elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alícia Izquierdo: «2024 ha estat un any històric en la gestió del Medi Ambient»

Alícia Izquierdo: «2024 ha estat un any històric en la gestió del Medi Ambient»
  • Balanç de les actuacions a l’àrea durant 2024, on destaca la novetat de les tres contractes diferenciades per al manteniment de les zones verdes urbanes i de l’Anella Verda de Gandia. O la renaturalització de la ciutat amb projectes ja en marxa com el d

La primera tinenta d’alcaldia i regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Emergència climàtica, Alícia Izquierdo, ha comparegut aquest matí en roda de premsa acompanyada del director general de Medi Natural, Daniel Muñoz, per tal de fer un balanç de la gestió de l’àrea durant l’any 2024. Un exercici que ha qualificat “d’històric, en el qual s’està projectant Gandia cap a una ciutat verda i sostenible, referent per a molts altres municipis».  

Izquierdo ha destacat tres actuacions que són una fita en la gestió dels espais verds:  En primer lloc, la contracta nova de manteniment exclusiu de Parcs i Jardins, les zones verdes urbanes, amb un pressupost d’1 milió d’euros, posada en marxa a principis d’aquest mes. «Estem parlant de 27 m² aproximadament per habitant, més del doble del que recomana l’Organització Mundial de la Salut (l’OMS) per a ser una ciutat saludable». 

L’1 d’octubre passat també va començar a funcionar la primera contracta amb criteris d’inclusió social de la història de Gandia. Per als parcs periurbans de Beniopa i Santa Anna, i de la qual es fan càrrec treballadores i treballadors de la Fundació Espurna. «Un treball que ja ha rebut la felicitació del veïnat, tal i com ens han manifestat, per exemple, en la Junta de Districte de Santa Anna».

I, en tercer lloc, la Contracta d’Espais Naturals o de gestió de zones forestals que componen l’Anella Verda de Gandia. També una novetat, que ha alçat moltes expectatives en altres llocs i que serà licitada d’ací a poc. «Disposem d’un pressupost de mig milió d’euros als Pressupostos de 2025. Pensem que aconseguirem una estratègia professional diferenciada per al tractament d’aquests espais».

La primera tinenta d’alcaldia també ha posat en valor la «revolució en gestió energètica. Vam iniciar l’any amb un projecte d’instal·lació de plaques fotovoltaiques en 11 edificis públics repartits per la ciutat, que ja són productors d’energia solar, amb una inversió municipal de 718.802 €. I en una segona fase estem arribant a 26 edificis més. Estem parlant d’un estalvi anual en la factura de la llum de l’Ajuntament de Gandia de 108.000 euros. I el que és molt important també, hem deixat d’emetre a l’atmosfera 168 tones de CO₂».

Cal recordar que Gandia ocupa els primers llocs en el rànquing de ciutats de l’Estat amb major qualitat de l’aire, per mesures com aquestes. «Són unes xifres espectaculars; ja ho vam fer amb el subministrament de l’aigua, amb l’enllumenat públic i ara també amb l’energia dels edificis públics. Es tracta de prendre mesures per a anticipar-se als efectes inevitables del canvi climàtic».

D’altra banda, Izquierdo ha anunciat que a partir de gener el seu departament tindrà oficines noves a la plaça Tirant. En aquest espai està previst obrir en un futur l’Oficina de l’Energia, que permetrà assessorar en l’estalvi d’energia, tràmits i subvencions per a la instal·lació de renovables, etc.

Renaturalització de la ciutat

El director general de Medi Natural ha destacat dos grans projectes que representaran un abans i un després en la renaturalització de la ciutat. En primer lloc, el projecte del Barranc de Beniopa, del qual ha finalitzat ja la primera fase d’eliminació de la vegetació exòtica invasora i col·locació de mantes. Està redactat també el projecte d’execució i es licitarà en 2025 perquè siga una realitat abans que finalitze l’any pròxim.

“Hem finalitzat també el Pla Director del Barranc de Beniopa, el document de futur per als pròxims 10-15 anys que contempla accions de prevenció del risc d’inundacions i que vam presentar públicament fa poc, amb molt d’èxit”.

Muñoz ha anunciat que al llarg de 2025 també s’aprovarà el Pla especial de l’Anella Verda de Gandia, dels espais verds periurbans de la ciutat. “El document final està a punt de ser entregat per l’empresa adjudicatària.  Tenim la intenció d'enviar el document a conselleria durant el primer o segon mes de l’any i realitzar unes jornades sobre infraestructura verda a Gandia de cara a març. Seran unes jornades importants, d’àmbit estatal, amb grans ponents i moltes administracions. Allà explicarem aquest document estratègic, la pedra filosofal de la gestió mediambiental. Volem presumir del que estem fent a Gandia”.

D’altra banda, ja es compta amb l’aprovació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i el projecte redactat, amb 120 mil euros en 2025 per a l'adquisició dels terrenys de l’Anella Verda-sector Serpis. “Tancaríem definitivament l’Anella Verda de Gandia en 2025”.

Gestió forestal sostenible

Les tres accions de gestió forestal sostenible han sigut realitzades aquesta tardor amb subvencions d’altres administracions i fons propis, “des del projecte  de les cabres, que funciona fantàsticament, la faixa perimetral a Santa Marta i Beniopa o l’acció fortestal al Paratge Natural Municipal de Parpalló-Borrell. Pel que fa a les infraestructures hidràuliques, també aquesta tardor es va fer la neteja integral de l’escorredor de Ripoll”.

Gestió forestal a les urbanitzacions.

Muñoz ha recordat que, segons les noves directrius de la Generalitat, l’ajuntament ha d’assumir la realització de les infraestructures de defensa en urbanitzacions. “Per a escometre aquestes feines hem aconseguit un pressupost de 100.000 euros per a treballar en 2025. Uns diners que es retornaran per part de l’administració autonòmica”. 

Next Generation

Finalment, altres contractes menors per a la redacció de projectes europeus Next Generation, com ara l’adjudicació la redacció del projecte de reestructuració del centre d’interpretació Parpalló-Borrell, del pàrquing i de l’entrada a la cova del Parpalló. També està adjudicada la redacció del projecte de connectivitat verda entre Santa Anna i el castell de Bairén (Anella Verda sector Bairén).  

Ja s’ha tramitat la sol·licitud de subvenció per a la planta de Biomassa. La Generalitat finança el 50% del projecte, valorat en 490.000 euros. “També enguany hem comprat tota la maquinària necessària i en 2025 finalitzarem la construcció de la planta de residus agrícoles per tal de donar eixida a les restes de les podes privades i de parcs i jardins de la ciutat”.

I pendent de contractar per a 2025 altres accions de regeneració marina.

Finalment, l’àrea de Medi Ambient, Sostenibilitat i Emergència climàtica ha treballat de supervisora en altres projectes, tot i no ser responsable directa, com ara els Next Generation de l’avinguda de la Pau; Passeig Marítim Neptú; Pàrquing de la platja de l’Auir; Dunes de Rafalcaid i les obres de l’edifici del centre d’interpretació Parpalló-Borrell. Així com l’entorn verd del parc de bombers de Gandia o el Taller d’Ocupació de Jardineria i Obra Santa Anna-Beniopa.  

 

Pujar