Gandia camina cap a un turisme intel·ligent
Lâalcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha inaugurat este matà el VIII Congrés Internacional sobre Xarxes Socials Comunica2 al Campus de la Universitat Politècnica de València (UPV), juntament amb el director del Campus, Jesús Alba, i la codirectora del Congrés, Marga Cabrera.
Morant, al començament del seu discurs, ha manifestat que Gandia presumeix del Comunica2 perquè és âel congrés acadèmic referent en matèria de xarxes socials dâEspanyaâ. Activitats com aquesta contribueixen al progrés de Gandia, âque és Ciutat de la Ciència i la Innovació i Capital Cultural Valencianaâ, uns premis que, segons ha afegit, també són del Campus de la UPV, organitzador del Comunica2.
Aixà mateix, Morant també ha remarcat que el Comunica2 ha contribuït a fer-li un gir a la reputació en lÃnia de Gandia, âque tan perjudicada va estar fa uns anys per culpa dâun programa innombrableâ. El Campus, segons ha afegit, âha fet que seâns conega en lâà mbit internacional per la programació cientÃfica i cultural de qualitat, per les noves tecnologies, els sistemes de comunicació més avançats i per la seua universitatâ.
Lâalcaldessa de Gandia ha centrat el seu discurs en la gestió que està realitzant el govern, en companyia del sector, cap a un turisme intel·ligent. Ho ha fet aprofitant que una de les meses redones reflexionava sobre âTurisme en xarxesâ, amb experts de les plataformes Minube (Francisco Calleja), Lastminute (Blanca Sánchez), Agència Valenciana de Turisme (Raquel Navarro), Trasmediterranea (Federico Pareja) i Hosteltur (Lola BuendÃa).
El Govern de Gandia, segons Morant, treballa per canviar el model turÃstic de Gandia cap a la qualitat i reposicionar la marca Gandia, âperò per això és molt important conéixer la imatge que es projecta, quina imatge es vol donar i disposar de les ferramentes adients per a treballar en este sentitâ.
Les noves tecnologies, els nous mitjans de comunicació digitals, sâhan convertit en ferramentes imprescindibles per a desenvolupar una gestió turÃstica intel·ligent i tractar dâassolir objectius dâuna manera eficient i eficaç.
Amb el desenvolupament dâinternet ââ¬â¢ha expressat lâalcaldessaââ¬â¢, el viatger ha modificat la seua forma de relacionar-se amb la destinació: âCada vegada veiem menys turistes guiant-se pels carrers amb un enorme mapa de paper, i més des del seu dispositiu mòbil. I cada vegada pregunten menys en les oficines de turisme i es referencien més per blogs de viatge que et diuen què fer, què menjar o què visitarâ.
Com a ciutat turÃstica, segons Morant, âno ens queda una altra opció que adaptar-nos a les exigències del visitant, i en eixe sentit, tenim la Universitat Politècnica de València com a una important aliada amb la qual treballem en diferents projectesâ.
Les TIC (Tecnologies de la Informació i Comunicació) han impactat de forma notòria en el cicle del viatge, des de la seua organització fins a la seua experiència posterior. Lâe-Tourism constitueix un reflex de la digitalització de tots els processos de la cadena de valor turÃstica, una revolució digital que ha modificat substancialment la gestió turÃstica, segons ha argumentat Morant.
âEl viatger està més informat, utilitza els canals digitals per a les seues reserves, accedeix al coneixement en qualsevol moment i ho comparteix a través de les xarxes socials. Per això és clau per a les destinacions turÃstiques conéixer el perfil dels clients i com es comportenâ.
El big data (lâestudi massiu de les dades) està cobrant cada vegada més importà ncia en sectors com el turisme. I les plataformes en lÃnia, aquelles on acudeixen els viatgers per a la preparació dels seus viatges, constitueixen actors privilegiats en lâanà lisi de gran quantitat de dades i informació rellevant del consumidor. A través de lâexplotació dâesta informació, és possible conéixer en detall quin tipus de perfil tenen els clients i incrementar lâeficà cia publicità ria amb missatges altament segmentats, continguts i anuncis en temps real.
En este sentit, Morant ha assenyalat que el Departament de Turisme ha mantingut reunions amb algunes de les plataformes turÃstiques en lÃnia més importants dâEspanya, com ara Minube i Last.Minute, amb la finalitat dâarribar a acords perquè, amb la tecnologia dâexplotació de les dades massives disponible, puguem accedir al coneixement exhaustiu dels diferents tipus de client de la destinació de Gandia, plantejar campanyes publicità ries hipersegmentades, desenvolupar continguts ajustats a eixos perfils i millorar la presa de decisions en els processos de gestió turÃstica de la ciutat.
Amb Minube, per exemple, âhem signat una campanya de promoció de la destinació a través de viatges a Gandia de bloguers i influenciadors perquè conten les seues experiències viscudes en una Gandia autèntica i les difonguen en les seues xarxesâ.
Aixà mateix, lâAjuntament de Gandia està enrolat en el projecte europeu âAlter Ecoâ, impulsat per la Universitat Politècnica de València. âMitjançant esta iniciativa podem conéixer quants turistes hi ha en la Platja en un moment determinat, quants visitants passegen per primera lÃnia o quina és lâocupació real de les vivendes del districte marÃtim, entre altres dades. Tot, grà cies a la instal·lació dâantenes i sensors en el passeig MarÃtimâ.