“Dins del col·legi nosaltres controlem als alumnes, però en eixir és la seua responsabilitat perquè l'endemà han de tornar”
Els directors del col·legi Escola Pia de Gandia parlen clar enfront de tots els dubtes que deixa una volta al col·le marcada directament per la pandèmia del COVID-19
Els directors del col·legi Escola Pia de Gandia, Borja Pinzón i Xavi Figueres, repassen minuciosament cada detall del nou protocol de contenció que han elaborat contra el COVID-19, aqueix virus que s'ha instaurat en la societat i que manté en suspens l'inici del pròxim curs escolar. Els dos directors, a més d'encarregar-se de dirigir el centre també són professors i, per si no fos prou, pares d'alumnes. Ho tenen tot, per la qual cosa les opinions van més enllà del professorat i parlen a elperiodic.com també com a pares d'alumnes que es preocupen per com i quin serà l'esdevindre més pròxim dels seus fills quan entren per la porta de les classes del col·legi.
Partint de la base que el protocol és estricte i està perfectament delimitat i assenyalat en cada racó de l’Escola Pia, els dirigents tenen les lògiques preocupacions relacionades de manera més que directa amb la pandèmia actual.
Tots dos coincideixen que, a part de les mesures de seguretat, el virus és incontrolable al 100% i és un fet que “ficar a 900 alumnes en un col·legi suposa un risc per a tots, tant per a ells com estudiants com per a nosaltres com a professors”.
“Sent conscients del risc, tenim clar que el protocol ens ajuda a estar el més tranquils possible dins d'unes circumstàncies en les quals les certeses són bastant escasses”, expliquen.
“Hi ha pares que no portaran als seus fills al col·legi perquè consideren que pot ser un risc de contagi que poden evitar-se”, afirmen.
La solució davant l'afirmació anterior dels directors la tenen clara: “Fins que no hi haja una vacuna continuarem amb aquesta incertesa en els col·legis i en la resta d'àmbits”.
Pinzón i Figueres tenen clar que “la solució de tancar els col·legis i que els alumnes es queden a les seues cases pot crear una sèrie de problemes en cadena que tampoc ajuden, ja que els pares hauran d'anar als seus llocs de treball, no podran deixar als xiquets i xiquetes sols a les seues cases i hauran de recórrer inevitablement als avis; amb la qual cosa es genera una successió de problemes en cadena que acaben en el grup d'edat que més pateix les conseqüències d'aquest virus, els avis”.
Els dos directors recorren permanentment a la lògica per a tractar aquesta situació, ja que “emprant-la, és evident que dins del col·legi nosaltres podem controlar als alumnes en els ‘grups bambolla’ que hem creat i a la resta a les seues aules, però una vegada acaba l'horari escolar i salen al carrer no podem controlar-los de cap manera, per la qual cosa si algun d'ells no és prou responsable, pot crear un problema a tota la resta perquè l'endemà tornen a la classe i s'ajunten tots”.
“Dins de les portes del centre educatiu estan baix control, però una vegada acaben el seu dia escolar cadascun pot acudir al parc, relacionar-se amb una altra gent o una sèrie de coses que abans féiem habitualment i que ara suposen un risc de contagi evident”, continuen detallant tots dos.
Apartant-nos d'alguna manera del merament relacionat amb el virus, tots dos dirigents tracten un altre dels temes lligats a l'exigència educativa en aquests moments de la pandèmia. Tots dos expliquen que “tot depén de la norma que marque Educació, ja que és una cosa lògica que si els professors estem obligats a tan sols tindre en compte les notes positives dels alumnes i no les suspeses, és una realitat que l'exigència disminueix i el rendiment dels estudiants no és el mateix, és inferior a quan estan exigits a donar el seu màxim per a aprovar les assignatures o el curs”. Aquest és un altre dels problemes derivats d'aquesta crisi sanitària, que de la mateixa manera afecta al rendiment escolar i a l'exigència que se'ls demana donades les circumstàncies que els envolten.
Cal recordar que, malgrat les estrictes mesures aplicades i un protocol dissenyat comptant amb tots els detalls de la situació, el col·legi Escola Pia imparteix educació a 900 alumnes. Aquesta xifra alta fa que siga un dels centres més demandats a la ciutat i a la comarca, encara que com tota la resta de col·legis en les circumstàncies en les quals ens trobem actualment tota concentració de persones en aules o espais tancats suposa un risc evident de contagi. Fins al moment, tant Pinzón com Figueres es basen en el protocol establit per les autoritats sanitàries i educatives, encara que vist que la situació canvia per moments i dies, estan a lèspera de que en la reunió del pròxim dia 27 d'agost de Sanitat i Educació amb totes les comunitats autònomes les mesures tornen a canviar o fins i tot prenguen alguna decisió més dràstica que puga arribar a contemplar l'extrem que els col·legis no s'arriben ni tan sols a obrir per la incessant pujada dels casos positius de COVID-19 a Espanya.