elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gandia commemora aquest dijous el Dia Mundial de la Salut Mental

Gandia commemora aquest dijous el Dia Mundial de la Salut Mental
  • La programació inclou la lectura d'un manifest, la col·locació d'una bandera commemorativa al balcó de l'Ajuntament a més d'una mostra fotogràfica i una performance

La regidora delegada de Sanitat, Liuvina Gil, ha presentat aquest matí en roda de premsa les activitats que des del consistori i amb la col·laboració de diverses entitats s'han preparat per a commemorar el pròxim dijous 10 d'octubre el Dia Mundial de la Salut Mental. L'edil ha comparegut acompanyada per Olga Mengual, del grup de la Safor 'Salut Mental' i Neus Sastre, del Cicle de Promoció de Gènere de l'IES Veles e Vents.

D'aquesta manera, el dia 10 a partir de les 12 hores serà el torn per a la lectura d'un manifest a la plaça Major i es penjarà una pancarta. Posteriorment, es desplaçaran davant de la Casa de la Marquesa on tindrà lloc l'obertura de la mostra fotogràfica i a partir de les 18.30 hores està prevista una performance sobre la igualtat de gènere. Finalitzada aquesta activitat, es tornarà a llegir el manifest.

Gil ha recordat que el Pla de Salut Local elaborat el 2018 a la ciutat de Gandia va identificar una sèrie de desafiaments, entre ells, un increment de patiment psicològic en els adolescents i joves.

Per aquesta raó, des de 2022 es va posar en marxa l'Àgora del benestar emocional de la Joventut on s'han implicat centres educatius, personal tècnic de l'administració local, Salut Pública, Atenció Primària; Serveis Socials, professionals de la Unitat de Salut Mental infantil; associacions vinculades a joventut, corresponsals i alumnes de secundària, amb l'objectiu de detectar les necessitats i possibilitats de millora en les polítiques de prevenció i atenció personalitzada per a les persones i els joves que es trobaven en situació de patiment psíquic i emocional. Tot aquest treball ha acabat fructificant al programa d'atenció del malestar psicològic de la joventut, 'Parlem', que l'Ajuntament de Gandia ha dissenyat en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana.

Pel que fa a les xifres, la regidora ha informat que el 50% dels trastorns mentals s'inicien entre els 12 i els 25 anys, i que entre el 2,5% i el 3% de la població adulta pateix un trastorn mental greu. A més, el 6,7% de la població d'Espanya està afectada per l'ansietat, exactament la mateixa taxa que de persones amb depressió. En totes dues és més del doble en dones (9,2%) que en homes (4%).

"Els estudis demostren que, per primera vegada en anys, la incidència comença a disminuir el que demostra que és important continuar invertint en salut mental i des del govern municipal continuarem en aquesta línia i posant en marxa les iniciatives que siguen necessàries", ha finalitzat la regidora.

Mengual ha explicat que el grup de la Safor 'Salut Mental' va ser creat fa tres anys a Gandia i que té com a objectiu ajudar les persones amb problemes de salut mental gràcies a la col·laboració de 14 entitats de la comarca. Per a aquesta edició, el projecte té una perspectiva de gènere, ja que, tal com ha explicat "les dones estan doblement estigmatitzades". Gràcies a la col·laboració dels cicles de Promoció de Gènere i d'audiovisuals de l'IES Veles e Vents s'ha realitzat una exposició on participen dones que, a través de fotografies, expliquen la seua història de vida.

Per part seua, Sastre ha posat en valor que gràcies a aquesta iniciativa, l'alumnat ha pogut conéixer aquesta realitat de la mà de les persones que la viuen i destacat que la mostra ha estat fruit de la convivència entre les dones i els alumnes. "Ha estat una experiència molt bonica que ens ha ensenyat a tots i on hem treballat moltes persones. Esperem poder reeditar aquest tipus de col·laboracions".

MÉS FOTOS
Gandia commemora aquest dijous el Dia Mundial de la Salut Mental - (foto 2)
Pujar