Èxit de participació en la jornada 'Transparència efectiva. La veu de la ciutadania'
Treballar activament la transparència va ser motiu, per omplir la sala connecta de l'Urbalab Gandia el passat dijous. Inauguraren la jornada el regidor d'Administració, Modernització i Govern Obert de l'Ajuntament de Gandia, i la secretària autonòmica de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació.
José Manuel Prieto repassà públicament diverses actuacions realitzades en transparència, especialment la creació del Comité Municipal de Transparència, un òrgan administratiu autònom sense participació política per tal que trasllade directament la veu de la ciutadania sobre temes d'informació pública, bon govern i responsabilitat pública. Ara mateix està obert el període perquè les associacions veïnals de Gandia proposen persones candidates, entre els quals han de consensuar-se sis vocals per aquest innovador Comité.
Belen Cardona, va destacar el procés participatiu, necessari per a fer que la transparència siga una realitat que millore la democràcia. També va traslladar als assistents les línies bàsiques de l'avantprojecte de Llei, de la Generalitat, de Govern Obert de la Comunitat Valenciana. Assistiren representants de tots els grups polítics municipals.
La jornada va continuar amb dos tallers interactius i d'aprenentatge actiu. Els participants eren de distints perfils, representants d'associacions, càrrecs electes, tècnics municipals, especialistes en tecnològica i comunicació, hackers cívics, professors i estudiants universitaris, de Gandia i arribats de tota la província.
El primer taller va ser impartir per Diego Álvarez, repassà les fases d'una metodologia (Tactical Data Engagement) útil per a tots els municipis i la societat en general per tal d'identificar, treballar i aplicar l'ús de dades obertes per a solucionar aspectes d'interés de la comunitat. Les dades, la informació, són un recurs cívic que pot utilitzar-se per la ciutadania per a millorar el seu cercle d'interés i la seua ciutat.
El segon taller, dirigit per Adrián Vicente, va treballar en dinàmiques de grup aspectes de la nostra realitat concreta, seleccionar i proposar actuacions reals en temes d'interés públic. Les propostes i solucions es consensuaven entre tots els participants, fins a prioritzar accions en benefici la col·lectivitat. Queda manifest, que la transparència no tracta de satisfer la curiositat d'algunes persones individuals, sinó per a millorar la qualitat de vida dels habitants d'un municipi.
La preparació tècnica i expertesa dels ponents, i l'alta implicació dels participants generaren un clima creatiu i de participació activa.