GANDIA | MEDI AMBIENT

Expectació màxima en la presentació del Pla director del Barranc de Beniopa

ELPERIODIC.COM - 27/11/2024

El saló d’actes de la Casa de la Marquesa s’ompli de gom a gom per conèixer les línies mestres del document de futur, que contempla un conjunt de mesures a curt, mitjà i llarg termini, d’integració del barranc a la ciutat, així com el medi natural i l’a

La ciutadania de Gandia l’esperava amb granb espectació. Prova d’això és que dilluns passat es va omplir de gom a gom el saló d’actes de la Casa de la Marquesa per a la presentació del Pla Director del Barranc de Beniopa. A càrrec de la primera tinenta d’alcaldia i regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Emergència climàtica, Alícia Izquierdo; el director general de Medi Natural, Daniel Muñoz; el director tècnic, Benjamí Pérez i l’arquitecta, Blanca Peñín, responable de l’equip multidisciplinar que ha redactat el Pla Director del Barranc de Beniopa.  

El Pla Director consisteix en un conjunt de mesures d’integració del barranc a la ciutat, així com el medi natural i l’agrícola que l'envolta. Centrat,  essencialment, en disminuir el risc d'inundació. És, per tant, un compendi de grans projectes que s’aniran impulsant a curt, mitjà i llarg termini.

A curt termini

El pla director es redacta dins el context de l’execució del primer dels projectes, cofinançada per la Fundación Biodiversidad (95%) i l'Ajuntament de Gandia (5%) i s'ha concebut com una proposta de futur.

Per fer un poc de memòria, cal recordar que el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), a través de la Fundació Biodiversitat i la Direcció General de l'Aigua, va resoldre la convocatòria d'ajudes de la Fundació Biodiversitat per a grans projectes transformadors que contribuisquen a la millora de l'estat ecològic del sistema fluvial en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat amb fons europeus Next Generation.

Aquesta resolució va concedir a Gandia una ajuda de 2.385.547,91 €. Es tracta del projecte de "Renaturalització i mitigació dels efectes de les inundacions al corredor verd del Barranc de Beniopa a la ciutat de Gandia”, el pressupost total d'execució del qual és de 2.511.103,06 €. L'Ajuntament de Gandia és l'òrgan gestor i l'entitat executora.

Com és sabut, l’esmentada proposta està fonamentada en la disminució del risc d'inundació mitjançant "solucions basades en la naturalesa", és a dir, en l’habilitació de grans àrees inundables vora la llera del barranc de Beniopa i en l’ampliació d'aquesta llera, renaturalitzant-ne tot l'àmbit des de la cruïlla amb el by-pass fins el Grau de Gandia.

Actualment, s’ha avançat molt en les accions preparatòries sobre el terreny: s’han llevat les plantes invasores (canyes i acàcies), que invadien tot el barranc i s’han instal·lat lones opaques per evitar-ne el creixement posterior i poder plantar les plantes natives pròpies dels barrancs mediterranis com aquest, atenent a les especials condicions de cada tram.

Açò nomes ha sigut el principi, ja que s’ha redactat un projecte d'execució per escometre les principals accions sobre el terreny i ja s’han iniciat els tràmits per licitar les obres, que podrien començar els primers mesos de 2025 i estaran finalitzades abans que finalitze l’any.

De les accions sobre el terreny s’esperen resultats immediats, perquè eliminem molts dels problemes del barranc en la mesura en que és possible i posa en marxa moltes experiències pilot per reduir el risc d'inundació: la principal és la habilitació d'una gran àrea inundable just abans de Beniopa, i també l'eliminació de molts colls de botella que estan provocant problemes seriosos.

Accions a mitjà i llarg termini

Però també cal preveure moltes accions per al futur, per tal de continuar tractant el barranc aplicant solucions basades en la natura: eixa és el sentit i la funció primordial del Pla Director:

Noves àrees inundables de caràcter natural vora el Barranc de les Coves, que baixa de la Serra Falconera fins el barranc de Beniopa, i també a la confluència amb el Barranc Ample, que arreplega les aigües de la Marxuquera baixa.

A més de la restauració geomorfològica de la llera des d'ací fins a Beniopa incloent el tram abans del pontet de Santa Marta, on la intenció és excavar la llera per crear un altra àrea inundable que ajude a laminar les inundacions i que facilite la infiltració de l'aigua que recarregue l'aqüífer costaner, tan important per a la nostra marjal.

Aigües avall de Gandia es continuaria amb la mateixa dinàmica que ja iniciada amb el projecte que s’està licitant: mantindrem la vegetació i promocionarem els hàbitats naturals, al tems que assumirem les tasques que han hagut de quedar pendents, és a dir, culminarem la restauració geomorfològica de la llera per a que l'aigua discórrega lliure i a la menor velocitat possible fins el Port de Gandia.

Al tram urbà es faria el possible per renaturalitzar les vores del barranc, amb noves arbredes a les dues vores i la millora de l'espai urbà entre Beniopa i Santa Ana mitjançant l'adequació de nous jardins.

Tot açò s'harmonitzarà amb accions d'adaptació a l'ús públic: s’habilitaran àrees d'acampada controlada a les immediacions de la zona d'escalada del Cigró, on és molt necessària, i es condicionaran sendes vora el barranc ben connectades amb els camins existents, és a dir, s’integraram en una xarxa de senders pedestres i vies ciclopedestres que també es treballaran perquè siguen ben transitables i s'integren adequadament al medi.

El Pla Director ha sigut redactat per un equip multidisciplinari dirigit per l'arquitecta Blanca Peñín, amb arquitectes, enginyers de camins i geògrafs, sempre en coordinació amb els tècnics municipals que estan al càrrec de la execució de la proposta.

No obstant això, des del primer moment s’ha entés que era necessària la participació de la ciutadania, per a la qual cosa s’ha desenvolupat un procés de participació que culmina amb aquesta presentació del Pla Director i que va consistir en sessions informatives al Grau de Gandia, a la Casa de la Marquesa i, com no podria ser d'un altra manera, també a Beniopa, a les que seguiren cinc tallers de participació amb les associacions socials i ambientalistes (2) i la ciutadania (3), on es van poder recollir el sentiment i la percepció dels gandians i gandianes quant al barranc i el seu entorn i també les principals demandes i reivindicacions, que s'han plasmat en la mesura del possible al Pla Director.

 

MÉS FOTOS