Cicle de conferències per a la visibilització de les dones en el camp de la ciència i el pensament
Contribuir a la visibilització de les dones en els camps de la ciència i el pensament. Aquest és l'objectiu del cicle de conferències Dones Sà vies, organitzat pel CEIC Alfons el Vell i el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, amb el suport de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. Col·laboren la Cà tedra Gandia Turisme Intel·ligent del Campus, la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Gandia i el CEFIRE-Gandia. Coordina el cicle i modera les conferències Rosa Mascarell Dauder: artista, comissaria d'esdeveniments culturals i assagista.
L'Edat Mitjana, el Renaixement, la Generació del 27, les dones i la ciència i la figura de Marie Curie són els temes que s'abordaran en les conferències, de la mà de reconegudes cientÃfiques, autores d'importants obres i activitats de divulgació, com són Rosa Rius Gatell, MarÃa Elizalde Frez, Isabel Pérez â Arjona, Adela Muñoz Páez i Rosanna Cantavella. Totes les conferències tenen lloc en la Casa de cultura de Gandia a las 19.00h. La primera de les conferències té lloc el dilluns 3 de desembre. Més informació a http://alfonselvell.com/cicle-dones-savies-gandia-2018/
La coordinadora del cicle, Rosa Mascarell Dauder afirma que amb ell es volen combatre els estereotips de gènere que influeixen en expectatives laborals desfavorables per a les dones, tal i com demostra l'últim informe anual sobre educació de l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE). 'Les dones hem estat sempre actives en tots els camps de coneixement, malgrat les dificultats que històricament ens han barrat el camÃ, bà sicament les prohibicions d'aprendre i accedir a l'escola i el veto a mostrar i exercir el nostre coneixement a través d'un treball remunerat. Amb aquest cicle Dones Sà vies volem presentar referents de dones en el món de la ciència, la tecnologia i el pensament, que inspiren a dones i joves i mostren una part de la realitat que és prou desconeguda'.
Per a Jesús Alba, director del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València i de la Cà tedra Gandia Turisme Intel·ligent, la universitat té un responsabilitat social en la lluita contra els estereotips de gènere, per tal d'afavorir que tot el talent, tant de dones com d'homes, es desenvolupe plenament. 'Històricament les dones han patit una discriminació que els ha dificultat mostrar tot el seu potencial. Amb aquest cicle de conferències volem contribuir al reconeixement del seu esforç afegit i a conscienciar sobre la necessitat de lluitar contra els obstacles que encara impedeixen una participació igualità ria en la vida pública'.
Per la seua banda Luis Miret, director del CEIC Alfons el Vell, ha mostrat el compromÃs del CEIC amb la divulgació de la ciència i el coneixement i amb posar en valor les contribucions que les dones han fet a la cultura i el desenvolupament tecnològic i cientÃfic.
Lorena Milvaques, vicealcaldesa i regidora delegada d'Igualtat, Diversitat I PolÃtiques Inclusives de l'Ajuntament de Gandia, ha mostrat el suport del consistori a la iniciativa: 'Sense les dones la societat es perd la meitat del seu potencial. Per això, des de l'Ajuntament volem encoratjar les iniciatives que lluiten contra les desigualtats i treballem per fer desaparéixer els entrebancs al creixement personal i professional de les dones'
Programació
El cicle s'obri amb Rosa Rius Gatell, amb una conferència sobre les sà vies del Renaixement titulada Imatges i figures de la querella de les dones (segles XV-XVII)'. Rosa Rius Gatell és professora titular de Filosofia a la Universitat de Barcelona i integrant del Seminari Filosofia i Gènere des de la seua fundació, l'any 1990. La conferència serà el dilluns 3 de desembre.
Per a la segona conferència es comptarà amb Maria Elizalde Frez que ens parlarà de Maridas y modernas sin sombrero: les dones del 27. Maria Elizalde Frez és doctora en Filosofia per la Universidad Autónoma de Madrid, especialista en el pensament de la generació del 27. Divulgadora de la filosofia a través de la coordinació de diversos cursos per a la Universitat de Barcelona i l'Escola d'Humanitats de Cornellà . La conferència serà dimarts 4 de desembre.
Isabel Pérez Arjona imparteix la conferència- debat Les dones som de ciències ... o no? Ãs professora titular de la UPV- Campus Gandia, Institut d'Investigació per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres i membre del Comité d'Igualtat del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València. La conferència serà dimecres 12 de desembre.
Adela Muñoz Páez parlarà de La pasión de Marie Curie, una conferència teatralitzada en la qual ella representarà el paper de Marie Curie. Adela Muñoz Paez és catedrà tica en quÃmica inorgà nica en la Universidad de Sevilla, de la que ha estat Vicerectora del 1998 al 2010. En 2015 va rebre el premi Meridiana del Instituto de la Mujer de la Junta de AndalucÃa per la seua trajectòria professional. La conferència serà dijous 13 de desembre.
Rosanna Cantavella tanca el cicle amb la conferència L'escriptora Isabel de Villena, una influencer medieval. Rosanna Cantavella és professora de Literatura Catalana Medieval a la Universitat de València, membre vitalici de Clare Hall, University of Cambridge, i membre corresponent de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Dirigeix la revista digital Magnificat Cultura i Literatura Medievals. La conferència serà divendres 14 de desembre.