GANDIA | CULTURA I ESPECTACLES

Gandia concedeix el III Premi Joan Roís de Corella a la trajectòria literària a l'escriptor Jaume Pérez Montaner

ELPERIODIC.COM - 07/11/2019 | Fotograf: Àlex Oltra

La Setmana Literària, que envolta els prestigiosos Premis Literaris Ciutat de Gandia, transcorre del 8 al 24 de novembre amb presentacions de llibres, conferències, representacions teatrals o projecció de pel·lícules

En aquesta edició s'abordarà la figura de l'escriptor Sant Vicent Ferrer com a eix central

L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant; el regidor delegat del IMAB, Jose Manuel Prieto; i Àlvar Garcia, han presentat aquest matí a la Biblioteca Centra la programació d'activitats que s'ha organitzat des del consistori amb motiu de la Setmana Literària. Del 8 al 24 de novembre s'ha programat presentacions de llibres, conferències, representacions teatrals o projecció de pel·lícules a més de la Gala dels Premis Literaris que tindrà lloc el 22 de novembre al Teatre Serrano, a les 20 hores, on s'atorgaran el LVII Premi Ausiàs March de Poesia, XLI Premi Joanot Martorell de Narrativa i III Premi Joan Roís de Corella a la trajectòria literària. L'acte finalitzarà amb l'espectacle Teatral Tirant.

Les activitats de la Setmana Literària s'iniciaran demà 8 de novembre amb la conferència "Sant Vicent Ferrer, Escriptor de l'any" i finalitzaran el dia 24 amb la XXIII edició de "Homenatge a la paraula" organitzat pel CEIC Alfons el Vell.

Diana Morant ha afirmat que "any rere any, durant el mes de novembre Gandia està de festa, una festa literària" "És la ciutat la que impulsa aquesta celebració perquè és la ciutadania la que acompanya l'Ajuntament per liderar en tot el territori valencià aquest tipus d'iniciatives durant dècades"
Sobre els premis literaris, l'alcaldessa ha destacat que són un acord de ciutat que té el màxim consens i el suport de totes les forces polítiques representades al consistori.

Durant la seua intervenció, l'alcaldessa ha anunciat que el III Premi Joan Roís de Corella, un premi nascut durant la celebració de la I Capitalitat Cultural Valenciana, serà atorgat a l'escriptor Jaume Pérez Montaner.

"Els Premis Literaris són la cita més important dels esdeveniments organitzats i en ells, els nostres clàssics i els guardonats són els protagonistes. Moltes persones i entitats han aconseguit amb el seu treball que els Premis Literaris de Gandia tinguen el prestigi que tenen" "Gandia és un ens literari des de fa més de 500 anys i hem de viure-ho com un fet totalment natural que hem de projectar al futur i a l'exterior amb iniciatives com la Casa dels Escriptors".

Per la seua banda, Jose Manuel Prieto va emmarcar la Setmana Literària com "la marca Literària de Gandia, com a capital literària de la Comunitat Valenciana i com una de les capitals literàries d'Espanya" "Per a nosaltres suposa un honor convertir-nos en emblema i referent del millor de la creació literària" "Ací han coincidit els millors literats valencians i aquest relat és el que ha de marcar la política literària de l'IMAB durant tota aquesta legislatura".
"Volem ampliar la vocació social de l'IMAB i implicar la ciutadania i als col·lectius perquè participen encara més en totes les activitats que se celebren de manera transversal" i ha explicat que la intenció de govern és projectar els Clàssics a l'exterior.

L'edil responsable de l'IMAB ha avançat que el Dia de la Biblioteca es consolidarà dins de la programació habitual de l'Institut d'Arxius i Biblioteques com una referència que, juntament amb els premis literaris, convertirà Gandia en una ciutat que durant un mes albergarà tota classe d'activitats relacionades amb els llibres i la literatura.

Finalment, Àlvar Garcia va agrair que les autoritats municipals "vinguen a aquesta presentació i demostren el seu suport a una política constant que es desenvolupa des de les biblioteques municipals durant dotze hores al dia. Un servei destinat a què tots tinguem accés als llibres i al coneixement".

Sobre l'elecció de Sant Vicent Ferrer, Garcia ha explicat que l'Acadèmia Valenciana ho ha decretat com Escriptor de l'Any en 2019. "A més d'un Sant, és un referent, un emblema, una referència nacional i internacional. Possiblement, siga la figura que més unanimitat concita a l'hora de relacionar els valencians amb un passat literari, després dels Clàssics".

Pel que fa al nomenament de Jaume Pérez Montaner com a guanyador de la III Premi Joan Roís de Corella a la trajectòria literària, el director de l'IMAB ha afirmat que amb el seu nomenament "aconseguim afegir un grau més de prestigi, si és possible, als dos que ja teníem".

JAUME PÉREZ MONTANER

Jaume Pérez-Montaner (L'Alfàs del Pi, 1938) és un poeta i assagista valencià.

Llicenciat en Filosofia i Lletres a la Universitat de València, ha estat professor en algunes universitats dels Estats Units i a la mateixa Universitat de València.

Ha escrit diversos reculls de poesia entre els quals destaquen Màscares (1992), Fronteres (1994), L'oblit (1996) i Solatge (2009). L'any 2014 publicà Geografies de l'oblit, una antologia personal que recull tant poemes publicats en llibres anteriors com poemes inèdits i altres reescrits o reconvertits i La casa buida. En opinió del crític literari Francesc Calafat,[2] com a poeta Pérez Montaner és un autor que «ha apostat per la integració de registres, tons i llengües, per les perplexitats del llenguatge, l'obsessió del palimpsest».

Com a assagista ha escrit diversos estudis sobre l'obra de Vicent Andrés i Estellés. Ha traduït autors com Wallace Stevens, Anne Sexton, William Sttaford, Barbara Kingsolver, Edgar Allan Poe o Edoardo Sanguinetti. Ha presidit l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana entre 1999 i 2007.

La Plaça del Llibre de València li otorgà el Premi d'Honor a la Trajectòria Literària de 2019.

MÉS FOTOS