elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les activitats turístiques programades durant l'estiu van reunir a més de 140.000 persones

Les activitats turístiques programades durant l'estiu van reunir a més de 140.000 persones
    MÉS FOTOS
    Les activitats turístiques programades durant l'estiu van reunir a més de 140.000 persones - (foto 2)

    L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha presidit aquest matí la cinquena Mesa de Turisme de la ciutat de Gandia. Un fòrum on estan representats els principals agents turístics de la ciutat (hostaleria, hotels, apartaments, càmpings i agències de viatge); representants polítics, portaveus dels dos principals moviments socials de la ciutat (Falles i Setmana Santa); la Universitat; les associacions de comerciants; i l'Associació de la Fideuà de Gandia.

    Al costat de l'alcaldessa ha presidit la Mesa Javier González, cap d'Àrea de Formació dels CDT de la Comunitat Valenciana.
    Diana Morant ha informat que aquest mateix matí s'havia reunit amb González per tal de continuar treballant en el projecte de la Casa dels Escriptors que s'ubicarà en el CdT de l'Alqueria del Duc. "És molt important que un nucli cultural com Gandia compte amb un nou espai com aquest en el nostre edifici" va explicar González. La previsió tant de la Generalitat com del govern municipal és que l'espai puga començar a funcionar durant aquesta primavera.

    Ja en els temes de l'agenda de la reunió, el primer dels punts del dia ha estat la valoració de la campanya d'estiu. L'alcaldessa ha destacat que les dades d'ocupació d'abril a setembre indiquen que Gandia ha estat per sobre de la mitjana de la Comunitat Valenciana. "Són dades satisfactories i demostren que seguim liderant les xifres i millorant any a any" va declarar l'alcaldessa.

    En aquest punt i a petició del sector s'ha abordat l'assumpte del que s'ha qualificat de una "guerra de xifres" respecte a l'ocupació hotelera.
    Sobre aquest tema, Morant ha declarat que "no hem d'entrar en aquest tipus de discussions. A ningú del sector li agrada tenir un mal resultat i hem de respectar el seu treball. Tots els implicats interpreten les dades però aquestes xifres han de ser per analitzar les decisions que es prenguen i millorar els resultats. Al final, una baixada d'un 2% no és significativa i hem de ser justos amb el sector".

    Sobre aquest aspecte, la comissió de Turisme de FAES ha proposat publicar a partir de gener les xifres turístiques centrades en la nostra ciutat i amb variables que reflectisquen fefaentment la realitat del sector. "L'estadística pot ser una ciència enganyosa i hem de ser conscients que aquest tipus d'enfrontaments no ens beneficien a ningú" va declarar Vicente Frasquet, president de l'Associació d'Hotelers.

    Sobre els resultats de la campanya d'estiu, tots els sectors van coincidir a valorar positivament les dades i resultats, a més de coincidir en la necessitat d'establir un model que s'allargue més enllà de les diferents legislatures on tots els implicats en el sector aporten col·laborant i establint sinergies a llarg termini.

    Pel que fa a les més de 300 activitats d'oci programades durant els mesos d'estiu, les dades del departament de Turisme llancen una xifra de més de 140.000 persones que han participat en les diferents iniciatives.

    Les principals dades han estat els següents:

    - Exposició La Caixa: 48.034 visitants
    - Escena Gandia: 16.750 espectadors
    - Pirata Rock: 27.000 espectadors
    - Palaudiovisual: 1.000 assistents
    - Port Art i Ballem: 3.000 espectadors
    - Cinema d'Estiu: 9.000 espectadors
    - Vívela: 16.000 participants
    - Mar de Músiques: 4.600 assistents

    A totes aquestes dades, se sumen altres xifres com els 2.400 assistents al programa Platja Natura o activitats com el Polisònic i Marquesa Concerts. Els organitzadors han coincidit que en la majoria dels casos s'ha completat l'aforament i la venda d'entrades per la qual cosa s'estudiarà ampliar la programació per satisfer la demanda de residents, turistes i visitants.

    El segon dels grans blocs abordats ha estat l'èxit de la implantació del ferri de Trasmediterranea que s'ha saldat la temporada amb més de 35.000 viatgers procedents de tot Europa. L'alcaldessa ha informat que la companyia naviliera ha confirmat que el pròxim any continuarà operant des de la nostra ciutat i ja s'està negociant amb l'Autoritat Portuària per millorar els serveis que es presten als viatgers.
    Pel que fa a les possibilitats que obri la línia marítima, la màxima responsable en Turisme ha informat que s'està negociant amb responsables de Turisme de les Illes perquè la informació de Gandia estiga present en les Oficines Turístiques de les Illes Balears.

    Sobre l'assistència a Fires Turístiques i la pròxima edició de Fitur, l'alcaldessa ha informat sobre els resultats i negociacions que s'han realitzat durant el transcurs d'aquestes trobades i ha avançat que Gandia centrarà els seus esforços a Fitur per fer valdre la capitalitat cultural de la nostra ciutat i atraure nou públic que complemente els visitants del sol i platja dins d'un estand sota el paraigües de l'Agència Valenciana de Turisme i la Diputación.

    També s'han valorat l'evolució del programa SICTED i els bons resultats. I és que després de les primeres 29 empreses i entitats que es van adherir al programa de qualitat, aquest any han estat 60 més les que han sol·licitat la seua incorporació a la iniciativa, multiplicant per tres els resultats del primer any. "És un instrument de què estem molt contents per la seua implantació i acollida. Li atorga múscul als negocis de manera individual i a la ciutat en general. La qualitat l'hem de treballar com a destinació turística i basant-nos en la col·laboració dels implicats" va declarar Diana Morant.

    Altre punt abordat en la trobada ha estat la inclusió de Gandia en el projecte europeu Alter Eco. Una iniciativa on participen sis ciutats europees com Gènova, Venècia, Dubrovnik, Màlaga, Gandia i València que pretén posar en valor la identitat mediterrània adaptant solucions particulars a les problemàtiques que presenten de manera individual. En el cas de Gandia s'estudia com afavorir mesures per desestacionalitzar oferint una oferta més continuada en el temps. Un dels aspectes en què s'està treballant de manera més intensa juntament amb ALOGA és al parc de lloguer d'habitatge desenvolupant un distintiu de qualitat d'apartaments turístics. A més, s'ampliaran els punts de mesurament d'afluència de persones en punts d'atractiu turístic per mesurar la mobilitat i aprofitar aquesta infraestructura per posar en marxa programes de màrqueting turístic a través de wifi.

    Finalment, el projecte Alter Eco contempla la visibilització de la destinació als països de l'entorn mediterrani per intercanviar bones pràctiques a través de workshops i reunions internacionals que es desenvoluparan el pròxim any.

    Sobre les activitats del cicle de concerts Escena Gandia i el Festival Pirata Rock, es va informar que la intenció dels promotors d'Escena Gandia és allargar el cicle des de la segona quinzena de juliol fins a la primera setmana d'agost mentre que els organitzadors del Festival de rock estudien la segona edició, ja que donat l'èxit de la primera busquen un emplaçament més ampli per satisfer les seues necessitats.

    Finalment, i sobre la possible implantació de la Taxa Turística, pràcticament la totalitat del que participants es van mostrar en contra de la seua imposició donades les particularitats del turisme a la nostra ciutat i la necessitat de fidelitzar nou públic. Sobre aquest aspecte l'alcaldessa ha declarat que "ara mateix no creiem que siga el moment d'abordar aquest aspecte. S'està treballant en posar en valor la Comunitat però els marges de rendibilitat no són tan bons com per aplicar una mesura d'aquestes característiques. La reflexió de hui no ha estat unànime i per tant seguirem discutint la postura conjunta de la ciutat en una pròxima reunió".

    Pujar