17 artistes i 14 escriptores participen a DONart Gandia 2020
La mostra està organitzada pel Departament de Cultura, amb la col·laboració de l’àrea d’Igualtat i el Palau Ducal dels Borja Gandia. Està comissionada per l’escriptora i poeta Adriana Serlik
El regidor delegat de Cultura, Nahuel González, acompanyat de l’edil Lydia Morant (en representació del departament d’Igualtat), la directora del Palau Ducal dels Borja de Gandia, Balbina Sendra, i l’escriptora i poeta, Adriana Serlik, ha presentat aquest matí a la sala Carroç i Centelles del Palau Ducal dels Borja una nova edició de DONart 2020, del 6 al 28 de març.
A partir de la frase “Laboriosament vaig anar cosint els vestits de la vida”, la comissària de la mostra, Adriana Serlik, ha proposat a 17 artistes de diferents disciplines plàstiques i 14 escriptores la creació d’una obra en record del 8 de Març, Dia internacional de la Dona. El resultat es pot veure a partir de demà a dos espais culturals de la ciutat. D’una banda, la sala Carroç i Centelles del Palau Ducal dels Borja de Gandia, que acull les escultures i instal·lacions d’Erica Landfords, Natividad Navalón, Sara Vilar, Teresa Cháfer, Xaro Bonilla, Pilar Crespo i Salomé Cuesta. Acompanyades dels textos d’Ana Llopis, Soledad Benagues, Teresa Àlvarez Aub, Maria Teresa Espasa i Pepa Guardiola.
Per la seua banda, la Sala Tossal-UV acull instal·lacions, fotografia, dibuix i pintura de: Imma Bononat, Tetyana Karaban, Amparo Durà, Ana Amesti, Cristina Jordà, Irene Moreno, Isa Orengo, Lety Sanz, Pilar González i Sandra Díaz. I les creacions literàries de Maite Sastre, Àngels Moreno, Adriana Serlik, Marina Vallés, Verónica Pérez, Rakel Boronat, Elisa S. Temporal i Rosa Magraner.
“És la veu de les artistes i les escriptores, no només per la igualtat, sinó per reivindicar que volem continuar creant, expressant i publicant en igualtat”. Serlik ha destacat que hi participen cinc catedràtiques de la Real Acadèmia de Belles Arts San Carlos de València.
Organitzat pel Departament de Cultura, DONart 2020 compta amb la col·laboració del Departament d’Igualtat i el Palau Ducal dels Borja de Gandia.
“El resultat demostra l’alt nivell cultural de la nostra comarca, tot i que també participen artistes d’altres territoris i, fins i tot, internacionals. Volem agrair la col·laboració d’institucions i col·lectius, així com el treball excel·lent de coordinació de Serlik. Per això, convidem la ciutadania a participar d’aquest esdeveniment cultural tant important que s’inaugura demà”, ha declarat González.
“El Palau és una entitat compromesa en la lluita per la igualtat. De fet, al mes de març, a més de la mostra, hi organitzem visites teatralitzades sobre les dones Borja, “Visites en Femení”... Una programació repleta d'activitats per a reivindicar les figures femenines en la història, tan importants i tantes vegades oblidades”, ha destacat la directora del Palau.
“Aquesta activitat forma part d’una programació ambiciosa de l’àrea d’Igualtat a propòsit del 8 de Març Gandia. Cal recordar la importància de tindre referents dones en tots els àmbits. Fa 50 anys les dones escriptores i artistes havien de signar amb pseudònims per poder publicar o exposar”, ha recordar Morant.
Les obres i els textos es recullen també en llibret amb pròleg de l’escriptora gandiana Àngels Moreno.
Demà divendres, a les 19 h, s’inaugura l’exposició al Palau. A les 19.45, s’obrirà a la Sala Tossal-UV. Tot seguit, hi haurà un brindis per la igualtat.