de la Plaça han pogut descobrir títols nous per a les seues prestatgeries a una llibreria gestionada de manera col·laborativa per les llibreries més actives de la localitat -Ambra Llibres, Gavina Llibres i Llibreria Ferrer-, que també han assessorat els més indecisos. Una altra manera de descobrir títols han estat les presentacions i encontres amb els autors que han dut les editorials i part de la programació que ha estat a càrrec de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB), molt actiu en l’organització del festival.