Diana Morant: “La pandèmia ens ha arribat estant preparat per la gran feina de coordinació i cooperació prèvia”
L'alcaldessa de Gandia confia en “salvar la temporada estival” havent consolidat la platja com una destinació turística segura per a la gent
Just en el dia en què Diana Morant compleix un any des que fora investida com a alcaldessa de Gandia, atén a elperiodic.com iniciant la Fase 3 de la desescalada i amb la incertesa de la temporada estival a la platja, el gran valor de la ciutat malgrat la pandèmia mundial del Coronavirus.
¿Com va afrontar l'alcaldessa de Gandia la crisi mundial del Coronavirus?
He i hem afrontat la pitjor crisi que s'ha viscut en l'últim segle, però Gandia ha aconseguit fer d'ella un parèntesi. Tant de bo siga un parèntesi curt i que no s'allargue en el temps per a ningú, ni per a les persones, ni per a les famílies ni tampoc per a les administracions.
¿De quina manera es trobava la ciutat a l'inici d'aquesta pandèmia?
A Gandia li ha enxampat la pandèmia del Coronavirus especialment preparada perquè ja treballàvem des d'abans amb la coordinació entre totes les entitats i forces de seguretat de la ciutat. Hi ha hagut un bon marc de treball entre administracions i el fet d'haver establit un comandament únic i una coordinació ha sigut bo perquè de no haver sigut així ens hauríem trobat perduts. En aquest sentit, els marcs normatius i legislatius sempre són bons perquè ens servisquen com a fulls de ruta.
¿Què ha fet Gandia per a combatre el Coronavirus?
Hem pogut afrontar les urgències d'aquest COVID-19 perquè reclamaven noves prioritats i, per tant, li vam donar la volta als pressupostos amb la incorporació de 4,5 milions d'euros per a atendre l'emergència sanitària del Coronavirus.
Vull destacar la fantàstica coordinació del consistori amb les àrees de Salut Pública i l'Hospital Francesc de Borja perquè ha fluït tot amb moltíssima rapidesa i crec que hem sigut molt eficaces, hem respost ràpid davant les adversitats.
Crec que la pandèmia ens ha enxampat millor preparats perquè ja treballàvem molt bé coordinadament amb aquestes entitats, amb les altres forces de seguretat i amb les diferents administracions.
¿Quins van ser els primers passos que va donar el consistori?
Al principi de la pandèmia el principal problema era la falta de material de protecció. Mentre els sanitaris no pogueren protegir-se era molt complicat controlar la malaltia i ací nosaltres sí que, encara que no era la nostra competència, ajudem moltíssim i col·laborem en què tingueren tot el material necessari.
Des de l'Ajuntament hem ajudat al fet que tinguera aqueix material de protecció l'Hospital, els centres de salut, els nostres serveis especials, les entitats col·laboradores i les contractes.
Cal tindre en compte que Gandia s'ha netejat i desinfectat tots els dies i tots aqueixos treballadors han estat protegits.
En aquest sentit sí que hem contribuït a garantir-los aqueixa protecció, era la nostra principal ansietat des del principi de la crisi.
¿Gandia ha sigut una zona controlada?
Hem sigut el Departament de Salut amb millors dades quant a contagis entre els sanitaris, a nombre de persones contagiades, i els zero casos en totes les nostres residències.
Podem comparar-nos amb ciutats fins i tot més xicotetes que la nostra i que són veïnes i han tingut casos molt durs i greus en les seues residències de majors. Nosaltres no els hem tinguts i s'han controlat des del primer dia.
Segur que ens ha fallat alguna cosa i la podríem haver fet millor, però crec que la resposta ha sigut bona i adequada i així ho reflecteixen les xifres.
¿On recala l'èxit d'haver blindat les residències de majors de Gandia?
Les residències de majors de Gandia, en ser totes privades, quedaven en mans de la Comunitat. En aqueix sentit, el Departament de Salut de Gandia va actuar molt bé i va establir uns protocols que les pròpies residències han treballat molt bé de manera interna.
L'aplaudiment li ho hem de donar a ells, el consistori tan sols ha secundat i ajudat en el que necessitaven, aconseguint l'èxit de no tindre cap persona infectada per Coronavirus en les residències i, per tant, sense haver de lamentar cap mort.
¿Quines mesures va prendre l'Ajuntament de Gandia per a fer-se amb el control de la situació?
Vam posar en marxa molt ràpidament convenis que ens permetia l'Estat d'Alarma per a ajudar a les entitats com Càritas Gandia i Creu Roja, que han fet un treball molt bo. Ja veníem en aquesta dinàmica de treball conjunta amb les entitats i la resta d'administracions, la qual cosa ha fet que fórem molt eficaces i poguérem cobrir les necessitats del COVID-19. A més d'atendre a totes les persones que ens sol·licitaven ajuda dia rere dia.
¿Com s'ha comportat la ciutadania a Gandia?
El gran mèrit és col·lectiu i individual, la ciutat ho ha fet fenomenal perquè els ciutadans ens conscienciem i la gent ha respost de manera aclaparadora amb responsabilitat i disciplina.
A més del gest precís dels aplaudiments a les huit de la vesprada per a tots els que han ajudat al fet que a ningú li faltara de res, del qual jo també participava molt emocionada, rebut molt afecte dels ciutadans ara que ja podem començar a eixir al carrer.
¿S'ha atés a la població durant el confinament?
L'Ajuntament, encara que no es poguera eixir al carrer en ple confinament, no ha parat i hem atés a més de 12.000 persones a través del telèfon o del correu electrònic.
La gent, en un moment de poques certeses, havia de saber que la gran certesa era el seu Ajuntament. En aqueix sentit, a Gandia hi ha hagut tots els dies un dispositiu en marxa per a atendre les crides i les necessitats de la gent.
¿Com s'ha ajudat a les persones en la pràctica del dia a dia?
Hem sabut respondre a les necessitats de la gent. En aquesta ciutat no hi ha hagut “cues de la fam” perquè hem dignificat totes aquestes ajudes, les hem portades a cada casa que ho sol·licitava i hem intentat que la gent no haguera d'estar en una cua esperant hores i hores per a demanar, perquè la dignitat de la gent també és molt important per a nosaltres.
¿De quina manera es planteja Gandia la temporada turística d'aquest estiu?
Gandia té molts avantatges de cara al turisme en aquest moment de crisi. Una d'elles és que el nostre mercat és eminentment nacional i això per a nosaltres ara suposa un important avantatge. El fet que siguem una de les platges favorites del turisme nacional ens ajudarà perquè creiem que això continuarà sent així i els continuarem acollint.
Un altre avantatge és que Gandia té una platja amplíssima i una quantitat d'arena enorme. Estem parlant que en l'arena de les nostres platges caben unes 55.000 persones, sumant la zona Nord i la de l’Ahuir.
¿Gandia és una destinació turística segura?
Sabem i tenim clar que la gent només viatjarà aquest estiu si se sent segura. Gandia és una platja segura i ens ajudarà perquè ens hem posicionat com un lloc segur en el qual rebre turistes.
Crec que podem salvar la temporada conjuminant aquestes condicions que té la nostra platja. Estem treballant també per a tirar una mà al sector turístic amb unes ajudes específiques, de la mateixa manera que el vam fer amb els autònoms.
¿Com afronta Gandia l'arribada massiva de turistes a la platja?
Nosaltres som una ciutat hospitalària. En l'únic moment en el qual vam dir que la gent no era benvinguda va ser quan es va prohibir la mobilitat per a no expandir el virus. Per tant, amb els incomplidors que ho van fer vam tindre mà dura.
La realitat és que per a nosaltres tot aquell que té una segona residència o ve a visitar-nos és benvingut, a més tenen un alt nivell de fidelitat amb la nostra platja. Ací els cuidarem igual que a les seues ciutats perquè per a nosaltres una persona que puga estar infectada és una víctima i la cuidarem.
Tenim la ciutat preparada per a rebre als nostres visitants i als nostres segons residents i segur que haurem d'anar incorporant mesures noves segons el número de gent vaja incrementant.
Sabem que, amb els nous hàbits i una mobilitat diferent a la platja, sí que serem capaces de cuidar a tots, gaudir de la platja i fer que l'economia vaja fluint. Que puguem ser feliços, al cap i a la fi.
¿Això pot produir un rebrot de la malaltia?
No sé si hi haurà un rebrot, però el que sí que sé és que Gandia està molt més preparada del que estava abans d'aquesta crisi sanitària.
¿Us plantegeu diferents escenaris per si foren necessaris amb la pujada de població en les pròximes setmanes?
Ens plantegem, si fora necessari, limitar l'aforament de la nostra platja en algun moment, però ara no és així i el que hem fet és oferir el “kit de separació” perquè la gent es parcel·le el seu terreny en l'arena i els altres no entren en ell i ampliar el nombre de persones que estan informant a peu de platja de les noves normes i de les pautes que la gent ha de seguir. Hem augmentat també el nombre de policies a la platja a 52 diaris juntament amb els drons, els quads i els segways que treballaran conjuntament. És important també la coordinació amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per a garantir totes les noves normes sorgides per la pandèmia del COVID-19 i, per descomptat, totes les regles ja establides anteriorment.
Tenim la capacitat de control com a ciutat apel·lant al sentit comú i a la responsabilitat de les persones, que fins ara ens ha funcionat i l'experiència en aquest sentit és positiva. I si no fora així, estem preparats també per a adoptar mesures diferents si les circumstàncies ho requeriren.
¿De quina manera continua funcionant la ciutat?
És veritat que hi ha hagut un parèntesi, però l'administració no ha parat i tot el que estava compromés continua en marxa, de manera que crec que aquesta ciutat malgrat aquesta crisi tan greu eixirà més preparada de com va entrar en la pandèmia
Jo com a alcaldessa em sent contenta perquè la ciutat continua funcionant malgrat això i es manté en marxa.
¿Podem parlar de l'existència d'una nova realitat després de la crisi del Coronavirus?
Hi haurà una realitat després de la pandèmia del COVID-19 i no té perquè ser la mateixa que teníem a Gandia abans de la crisi. És l'hora dels valents i Gandia està adoptant mesures ara que ens poden servir perquè en un futur la ciutat siga més resilient i aportació major qualitat de vida.
¿Heu adoptat mesures sobre aquest tema?
En aquesta línia anterior va la peatonalització tant de la primera línia de la platja com el centre històric de la ciutat, amb el consens absolut de les Associacions de Comerciants, per a ampliar els espais i que siguen més amables per a les persones.
És una mesura que està pensada per a bé i no per a fer-li la vida més difícil a ningú, per això continua tenint la garantia d'accés per a tots els residents en la zona i el càrrega i descàrrega necessari per als comerços i hostaleria.
Si falla alguna cosa anirem revisant-ho, però l'aspiració del govern és la de continuar guanyant terreny per al vianant a costa d'anar reduint-ho per als cotxes i per als tubs d'escapament. No som enemics del cotxe, però cal deixar de passejar amb cotxe pel passeig marítim i el centre històric i fer-lo a peu per a gaudir de nous espais en aquests nous temps que requereixen d'altres necessitats.
¿Com valora l'actuació de l'oposició durant la pandèmia?
La veritat és que des del primer moment l'oposició es va posar a la disposició del govern i han mantingut aquesta actitud responsable, constructiva i a l'altura de les circumstàncies d'aquesta gravíssima crisi.
A mi em fa molta pena i fins i tot m'avergonyeix que als polítics se'ns relacione amb aqueixes baralles de galls absurdes que no porten a res i en aquesta ciutat, en el moment en el qual calia donar certeses i seguretat, hem sigut capaces de conjuminar posicions i trobar el lloc de la responsabilitat.
En aqueix sentit, jo crec que també gràcies a aqueixa unió hem aconseguit sumar la veu dels empresaris, la veu dels treballadors a través dels sindicats i hem aconseguit tirara avant un gran pacte de ciutat, un fòrum socioeconòmic en el qual l'única prioritat és fer que aquesta ciutat es recupere com més prompte millor d'aquesta crisi sense precedents.
¿Espera que continue sent d'aquesta manera?
A mi m'agradaria que el construït quant als partits de l'oposició servira com el nou camí per a treballar en els assumptes de la ciutat, almenys en els més importants.
¿Què va suposar per a Gandia l'ajornament i posterior suspensió de les falles?
Jo crec que l'ajornament i posterior suspensió de les falles va ser, per a tots, la primera dosi de realitat en la qual ens vam donar de cara amb el virus ací al nostre país i a Gandia. Va ser un autèntic bany de realitat respecte al COVID-19.
Va ser el primer col·lectiu al qual va afectar greument, es va renunciar a la celebració de les falles a molt pocs dies del seu començament, l'endemà s'haurien d'haver plantat.
La resposta del col·lectiu faller va ser tan responsable, tan prudent i tan a l'altura de les circumstàncies i de la ciutat de Gandia que va marcar el primer pas amb el qual la resta de col·lectius han respost de la mateixa manera.
Nosaltres ens vam posar a la disposició de les falles i, per tant, estarem ajudant a un col·lectiu que és també un sector econòmic en si mateix i que mou l'economia circular que hem de cuidar.
Per tant, és molt just que els càrrecs fallers de la ciutat repetisquen i que puguen celebrar la seua festa com es mereixen, perquè estic segura que ho celebrarem com toca.
¿Gandia tindrà Fira i Festes 2020?
Des que va començar la pandèmia del COVID-19, nosaltres el que hem fet és mantindre vigents tots els procediments de contractació per a estar preparats siga l'escenari que siga. Molts d'ells, amb el temps, els hem #haver suspendre per la situació del Coronavirus.
Per tant, nosaltres continuem programant la ciutat perquè en el moment en el qual les circumstàncies ho permeten, no haver de prescindir de res. D'aquesta manera, hem de preparar la Fira i Festes del 2020 i una vegada s'acosten les dates de la celebració valorar quina és la situació en aqueix moment i prendre una decisió com ja l'hem fet anteriorment suspenent la Nit de Sant Joan i totes les celebracions de l'estiu, fins i tot el festival Pirata Rock.
En el moment en el qual Gandia puga celebrar en condicions qualsevol de les seues rutines i esdeveniments, ho farà. Perquè en aquesta mateixa línia també entenem que és important anar recuperant aqueixa normalitat per a afavorir l'economia circular.
La Fira i Festes del 2020 està preparada, de la mateixa manera que ho estem per si fera falta suspendre-les, prendrem la mesura més prudent i responsable.
¿Quina és la seua valoració després de gestionar la crisi del COVID-19?
A mi i al nostre govern ens ha tocat gestionar en els dos últims anys les que han sigut segurament les pitjors dues crisis en dècades en aquesta ciutat, tant l'incendi com el temporal Gloria amb l'amenaça d'inundacions i ara la pandèmia del Coronavirus.
Crec que la ciutadania s'ha sentit segura a Gandia i aqueix és el gran èxit que em reconforta.
¿Com veu el futur?
D'aquesta crisi no podem eixir com de la del 2008, que encara queden escletxes. Si alguna cosa hem aprés és que cal invertir. Per tant, l'economia ha de continuar rodant.
La fórmula dels ERTE ha sigut una bona forma perquè ningú es quedara en l'atur, així com les altres contraprestacions públiques perquè això siga un parèntesi curt per a tots perquè ha de continuar havent-hi inversió pública.
¿Què ha canviat en els ciutadans de Gandia?
Jo crec que Gandia ha evolucionat. Tothom recordarem aquesta etapa de les nostres vides, tots hem perdut alguna cosa, tots ens hem sacrificat moltíssim aquests tres mesos i, per tant, això fa que valorem i apreciem altres coses. També crec que hem enfortit el sentiment de comunitat, de solidaritat, de població i de col·lectiu, i tant de bo això no es perda amb li temps. Tant de bo la nova normalitat continue amb aquests valors incorporats i més forts que anteriorment.
¿Gandia ha millorat?
Hem vist que del que férem cadascun individualment estàvem salvant vides o posant en risc la dels altres. En aquest moment el comportament dels ciutadans de Gandia ha sigut tan exemplar i tan modèlic que jo crec que això sí que ens ha fet més forts. Per tant, sí que som ara una ciutat millor que ho érem abans, ho respire en la perseverança de les persones que han tornat a obrir la persiana, que estan fent l'esforç de les seues vides per mantindre viu el nostre teixit productiu, veig tant d'esforç i tanta il·lusió que jo percebo que sí que som una millor ciutat ara.
¿Què li diria als seus ciutadans?
Que tota la ciutadania tinga la tranquil·litat que el seu Ajuntament els acompanyarà en això perquè es convertisca en un parèntesi i en un episodi negre però que la superem. Anirem emmotlant-nos a les noves necessitats i realitats perquè ningú es quede arrere i perquè la ciutat isca millor del que va entrar en la pandèmia del Coronavirus. Estic molt convençuda i soc molt optimista en què això ens farà millors.
¿A què aspira l'alcaldessa de Gandia a la ciutat?
La ciutat ha de convertir-se clarament en una Smart City, perquè una ciutat més intel·ligent estarà més ben preparada per a fer front a totes les adversitats. Aquest concepte incumbeix en què l'Ajuntament haurà de millorar la seua capacitat d'atenció telemàtica de cara a tota la ciutadania amb la cita prèvia i més tràmits digitals perquè la gent no perda tant de temps havent de vindre fins al consistori. Amb aquest salt tecnològic serem més eficaços, ja que amb aquesta crisi hem vist la bretxa digital que existeix en la població i hem de solucionar-lo i ajudar els comerços i empresaris a digitalitzar els seus negocis perquè tinguem una societat i un mercat laboral més resilient i que no patisca tant com en situacions com l'actual. Ara estic més convençuda que abans que la ciutat ha de ser més intel·ligent i, si les administracions superiors continuen garantint les inversions per a Gandia, acabarem la legisltaura com a millors infraestructures i millors serveis seguint amb les inversions que ja teníem previstes en l'àrea d'esports i altres punts de la ciutat.
L'Ajuntament de Gandia va continuar en marxa durant la pandèmia del COVID-19, segueix la marxa perquè la ciutat no pareix i tenim garantida aquest full de ruta per a donar-li a la ciutadania que el seu govern continua treballant perquè Gandia tinga més oportunitats i siga millor.