GANDIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Així lluirà el centre de Gandia després de la reforma

ELPERIODIC.COM - 28/05/2024

La intervenció es realitzarà en dues fases i comptarà amb un pressupost total d'1,6 milions d’euros.

Gandia, a 28 de maig de 2024.- El regidor delegat d'Urbanisme, Vicent Mascarell; la presidenta de la Junta de Districte del Centre Històric, Lydia Morant, i l'intendent cap de la Policia Local de Gandia, Salvador Morant, han comparegut hui en roda de premsa per a informar del projecte de regeneració urbana del Centre Històric que començarà el pròxim dilluns 3 de juny. Es tracta d'una actuació prevista des de l'inici d'aquesta legislatura que s'emmarca dins del Pla d'Humanització de Places i Carrers.

Amb aquestes accions «es cobrirà una assignatura pendent i es posarà per davant la preferència dels vianants a la dels vehicles. Podran conviure, però guanyaran els veïns, guanyaran els xiquets i xiquetes que van al col·legi, guanyaran els espais de restauració i, en general, guanyarà la ciutat perquè el normal és que aquesta artèria tinga menys trànsit», ha assegurat Vicent Mascarell.

Tal com han explicat, els treballs constaran de dues fases; la primera actuarà sobre el carrer Jesuïtes i tindrà una durada de quatre mesos i un pressupost de 428.877,75 €. Part dels diners, concretament, 243.000,78 euros, venen d'una ajuda del Pla de Recuperació, Transformació i Residència del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

La segona fase, l'inici de la qual està previst a partir del 3 de juliol, intervindrà als carrers de les Carmelites, de la Vila, dels Arcs i en la plaça de la Vila, i es prolongarà durant 9 mesos. Amb un pressupost d'1.227.976,69 euros, dels quals 500.000 euros procedeixen del Pla Conviure 2021, convocat per la vicepresidència segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica de la Generalitat Valenciana.

Mascarell ha informat que els treballs tenen diversos objectius entre els quals es troben la millora de la imatge urbana i la qualitat arquitectònica, la renovació de les conduccions d'aigua potable, la millora del sanejament i la millora de les condicions de mobilitat i seguretat viària a través de l'adaptació de l'espai públic a la normativa d'accessibilitat.

Un altre aspecte que s'ha tingut en compte en la intervenció és la plantació d'arbratge i la permeabilització del paviment per a mitigar les altes temperatures provocades pel canvi climàtic. A més, s'hi instal·laran noves conduccions subterrànies per a donar cabuda a les infraestructures elèctriques i de telecomunicacions permetent el soterrament del cablejat aeri que es troba en la zona.

També s'han esmentat la millora de la il·luminació pública i la posada en valor de l'entorn monumental del palau ducal i l’edifici de l’ajuntament.

Respecte a la reordenació del trànsit durant els treballs, Salvador Morant ha explicat que «en el cas de la primera fase, s'accedirà fins a la plaça Major des del carrer Sant Pasqual i es podrà anar cap a l'avinguda d'Alacant pel carrer Carmelites, ja que tant Sant Pasqual com Carmelites inverteixen el seu sentit de circulació».

Durant la segona fase, està previst que únicament el veïnat i les persones que necessiten accedir a les seues cotxeres puguen circular en tots dos sentits pel carrer Sant Pasqual.

Finalment, Lydia Morant ha mostrat la seua satisfacció per la intervenció: «S'ha fet un treball molt important en l'àmbit de la mobilitat i en la senyalització de les rutes alternatives per a arribar als pàrquings, l'accés dels quals estarà totalment garantit», ha destacat.

El veïnat i comerciants de la zona podran fer qualsevol consulta o pregunta a través del mail urbanisme@gandia.org o del número de telèfon 962 959 452.