elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La bandera de l’Arc de Sant Martí oneja amb crespó negre en record de les víctimes de la LGTBifòbia

La bandera de l’Arc de Sant Martí oneja amb crespó negre en record de les víctimes de la LGTBifòbia
    MÉS FOTOS
    La bandera de l’Arc de Sant Martí oneja amb crespó negre en record de les víctimes de la LGTBifòbia - (foto 2)
    La bandera de l’Arc de Sant Martí oneja amb crespó negre en record de les víctimes de la LGTBifòbia - (foto 3)

    La façana de l’Ajuntament de Gandia oneja hui durant tot el dia la bandera de l’arc de sant Martí, símbol dels drets i llibertats del col·lectiu lgtbi. Però amb un crespó negre. I és que hui dijous, 17 de maig, és el Dia Internacional contra la lgtbfifòbia. L'efemèride de l’eliminació en 1990 de l'homosexualitat de les llistes de malalties mentals per part de l'Organització Mundial de la Salut.

    “Sembla estrany, allunyat, veritat? Doncs no fa ni 30 anys d’això. És evident que hi hagut molts avanços al respecte, tant a nivell legislatiu, com pel que fa a l’ideari social. Però això no ha de portar-nos a engany, perquè la LGTBIFòbia és una de les formes d’odi més esteses”. Ho ha explicat aquest matí la vicealcaldessa i regidora de Diversitat, Lorena Milvaques, qui ha recordat que hi ha més de 70 països en els codis penals dels quals hi ha normes repressores de les orientacions, identitats i expressions de gènere diverses i fins i tot alguns d'ells contempla la possibilitat de pena de mort per al col·lectiu LGTBI. Les sol·licituds d’asil motivades per aquesta dramàtica situació van en augment.

    “Al nostre entorn, l’odi, la lgtbifòbia social, aïlla, és causa de violència, fins i tot de mort, per suïcidi o assassinat, com el cas que tenim molt present al nostre cor, el del veí Javier Albil, assassinat al 2014”. 

    Inmaculada Mújica, sociòloga i psicòloga especialista en atenció a persones LGTBI, ha assegurat fa poc que pràcticament el 100% de les persones del col·lectiu LGTBI han patit algun episodi d'angoixa i/o ansietat a causa de la LGTBIfòbia i els prejudicis que encara existeixen en la societat.

    I a l’escola, tot i els esforços, la lgtbifòbia continua representant un percentatge molt elevat dels casos de bulling o assetjament entre les xiquetes i els xiquets.

    “La societat no ha superat la fòbia ni prejudicis al col·lectiu LGTBI de forma activa ni passiva, entenent activa quan pateixen una agressió directament les persones i passiva pels prejudicis que es tenen cap a lesbianes, gais, bisexuales, persones trans, etc... I, a pesar de tot plegat, des del Departament de Diversitat de l’Ajuntament volem llançar un missatge positiu. El drama existeix sí, però es pot combatre des de moltes vessants”:

    Des de la visibilitat del col·lectiu LGTBI en tots els àmbits socials: Les Falles, el col·lectiu potser més nombrós de la ciutat (amb les campanyes de cantar “borinot el qui no bote”; els casals, espais lliures de lgtbifòbia; el primer banderí a la millor escena que reflectisca la diversitat afectivo-sexual, familiar i de gènere, etc... Amb els comerços, i empreses, amb les quals s’està començant a treballar en espais lgtbifriendly, tant per als clients, com per a les treballadores i treballadors...

    “Als centres educatius, amb tota una sèrie de xarrades i tallers que el col·lectiu Lambda està impartint dins del seu programa Diversia. I d’altres propostes en el mateix sentit que estem preparant amb col·lectius lgtbi de la ciutat... Des de la cultura, amb activitats anuals com el Mostra’t, de l’Asociación Poliqroma, que presentarem en pocs dies... O la programació de la tercera edició de l’Orgull de Gandia, que també donarem a conèixer en breu... Amb importants novetats, com la implicació dels comerços i hostalers, etc...”.

    L’Ajuntament ha sumat esforços de col·lectius lgtbi, comunitat educativa, Universitat, sindicats, mitjans de comunicació especialitzats, partits polítics, etc.., en el Primer Consell de la Diversitat lgtbi de la ciutat, que ja està treballant, per cert, en l’esborrany del Pla de la Diversitat i que inclourà en el seu annex un Protocol d’actuació contra la lgtbifòbia, similar al posat en marxa contra la violència masclista.

    El Govern del Botànic ja ha aprovat l’avantprojecte de la Llei Valenciana per la Igualtat LGTBI. I des de Gandia estan estudiant els detalls per adaptar-hi el protocol.

    En definitiva, “hui és un dia trist, de record a les víctimes de l’odi, de la lgtbifòbia, però també per a l’esperança. De que esta societat està canviant, destruint estereotips, que se sent orgullosa de la diferència, de la seua diversitat. Només l’amor conquistarà l’odi”, ha conclòs Milvaques.  

    Pujar