Gandia acollirà la I Mostra de Pesca Artesanal, Turisme i Territori de la Mediterrània
L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha comparegut aquest matà en roda de premsa al costat del president de la Confraria de Pescadors, Domingo Ciurana; el professor del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, Miguel Rodilla i la regidora de PolÃtiques Econòmiques, AlÃcia Izquierdo, per presentar la I Mostra de Pesca Artesanal, Turisme i Territori de la Mediterrà nia, que tindrà lloc del 14 al 20 de maig a l'esplanada de la Llotja.
Una activitat que ha organitzat el GALP (Grup d'Acció Local Pesquer) on s'integren l'Ajuntament de Gandia des dels departaments de Comerç i Turisme, la Confraria de Pescadors de Gandia i la Universitat Politècnica de València amb l'objectiu de donar visibilitat a la Pesca Mediterrà nia.
"Una prà ctica artesanal que sempre defensem i defensarem. Acà a Gandia tenim un barri pesquer, el Grau, on des de sempre molts dels seus habitants s'han dedicat a eixir a pescar al mar i vendre el millor producte a la Llotja, en la "millor Llotja" com sempre diu el president de la Confraria de Pescadors, Domingo Ciurana" va declarar Diana Morant, qui ha incidit que "en un moment en què la nostra ciutat aposta pels valors i per enaltir la nostra identitat i la nostra essència mediterrà nia, l'organització d'aquesta Mostra és necessà ria per a donar a conéixer la Pesca Mediterrà nia tant a escolars com a la ciutadania en general".
La iniciativa posarà en marxa diverses activitats. En l'à mbit educatiu hi haurà tallers per a alumnes d'Ensenyament Primà ria Obligatòria, ESO, Batxillerat i col·lectius en exclusió social. D'altra banda, i pel que fa a l'à mbit tècnic, se celebrarà una sessió plenà ria de la Xarxa Espanyola de Grups d'Acció Local Pesquer que reunirà més de 150 persones i on també participaran representants d'institucions d'à mbit autonòmic, nacional i europeu.
També hi haurà un mercat de proximitat, visites a embarcacions pesqueres i recreatives; tallers de reciclatge, de recuperació de tortugues, tallers cientÃfics, artesanals, infantils; exposicions de dibuix i fotografia; degustacions; visites a la Llotja; fabricació i degustació de llimonada casolana; actuacions musicals, etcètera.
Totes aquestes iniciatives programades pretenen posar en valor la Pesca Mediterrà nia, com a instrument per a la gestió sostenible del medi marÃ, com a element de la nostra identitat com a poble i com a pilar d'un model turÃstic i comercial basat en la qualitat, la proximitat i el baix impacte ambiental.
"Ãs un honor que aquesta ciutat, on el sector de la pesca és tan important, aculla aquesta Mostra, que a més servirà de dinamitzador per al barri marÃtim i com a punt d'atracció per a visitants. Des de l'Ajuntament sempre donarem suport a activitats com aquesta perquè creiem que els governants sempre hem de defensar, protegir i reactivar la pesca: una activitat que marca el carà cter dels pobles. L'apreciem en la gastronomia i en tradicions, com la celebració de les festes de la Verge del Carme. Ãs, també, clau en la conservació dels ecosistemes costaners, ja que els pescadors coneixen el seu medi i són els primers interessats en la seua protecció" va declarar l'alcaldessa.
Durant la compareixença s'ha remarcat la potenciació a través del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València del coneixement de la pesca artesanal en general, i concretament, la recuperació de tellines, pops i sÃpies. A més, s'ha informat de la intenció del govern municipal d'arribar a acords amb la Generalitat Valenciana, amb la finalitat d'emprendre les mesures necessà ries per a recuperar la pesca artesanal.
D'altra banda, es treballa en la posada en valor i difusió del turisme pesquer (que permet viure l'experiència de la pesca tradicional des de la mateixa embarcació i explicada pels pescadors), un aspecte que també pot ser clau per al sector, per la que es treballa amb la Universitat Politècnica de València, per estudiar la seua viabilitat.
Per la seua banda, AlÃcia Izquierdo explicava que l'èxit d'aquesta activitat resideix en la quantitat d'actors que hi participen. "Ãs l'exemple del treball transversal entre els departaments de l'Ajuntament que ha posat en marxa aquest govern. Ãs un projecte on també participa la regidora de Gestió Responsable del Territori amb l'organització de tallers. Hem intentat des de tots els departaments enriquir aquesta Mostra. Esperem que d'acà a 20 anys continue la iniciativa, ja que l'objectiu és que hi haja arribat per quedar-se". "Des del departament de Comerç sempre hem pensat que l'activitat comercial va molt lligada a l'activitat turÃstica i més en una ciutat de les caracterÃstiques com Gandia. A més, fem valdre el comerç de proximitat i el producte del terreny".
Per finalitzar, Izquierdo va voler convidar a la ciutadania. "Aquest tipus d'activitats aconsegueixen èxit si té públic i des d'acà volem convidar a les persones de Gandia i als que ens visiten perquè participen en totes les activitats que s'han preparat i que van dirigides a tots els públics".
El president de la Confraria de Pescadors, Domingo Ciurana, ha recordat que "fa dos anys vam visitar Ità lia i vam participar en unes jornades similars. L'any passat vam tornar a visitar-les per veure el seu funcionament i acudirem a l'ajuntament per presentar la idea. Com sempre, vam ser ben atesos i després d'algunes reunions amb l'alcaldessa vam posar el projecte en marxa". Ciurana ha destacat el paper de la col·laboració amb el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, "tenim a casa nostra una cosa que no tenen moltes ciutats. Des que tenim la universitat som com a pare i fill, sempre anem junts perquè tots som conscients de la importà ncia d'aquest tipus de col·laboracions per millorar el mar, les seues espècies i la neteja". "Gandia ha de seguir mirant al mar. Hem de seguir per aquest camà de futur que genera llocs de treball i que beneficia el conjunt de la ciutadania".
Finalment, Miguel Rodilla va qualificar de "fonamentals" aquest tipus d'accions. "Tots els actors que intervenen en la pesca han de participar de manera conjunta: cientÃfics, pescadors, polÃtics, etc." va declarar Rodilla que va destacar la tasca divulgativa de la Mostra en els centres educatius de Gandia i la comarca. "Es tracta de contribuir a la formació de persones més completes en el futur i que tinguen en compte l'empremta que deixa l'ésser humà en l'entorn proper". El professor del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València va incidir en la importà ncia de la sessió plenà ria de la Xarxa Espanyola de Grups d'Acció Local Pesquera. "Tindrem representants de tots els GALP's i d'altres actors implicats. Reexaminarem els avenços, els dèficits i mancances que hem de solucionar a més d'exposar les iniciatives innovadores que cada GALP està posant en marxa per tal de crear sinergies entre tots".