Gandia acull el XX Aplec de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters
L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant ha presentat aquest matí en roda de premsa el XX Aplec de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters al costat del president de la Federació Valenciana de Dolçainers, Juanjo Trilles; el delegat de comunicació de Dolçainers de la Safor, Toni Salvador; i el vocal Pedagògic, Paco de Domingo.
L'esdeveniment se celebrarà a la nostra ciutat els pròxims divendres i dissabte i congregarà als nostres carrers al voltant de 700 persones entre músics participants i els familiars que els acompanyaran.
"No és casual que Gandia siga l'amfitriona d'aquesta trobada" ha declarat Diana Morant "És una demostració més que som una ciutat compromesa amb la nostra cultura, les nostres tradicions, la nostra música i els elements identitaris valencians, com són, en aquest cas, la dolçaina i el tabal".
L'alcaldessa ha recordat que Gandia és una ciutat pionera en tot el territori valencià amb la difusió i promoció de la dolçaina i el tabal.
A principis de la dècada dels vuitanta del passat segle XX, es podien comptar amb els dits de la mà els dolçainers que existien a la comarca de la Safor. Així, les Falles de Gandia van ser les impulsores de la dolçaina, l'instrument musical valencià per antonomàsia. Van ser les falles gandianes les primeres que incorporen la dolçaina en les seues celebracions, el que va provocar el ressorgiment d'aquesta tradició.
Ja en 1987 la Universitat Popular de Gandia (UPG) iniciava els cursos de dolçaina i tabal pels quals van passar alumnes que hui dia són grans professionals. Precisament, aquests cursos van ser el germen de l'Associació Cultural de Dolçainers de la Safor-UPG, creada per promoure l'ús de la dolçaina, ensenyant-la, estudiant-la i dignificant-la.
Posteriorment en 1990, la Falla plaça Prado, iniciava uns "Aplecs de dolçainers" que es programaven durant la Fira i Festes, els quals reunien grups no només de la Comunitat Valenciana, sinó també a "dolçainers" de tot Espanya.
Morant ha recordat que va ser a la nostra ciutat on va néixer aquesta Federació i que a Gandia es va dur a terme la primera Trobada de la Federació fa vint anys.
"A partir d'ací, aquests instruments tradicionals, condemnats en altres temps a la desaparició, van tenir un futur immillorable, arribant a ser estudiats en els conservatoris. I Gandia va ser testimoni de tot això.
Gandia, per tant, serà una perfecta amfitriona, no només per dolçainers i tabaleters de tots els llocs de la Comunitat Valenciana, sinó per a grups que vindran des de tot Espanya" va declarar Morant qui ha afegit que "Aquesta trobada també compta amb el suport decidit de la Generalitat Valenciana i la Diputació de València. Aquestes administracions són les nostres grans aliades, perquè des de Gandia coincidim amb elles que es pot revolucionar el turisme enaltint la nostra identitat, la cultura i les nostres tradicions. Per això, sabem respectar, dignificar i projectar al món la música tradicional, com la de dolçaina".
Juanjo Trilles va destacar que "per a nosaltres és un plaer commemorar i repetir el que fa 20 anys va ser el primer Aplec. En 20 anys hem passat de comptar amb 16 grups a tenir en aquesta edició més de 60 procedents de diversos punts d'Espanya i seguim creixent. És una manera de donar força al col·lectius" "Volem agrair a tots els que participaran en l'Aplec i compartir entre tots les nostres experiències amb persones que utilitzen diferents instruments de la mateixa família".
Per la seua banda, Vicent Llinares ha explicat que divendres s'inicien les activitats amb un concert al conservatori del Grau Gandia per al dissabte començar amb activitats com conferències, tallers i cursos per a la tarda realitzar una cercavila. "És tal el volum de músics que participaran que hem hagut de programar dos recorreguts diferents que finalitzaran amb un concert a la Casa de la Marquesa a càrrec dels grups convidats" "Esperem que no ploga i que la ciutat i la comarca isca al carrer per escoltar la nostra música".
Finalment, Paco de Domingo va informar que el concert de divendres anirà a càrrec d'alumnes que al llarg d'aquests 10 han cursat els seus estudis al Conservatori del Grau. "Pretenem tornar a retrobar-nos tots els que hem passat per allà i que supose un tret d'eixida per a totes les activitats".