GANDIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

La dona i la xiqueta en la ciència

ELPERIODIC.COM - 17/02/2020 | Fotograf: Àlex Oltra

L’obra de teatre ‘La científica màgica’, de la companyia Los gatos con batas, aproparà la ciència a les famílies el dissabte 22 de febrer, a les 12 h, a la Casa de la Marquesa. Funció gratuïta

El Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) organitza una funció gratuïta de l’obra de teatre ‘La científica màgica’, per tal d’apropar la ciència a les famílies i lluitar contra estereotips de gènere que desmotiven a les xiquetes cap la ciència.  L’obra podrà veure’s dissabte 22 de febrer a les 12 h a la Casa de Cultura de Gandia. L’entrada és lliure, fins omplir la sala.  L’activitat compta amb el suport de l’àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de Gandia i finançament de la convocatòria de Propostes d’Accions Culturals 2020 de la UPV.

L’espectacle ‘La científica màgica’ està realitzat per la companyia ‘Los gatos con batas’ i està inspirada en la vida d'Ada Lovelace, matemàtica a qui es considera la precursora de la programació. Durant l’obra es gaudirà de trucs de màgia realitzats a partir de metalls i també d’aplicacions vistoses de les matemàtiques.

Segons Isabel Pérez- Arjona, professora i investigadora de la UPV i integrant del Comité d’Igualtat del Campus de Gandia de la UPV, l’obra de teatre és una més de les accions que duu a terme el Comité d’Igualtat amb motiu del ‘Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència’, que es commemora l’11 de febrer, i que té com a objectiu principal ajudar a desmuntar els estereotips de gènere que causen un desequilibri en la presència de dones en ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.

Segons l’Organització de Naciones Unides (ONU), en el món, la matrícula d'estudiants femenines és particularment baixa en el camp de la tecnologia de la informació i les comunicacions (TIC), amb un tres per cent; ciències naturals, matemàtiques i estadístiques, amb un cinc per cent, i en enginyeria, manufactura i construcció, amb un vuit per cent.

Des de l’ONU afirmen que els prejudicis i els estereotips de gènere que s'arrosseguen des de fa molt temps continuen mantenint a les xiquetes i dones allunyades dels sectors relacionats amb la ciència. Un estudi realitzat en 2015 per l'Institut Geena Davis titulat “Gender Bias Without Borders” (Prejudicis de gènere sense fronteres) mostra, per exemple, que la representació en les grans pantalles de dones que treballen en el camp de les ciències es limita només a un dotze per cent.

“Som conscients que en els camps d’estudis científics i tecnològics la presència de les dones és escassa i això ens porta a reflexionar sobre les raons. I quan pensem en el “per què”, veiem que hi ha falta de referents, perquè hi ha hagut poques dones al llarg de la història i, a més, han estat invibilitzades. Una altra de les raons és la presència forta d’estereotips de socials de gènere que influeixen sobre la decisió de les xiquetes i els xiquets...”, ha assegurat Pérez-Arjona.    

Per la seua banda, Juana Navarro, Regidora Delegada d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de Gandia ha reafirmat “el compromís del consistori amb totes les iniciatives encaminades a promocionar i fomentar la igualtat de gènere en tots els àmbits. Perquè la igualtat ha de ser real i efectiva, aplaudim i donem suport a aquesta acció i animem a tot l’alumnat de Gandia assistir a l’obra de teatre el pròxim dissabte”.

Mil xiquetes i xiquets gaudeixen de ‘Porte una científica al meu col·le’

Per tal de crear referents femenins per a xiquetes i xiquets, el Comité d’Igualtat del Campus de Gandia de la UPV torna a realitzar, per segon any consecutiu, l’activitat ‘Porte una científica al meu col·le’, que beneficia mil xiquetes i xiquetes de centres de l’entorn de Gandia. “Volem apropar exemples de dones científiques reals, que treballen a la UPV, a les xiquetes i xiquets, per tal que comproven que les ciències, les matemàtiques, la tecnologia i l'enginyeria són divertides i tenen la clau per a comprendre i resoldre molts dels problemes de la humanitat”, ha afirmat la professora.  

La primera de les xarrades i tallers va tindre lloc el 6 de febrer i se n’estan celebrant durant tot el més de febrer, en municipis com Gandia, Xeresa, Dénia, Vilallonga, Alqueria de la Comtessa, Ròtova, el Preventori Infantil (El Real)...

L’activitat compta amb el suport de la Càtedra Gandia Intel·ligent i la Càtedra IVIO de la UPV.

MÉS FOTOS