elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de 1.000 xiquets de l’entorn del Campus de Gandia de la UPV es beneficien de la iniciativa ‘Porte una científica al meu col·le’

Més de 1.000 xiquets de l’entorn del Campus de Gandia de la UPV es beneficien de la iniciativa ‘Porte una científica al meu col·le’

    Més de 1.000 xiquets i xiquets de l'entorn del Campus de Gandia de la Unviersitat Politècnica de València es beneficien de la iniciativa 'Porte una científica al meu col·le', que impulsa la Comissió d'Igualtat del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València UPV, amb motiu del Dia Internacional de les Dones i les Xiquetes en la Ciència. Aquesta efemèride es commemora l'11 de febrer a tot el món, per declaració de les Nacions Unides.

    Dins aquesta acció, personal i estudiants del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València UPV impartiran xarrades i tallers en col·legis i instituts, on acostaran la ciència a xiquetes, xiquets i joves de forma divertida. Les matemàtiques serveixen per a dibuixar, programació amb Arduino, fluids no Newtonians, contaminació acústica o biodiversitat marina... són alguns dels temes que es tractaran. Oliva, Xeresa, Tavernes de la Valldigna, Castelló de Rugat, L'Alqueria de la Comtessa, Ròtova.. són algunes de les poblacions on es realitzaran els tallers, durant el mes de febrer i a partir del dilluns dia 11.

    A més, a més, dissabte 16 de febrer a les 12.00h, a la Casa de Cultura de Gandia, la comissió d'igualtat del Campus de Gandia organitza una activitat gratuïta per a famílies: un conte teatralitzat, seguit d'experiments, titulat 'Les dones que ens van portar a la lluna'. L'acció està finançada pel Programa d'Accions Culturals de la UPV i compta amb el suport de l'Ajuntament de Gandia. el Propostes de Gaudirem d'un conta-conte amb experiments amb el títol 'Les dones que ens van portar a la lluna'. L'objectiu és mostrar que les professions científiques, les matemàtiques, la tecnologia i l'enginyeria són tant per a xiques com per a xics.

    'A partir de la història de Mónica Grady, una científica espacial, es conten les gestes d'altres super heroïnes, persones que van ser, són i seran capaces de grans assoliments en circumstàncies molt hostils. Totes elles utilitzaren les matemàtiques com a super poder i es van enfrontar a grans problemes sense resoldre amb valentia i astúcia', afirmen des de la companyia teatral 'Los gatos con Batas', que produeix l'espectacle.

    Sense barreres

    Amb aquestes accions, el Campus s'adhereix a la iniciativa estatal 11F, on participen dones i homes que es dediquen a la investigació, la docència i la comunicació científica en diferents institucions. 'El motiu és que, en l'actualitat, les dones i xiquetes troben barreres de molts tipus, a vegades molt subtils, que dificulten la seua presència en la ciència' expliquen a la web de la iniciativa, 11defebrero.org. Aquesta desigualtat és palesa en l'elecció dels estudis per part de les xiquetes i es va aguditzant en avançar en les carreres científiques i tecnològiques.

    Despertar interès per la ciència

    Les accions impulsades des del Campus de Gandia tenen l'objectiu de crear referents i que les xiquetes i xiquets vegen que les professions científiques, les matemàtiques, la tecnologia i l'enginyeria són per a xiques i per a xics; a més, es vol llevar la por a la ciència i la tecnologia, ja que considerem que és la ciència i la tecnologia tenen la clau per a molts dels problemes presents i futurs de la humanitat. 'Considerem que fomentar l'interès per les ciències i la tecnologia és necessari per diferents motius: perquè la ciència i la tecnologia té repercussions ètiques, socials i econòmiques, que cal conèixer per a participar activament en les decisions com a persona i com a societat; perquè pràcticament tots els treballs del futur tindran implicacions tecnològiques i perquè comptar amb dones en els equips científics i tecnològics dóna lloc a solucions més completes i que satisfan a tota la societat', afirmen des de la Comissió d'Igualtat del Campus.

    Pujar