Al col·le, a peu
La regidora de PolÃtiques Saludables, Liduvina Gil, acompanyada de lâedil de Trà nsit i Mobilitat, Ãngels Pérez, la representant de la coordinadora dâAmpes, Patricia Villena, de lâEspai Veïnal, Luis Escobar i de Salut Pública, Rebeca Cremades, han presentat aquest matà la iniciativa âAl col·le, a peuâ, que tindrà lloc el divendres 22 de juny, coincidint simbòlicament amb lâúltim dia del curs, i que consisteix al tallament del trà nsit rodats pels carrers adjacents als espais escolars durant 45â, entre les 8.30 i les 9.15 h. âGandia vol ser una ciutat cuidadora i vol garantir rutes escolars segures a peu als nostres xiquets i xiquetes. Per això estem preparant una estoneta sense cotxes, perquè per un dia es puga experimentar la sensació dâanar a peu al col·le sen patir pel trà nsitâ. Com ha comentat Gil, aquesta acció té en compte diverses de les lÃnies estratègiques del IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana en qüestions de promoció de la salut i augmentar la qualitat de vida:
- Reduir el sedentarisme en la infà ncia.
- Reduir la contaminació.
- Impulsar una mobilitat sostenible.
- Augmentar lâautonomia infantil.
- Fomentar una ciutat inclusiva i segura.
âSerà un acte simbòlic i lúdic, enfocat a desenvolupar un projecte futur de rutes escolars segures, que a banda dels objectius abans esmentats, també redueixen lâestrés amb que lâalumnat arriba a escola cada diaâ, ha explicat Pérez, qui ha anunciat que al setembre es posaran en marxa de forma pilot dos camins escolars segurs als col·legis RoÃs de Corella (ciutat) i Joan XXIII (Grau). â
La pròxima setmana sâexplicaran els detalls del tallament al trà nsit el dia 22 de juny, aixà com les rutes i aparcaments sostenibles. Però els centres ja disposaran dâinformació al respecte. De fet, les Ampes sâecarregaran dâexplicar als pares en cada centre, els quals també disposaran de fullets informatius. âDemanem a les famÃlies que sâimpliquen i participen per tal de garantir als nostres fills i filles les rutes escolars segures. Un activitat molt beneficiosaâ, ha declarat Villena. Â
Es tracta de la primera acció a lâespai públic, dins del procés participatiu encetat per incrementar lâEstratègia de Promoció i Prevenció en el Sistema Nacional de Salut i el IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana al municipi de Gandia.
Des de lâAjuntament de Gandia, el Centre de Salut Pública i Atenció Primà ria, amb representants del teixit associatiu de Gandia, han format la Mesa Intersectorial o lâEspai Veïnal, amb lâobjectiu de promoure la salut en totes les edats i en totes les polÃtiques.
âVolem treballar el concepte de Salut de forma més ampla. Fa uns quants mesos vam realitzar un diagnòstic de salut participatiu que presentarem en breu. De les necessitats que van sorgir, una de les prioritats ha sigut potenciar lâautonomia dels xiquets i les xiquetes per tal de desplaçar-se als centres escolars. Aquesta és una proposta que naix també de la voluntat de les Ampesâ, ha explicat Escobar.
Finalment, des de lâà rea de Salut Pública han agraït la iniciativa de lâAjuntament, les Ampes i lâEspai Veïnal. Cremades ha recordat que âla salut també té a veure amb tot lâentorn, no només amb el benestar fÃsic, psÃquic, etc...â.Â
Des de lâAjuntament de Gandia són conscients que la iniciativa pot crear alguna xicoteta distorsió, âperò la finalitat és molt bona: retornar lâespai públic a la ciutadania, sobretot als nostres xiquets i xiquetesâ.