elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Esther Sapena: «Ha estat un any complicat per la incompetència de la Conselleria d’Educació»

Esther Sapena: «Ha estat un any complicat per la incompetència de la Conselleria d’Educació»
  • La regidora d’Educació, Infància i Política lingüística fa un balanç de les principals actuacions de 2024

La regidora d’Educació, Infància i Política lingüística, Esther Sapena, ha fet aquest matí un balanç de les que han estat les principals actuacions durant 2024 dels departaments que ella gestiona.

«En línies generals, ha estat un any complicat, sobretot per la incompetència de la Conselleria, tant en l’escolarització, l’adjudicació de les places docents, la no substitució de molts professionals de l’educació, el retall i el retard en totes les subvencions, la falta de places escolars a la nostra ciutat i la nul·la previsió de la situació per part de conselleria. També continuem sense resposta, per exemple, a la petició d’un centre per part del Consell Escolar Municipal de Gandia».

Escolarització

En primer lloc, Sapena ha fet un balanç de l’estat de l’escolarització a la nostra ciutat: Un total d’11.879 alumnes estan matriculats en l’actualitat en els centres de la nostra ciutat: 1.955 d’infantil, 4.784 de primària , 4.187 de l’ESO i 953 de Batxillerat. Han arribat fora de termini 724 sol·licituds, les quals han estat assolides pels centres públics amb l’obertura de 6 aules d’infantil i primària i 1 de 1r de l'ESO.

«La situació a la nostra ciutat continua sent molt complexa, creant situacions amb les famílies en fills en centres diferents, i en el hàndicap afegit de tindre dues zones molt allunyades com són el Grau de la resta de Gandia.

Continuem reclamant la necessitat d’un nou centre per poder donar resposta a la demanda sense haver de continuar incrementant aules de nova creació o ampliacions de ràtio, que en cap cas ajuden a mantenir una qualitat educativa als nostres centres públics, que continuen sent els que assoleixen el 100% d’aquesta matrícula fora de termini».

En la Xarxa Municipal d’Escoles Infantils hi ha un total de 360 alumnes matriculats en les 5 escoletes i un total de 31 vacants. La regidora ha denunciat la dificultat de les famílies amb alumnes de 0 a 3 anys que volen matricular els seus fills i filles fora del termini ordinari, ja que la conselleria, en aquest cas, no ha fet extensiva la gratuïtat del servei, raó per la qual aquestes famílies han de pagar el cost de l’escoleta íntegrament.

Assoliment d’objectius

Un dels principals objectius del departament d’Educació ha estat democratitzar l’accés a l’educació i a la cultura compensant desigualtats i oferint oportunitats equitatives a tots els xiquets i xiquetes. Per aconseguir-ho s’han implementat accions com: Descentralitzar els actes per dinamitzar tots els barris de la ciutat; Dia de la ciutat educadora al Parc Sant Pere amb una participació de 15 centres i de més de 600 alumnes de 2n de primària dedicada a Estellés; Dia de la infància: amb la participació de tots els xiquets i xiquetes dels consells de la infància de la nostra ciutat; el “Musicalitza’t” a la plaça de la Salut, amb més de 700 xiquets i xiquetes participants; Els patis Oberts amb la participació de 9 escoles (3 més que l’any passat i totes menys 1 Roís de Corella per les obres de l’Edificant al pati), 3 obertes cada dia de 5 a 7 amb activitats extraescolars gratuïtes per a tots i totes.

Altres exemples són «la Infància als barris», amb més de 15 obres teatrals infantils realitzades als diferents barris de la nostra ciutat, portant la cultura al carrer i fent-la accessible per a tots i totes; Activitats extraescolars i complementàries: amb 17 activitats gratuïtes adreçades a tots els nivells educatius i a tots els centres públics i concertats de la ciutat. «Autònoms, xicotetes empreses i associacions o clubs esportius de la nostra ciutat han estat les encarregades de propiciar un programa divers, enriquidor i divertit als xiquets i xiquetes de la nostra ciutat, tant en horari lectiu com fora d’ell: Dansa (ball modern, danses, ball de bastons) pesca, teatre, cinema, robòtica, pòdcast, teràpia amb gossos, art, cinema en valencià, doblatge de curtmetratges, entre altres. I la col·laboració desinteressada d’associacions com APESORGA, CEPAIM, Federació de Falles».

També es va poder oferir en 2024 l’Escoleta matinera gratuïta de gener a juny en la xarxa d’escoletes. Acció que no ha pogut tindre continuïtat per la tardança i la reducció a un terç de la subvenció del pla Corresponsal (de 250.000 euros a 77.000 €) de la Conselleria, des de la qual l’ajuntament assolia la competència autonòmica de fer front a la necessitat de conciliació laboral de les famílies.

D’igual manera, a través de subvencions als AMPES s’han organitzat 6 escoles d’estiu als centres educatius de la ciutat. Una d’elles i per primera vegada al centre d’Educació Especial Enric Valor, amb una subvenció de 15.000 euros. Les altres 5 escoletes han comptat amb una subvenció de 30.000 euros que han repercutit en 75 euros per cada xiquet/a.

El segon gran objectiu ha estat reduir l’absentisme escolar i els problemes conductuals en l’àmbit educatiu: «El departament treballa conjuntament amb els agents tutors de la Policia Local i amb els equips docents dels centres educatius de la ciutat per reduir el nombre de xiquets i xiquetes absentistes de la nostra ciutat. També enguany s’ha aprovat el II Pla Municipal d’Absentisme Escolar, el qual pretén unificar i facilitar tota la burocràcia necessària per a millorar la coordinació entre tots els ens implicats». A més s’ha posat en marxa l’aula d’absentisme escolar per aquells xiquets i xiquetes absentistes que a més mostren problemes conductuals i són expulsats més de quinze dies dels seus centres educatius».

Un altre objectiu ha estat revisar, actualitzar i realitzar la documentació que regule els serveis que depenen del departament. Com ara les beques, incloent-hi conceptes d’IPREM en totes les beques del departament, també la consideració cap a les famílies monoparentals, cap a les dones víctimes de la violència masclista i cap a la diversitat funcional. En les beques de menjador per primera vegada s’ha inclòs el tram de 3 a 6 anys com a possibles beneficiaris i la possibilitat de demanar beca de transports si vius al Grau o a Gandia i no has pogut accedir a una plaça escolar en la mateixa zona d’escolarització.

Pel que fa a les beques British, s’han triplicat les del Summer per a donar resposta a la gran demanda de l’any anterior, passant de 21 beques a 55, i s’han adequat els criteris als conceptes anteriorment esmentats.

S’han avançat les convocatòries per facilitar la planificació tant del departament, del centre British com de les famílies que podran saber si tenen una beca amb prou temps per a organitzar-se a l’estiu.

S’ha redactat l’ordenança municipal de la Xarxa Municipal d’Escoletes Infantils, el document que regulara el funcionament de la Xarxa d’escoletes i actualment Serveis Jurídics treballa per tal d’aprovar aquesta ordenança abans del pròxim procés de matrícula.

«Hem aplicat una mirada inclusiva a totes les activitats oferides des del departament. Per exemple, incloent-hi els xiquets i xiquetes amb diversitat funcional en totes les accions del departament i realitzant per primera vegada l’escoleta d’estiu en el CEE Enric Valor de la mà de la seua AMPA. Incorporant també els xiquets i xiquetes del Preventori Infantil en totes les activitats dutes a terme pel departament, tot i que aquest depenga de l’Ajuntament del Real de Gandia».

El quart objectiu ha estat vetlar per l’accés a la informació, per part de totes les famílies en els processos propis i autonòmics referent a l’escolarització dels xiquets i xiquetes i a l’accés a les beques. O a través de l’atenció continuada des del departament d’Educació, on s’ha reforçat aquesta atenció amb una administrativa més.

S’ha implementat una nova metodologia a la Xarxa Municipal d’Escoletes Infantils respectuosa amb els xiquets i les xiquetes basada en el joc, l'experimentació i la coeducació. «Amb la millora en la contracta de manteniment i de la seua funcionalitat, amb la inversió en tendals en els centres públics, i a través de la millora d’espais amb la transformació dels espais exteriors de les 5 escoletes i la dotació de materials educatius manipuladors i d’experimentació per tal d’implementar la nova metodologia per racons d’experimentació. Aquest canvi de metodologia ha anat acompanyat de la formació docent per a les educadores i mestres i d’una nova estructura organitzativa basada en la coeducació que ha permés augmentar el personal de reforç, contant actualment amb 3 educadores per nivell educatiu en totes les escoletes». A més, la reunificació en 5 escoletes ha permés agrupar al personal de tal manera que ara mateix comptem amb les ràtios més menudes de la història de les escoletes.

Infància

S’ha garantit la participació de la infància en les decisions de ciutat. A través del Consell de la Infància i de la redacció del II Pla Local d’infància i adolescència, que es presentarà públicament el dia 16 de gener a les 19 h en la Casa de la Marquesa.

Promoció del valencià

Finalment, el darrer objectiu, ha estat garantir l’aprenentatge i accés a la cultura en valencià. Amb tota l’oferta formativa, lúdica i educativa realitzada des del departament feta en valencià. I amb accions concretes com: Cinema en valencià, amb una gran acollida tant en l’àmbit educatiu amb un total de 15 centres participants i més de 700 xiquetes i xiquets. I amb el cicle de cinema en valencià obert a la ciutadania i per primera vegada gratuït. Oferit en col·laboració amb el Servei de Normalització Lingüística del Campus de Gandia de la UPV; el Centre de Gandia de la Universitat de València i la Mancomunitat de Municipis de la Safor s’ha omplit la sala B del Teatre Serrano en totes les projeccions. “Per aquesta raó estem plantejant-nos ampliar la campanya tot l’any, amb una programació mensual”.

Premis Ovidi de la música en valencià: ajornats per la DANA i que tindran lloc el dia 19 de gener en el Teatre Serrano. O amb la preparació de grans esdeveniments per al 2025 com la Trobada d’escoles en valencià que tindrà lloc el 31 de maig al barri de Roís de Corella (l’acte de presentació de la trobada que tindrà lloc el dia 13 de febrer al teatre Serrano i l’entrega dels premis Sambori seran el dia 29 de maig al Jardí de la Casa de la Marquesa).

Una altra cita important serà «Com sona l’ESO», el major projecte educatiu musical d’Europa, que es durà a terme al llarg dels dies 7,8 i 9 de maig al Grau reunint 1.600 alumnes d’instituts públics valencians, catalans i de les Illes.

En definitiva, «que ha estat un any intens de treball, tot i les complicacions per la falta de rigorositat i compromís de la Conselleria d’Educació. També hem patit la falta de personal municipal als diferents departaments o la no substitució de les baixes. Dificultats que hem suplit entre totes i tots amb un sobreesforç molt gran. Però hem estat capaços de donar solucions, posar-nos al costat de les famílies i els xiquets i les xiquetes. També d’introduir moltíssimes novetats, que han tingut molt bona acollida per part de la ciutadania», ha conclòs Esther Sapena.

Pujar