Gandia acollirà una nova edició de la Universitat d’Estiu amb el lema “En la cruïlla de l’avenir”
Aquest matí ha estat presentada en roda de premsa la 39 edició de la Universitat d’Estiu de Gandia que tindrà lloc a la ciutat entre el 18 i el 22 de juliol
Una edició marcada per la recuperació de la presencialitat i de l’àmplia oferta d’activitats tant acadèmiques com obertes a la ciutadania
Manuela Carmena serà l’encarregada, enguany, de pronunciar la conferència inaugural
La vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Ester Alba; l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto; la directora del Centre Internacional de Gandia, Carme Melo; i el regidor de Cultura, Nahuel González han estat els encarregats de presentar aquest matí una nova edició de la Universitat d’Estiu de Gandia que, enguany, se celebrarà amb el lema “En la cruïlla de l’avenir”. Una edició, que en paraules de l’alcalde Prieto, reafirma el paper de Gandia com a “espai de reflexió i intercanvi d’idees amb un lema que mostra la urgència en abordar el present i el futur immediat que ens espera com a societat en una realitat marcada pel conflicte d’Ucraïna, el canvi climàtic, la crisi energètica o els problemes de salut mental”. En la mateixa línia s’expressava la vicerectora Alba qui expressava com el lema elegit per a l’edició d’enguany ens mostra el punt d’inflexió en el que ens trobem: “estem en un punt marcat per la construcció d’una nova etapa de la història, una crisi en la que hem de resoldre quina societat volem ser”
La programació acadèmica d’aquesta 39 Universitat d’Estiu inclou 13 seminaris de temàtica variada i en modalitat presencial. Carme Melo, directora del CIG-UV, ha estat l’encarregada de presentar una oferta “que dona visibilitat al moment de tensió que vivim” i on s’abordaran temes com el canvi climàtic, el conflicte amb Ucraïna, les noves formes de governança, la igualtat, la despoblació o l’economia feminista. A més, enguany s’inclouen tres seminaris de caràcter més cultural un d’ells coordinat per Paco Roca, dibuixant de còmics. Mentre, els altres dos estaran dedicats a l’any Berlanga coordinat per Rosanna Pastor i un segon sobre literatura que inclourà un taller pràctic sobre escriptura creativa.
Com va sent habitual en els últims anys, la inscripció als seminaris de la UEG serà gratuïta i es pot formalitzar des de hui mateix a través de la web de la Universitat d’Estiu: www.uv.es/ueg
Activitats obertes a la ciutadania
Pel que respecta a les activitats obertes, aquestes recuperen el format d’anys anteriors tot i que, enguany, s’han actualitzat els horaris. En aquesta edició, es recupera el format “Converses amb..” que se celebraran a les 19h a la Casa de la Marquesa. La primera d’elles tindrà lloc el dimarts 19 de juliol amb la conversa amb Helena Maleno, periodista i investigadora especialista en migracions i tràfic d'éssers humans. A més, és fundadora del col·lectiu Caminando Fronteras. Establerta al Marroc des d'on denúncia les violacions de Drets Humans a la frontera sud espanyola i desenvolupa una tasca de suport i empoderament de les comunitats migrants subsaharianes durant el procés migratori. Mentre, dimecres 20 de juliol serà el moment de conversar amb Octavio Salazar, pare i home "en procés de ser feminista". Jurista espanyol especialista en Dret Constitucional, especialment conegut pels seus treballs en el camp de la igualtat de gènere. Dijous 21 de juliol, la conversa es produirà amb els escriptors Rafa Lahuerta i Ferrant Torrent que parlaran sobre la novel·la “Noruega” escrita per Lahuerta i un dels èxits editorials valencians de l’últim any. La programació de les converses finalitzarà divendres 21 amb la conversa amb Amarna Miller, activista en drets de la dona i autora del llibre "Virgenes, esposas, amantes y putas" , un assaig en el qual analitza el que significa ser dona en la societat actual.
Nahuel Gonzàlez ha estat l’encarregat de presentar les activitats nocturnes remarcant “el caràcter popular de la programació, amb unes actuacions gratuïtes obertes a tota la ciutadania de Gandia i la comarca i en un marc incomparable com és el jardí de la Casa de la Marquesa”. Aquestes començaran, com és habitual, uns dies abans de l’inici de l’edició amb l’actuació de Projecte Europeu Escena Erasmus que presentarà l’obra “El desig de la joventud”. Serà dijous 14 de juliol a les 22.30 al Jardí de la Casa de la Marquesa.
Les actuacions nocturnes es reprendran dimarts 19 i ja seran a les 21.30h, avançant-se una hora l’horari habitual. Holistiks seran els primers del cartell. Dimarts 19 el grup gandià actuarà a la UEG remarcant, en paraules del regidor González, “el compromís de la Universitat amb els artistes novels locals”. Mentre, dimecres 20 serà el torn de Magalí Saré i Manel Fortià, dos de les veus del jazz més consolidades en el panorama valencià. Mentre, dijous 21 serà el torn d’El Diluvi qui presentarà a Gandia el seu nou disc “Present”. La programació nocturna es tancarà divendres 22 amb l’actuació de Spanish Brass, un dels quintets més dinàmics i consolidats del panorama musical internacional, que presentarà el seu espectacle “Make a Jazz noise here”, un homenatge a Frank Zappa.
Conferència inaugural
La conferència inaugural d’enguany serà impartida per Manuela Carmena, alcaldessa de Madrid entre 2015 i 2019 i magistrada. Una conferència, en paraules de l’alcalde Prieto, “més que necessària, ja que és urgent “escoltar veus d’una dona, demòcrata i feminista com és Carmena”.
L’acte tindrà lloc el 18 de juliol a les 20h al Jardí de la Casa de la Marquesa i estarà obert al públic en general.