Gandia acull una Setmana de la Ciència amb 44 activitats per a tots els públics
Experimentar i divertir-se amb la ciència i aprendre que grà cies a ella la vida humana és millor. Aquest és lâobjectiu de la Setmana de la Ciència a Gandia, una activitat que per segona vegada promouen de forma conjunta el CEIC Alfons el Vell, el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València, amb el suport de lâAjuntament de Gandia i de la Conselleria dâEducació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.
La Setmana de la Ciència tindrà lloc del 5 al 10 de novembre en diverses seus de la ciutat. La inscripció ja està oberta a la web del CEIC Alfons el Vell, alfonselvell.com.
El programa de la Setmana de la Ciència 2018 lâhan explicat hui en roda de premsa Luis Miret, director del CEIC Alfons el Vell; Jesús Alba, director del Campus de Gandia de la UPV; J.Emili Aura, director del Centre Internacional de Gandia â Universitat de València; i Joan Muñoz, regidor de Cultura de lâAjuntament de Gandia.  Els responsables de les entitats promotores de la Setmana de la Ciència sâhan mostrat molt satisfets de la col·laboració i han explicat que ja hi ha més de 900 xiquets i xiquetes inscrits, i que sâespera arribar a unes 1500 persones partipant en totes les activitats.
Tallers, exposició i teatre
La programació de la Setmana de la Ciència inclou 44 activitats per a diferents públics. Els protagonistes seran, sobretot, els xiquets i xiquetes, de primà ria i secundà ria, que entre setmana hi participaran amb els seus centres educatius en tallers a la Casa de Cultura, de Gandia; al Campus de Gandia de la UPV, al Port; a Urbalab...  i el dissabte 10 de novembre a les 12.00h, a la Biblioteca Infantil Central de Gandia, on sâofereix una activitat gratuïta per a famÃlies. Aquesta activitat, âLa inspiració de Mary Shelleyâ ens transporta a la vida de lâautora de Frankenstein, de la mà dels contacontes âLos Gatos con Batasâ, i permetrà que xiquets i xiquetes, de 1er de primà ria a 2on de lâESO, aprofundisquen en el món de lâelectricitat, i realitzen experiments de conductivitat. La inscripció en lâactivitat es pot fer directament en la Biblioteca Infantil (infantil@gandia.org).
Inspecció ultrasónica de materials; El cofre de la Mar; Taller de fractals; La bioquÃmica a les teues mans; Coneixes Arduino?; Flors interactives; Existeixen els esperits?; Arts de pesca tradicionals i adaptacions de peixos i organismes marins; Tallers dâeducació ambiental; Tallers dâacústica submarina; Vols un fòssil? Fes-lo tu mateix; Mà gia i Ciència; Apropament a lâunivers dron.
Aquests són alguns dels tallers que sâoferiran, per als quals sâhan comptat amb la col·laboració de Urbalab; la Unitat de Cultura CientÃfica i de la Innovació Cà tedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València; la Cà tedra Gandia Turisme Intel·ligent; la Cà tedra IVIO- UPV; CEFIRE Gandia; IMAB Gandia i el Galp Gandia Albufera.
També es podrá gaudir lâexposició âUna visita al genomaâ i es veurà lâobra de teatre âHypatia, la luz del pensamientoâ, a lâAula Magna del Campus de Gandia.
Una setmana de conferències
Personal cientÃfic de primer nivell impartirà conferències, amb assistència lliure, del 5 al 9 de novembre a les 19.30h en la Casa de Cultura de Gandia (amb lâexcepció de la conferència del 8 de novembre, que tindrà lloc al Restaurant Visconti). Fernando Barbero, investigador cientÃfic del CSIC, oferirà la xarrada âOndas gravitacionalesâ (dilluns 5 de novembre); Maite Sebastià , investigadora del Campus de Gandia UPV, parlarà de âEcosistemes costaners i fitoplancton vistos des de lâespaiâ (dimarts 6 de novembre); Vicent MartÃnez, catedrà tic dâAstronomia i AstrofÃsica de la Universitat de València, parlarà de âFractals i Caos. Lâaventura de la complexitat' (dimecres, 7 de novembre); J.M. Mulet, investigador de lâInstitut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP) de la Universitat Politècnica de València, ofereix la conferència âQuè és menjar sa? Els dubtes, mites i enganys més estesos sobre lâalimentacióâ (dijous, 8 de novembre); i Anna Garcia Forner; directora del Museu dâHistòria Natural de la Universitat de València parlarà de âSi els dinosauris pogueren parlar!' (divendres, 9 de novembre).
Inauguració del Laboratori Coral Barbas Â
El dijous 8 de novembre, a les 13.00h, tindrà lloc la inauguració del Laboratori âCoral Barbasâ al Campus de Gandia UPV, a iniciativa de la comissió de investigació del Campus de Gandia UPV. Coral Barbas és investigadora especialitzada en quÃmica analÃtica i dirigeix el Centre dâexcel·lència en metabolòmica y bioanà lisis (CEMBIO). . En 2016, la revista americana The Analytical Scientist la va triar com una de las 50 dones més influents del món en quÃmica analÃtica. La pròpia Coral Barbas assitirà a la inauguració i oferirà una xicoteta xarrada.