Què és el que no has de ficar en el rentavaixella?
Existeixen nou objectes que no es poden col·locar dins d'aquest electrodomèstic perquè es podrien danyar o desbaratar-lo
El rentavaixella és un gran electrodomèstic que lleva molt temps de neteja i usat d'una manera adequada pot estalviar aigua i energia. Pràcticament, es pot ficar la major part del parament de la cuina, a més de tulipas de llums o els filtre de la campana extractora. Fins i tot es pots llavar esponges, baietes, brotxes de maquillatge, joguets de plàstic o les baldes de la nevera.
En llavar a temperatures més altes que la rentada a mà, que ronden els 45° als 60° normalment, el rentavaixella retira més grassa i bacteris que amb la rentada manual.
Així i tot hi ha utensilis que no són recomanats per a la seua neteja en el mateix perquè es podrien veure danys o desbaratar l'electrodomèstic, a causa de la combinació de la humitat, la temperatura alta i els detergents energètics. El parament de cuina i les vaixelles poden portar logotips o llegendes indicant si resisteixen la rentada en rentavaixella, però no sempre és així. En el cas que no hi haja una indicació, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomana
que evites ficar aquests materials o tipus de parament.
Ganivets amb mànec de fusta o d'acer temperat
Els ganivets de taula poden llavar-se sense problemes en el rentavaixella, sempre que el seu mànec no siga de fusta o d'acer temperat. Els detergents són molt agressius amb l'acer i poden aparèixer punts d'òxid i la fusta a l'ésser un material porós s'unfla amb la humitat i pot obrir-se.
Objectes i cristalleries delicades
La cristalleria de valor, especialment si és antiga, és convenient llavar-la a mà, ja que el cristall perd transparència i lluentor amb les rentades en el rentavaixella. Si l'hagueres de ficar en aquest electrodomèstic, usa un programa delicat amb temperatura més baixa i de menys duració perquè no es veja del tot danyada.
El mateix ocorre amb aquella vaixella o objectes pintats a mà o de porcellana, ja que poden patir trencaments o desperfectes en xocar les peces entre si. A més, les altes temperatures poden danyar la seua decoració. Si així i tot, es prefereix llavar en el rentavaixella, que siga un programa curt a baixa temperatures i que els objectes estiguen espaiats entre els uns i els altres, a més d'assegurar-te que no es poden bolcar durant el procés de rentada.
Paelles i olles amb recobriment antiadherente
Aquests utensilis amb aquest recobriment antiadherente de tefló és recomanable la seua rentada a mà, llevat que el fabricant indique que es pot llavar en el rentavaixella. No és aconsellable el seu ús perquè a causa de les altes temperatures i el detergent, la capa antiadherente pot clivellar-se, perdent, així, la seua efectivitat i el menjar se't pegarà en la paella.
Quan es llave a mà aquests utensilis, has d'utilitzar l'interior d'una esponja o fregall suau, perquè si no poden arrapar el recobriment antiadherente, perdent també així la seua efectivitat.
Tapes de les olles de pressió
Existeix el risc que queden partícules en els conductes de la vàlvula que poden arribar a obstruir-la. A més, les gomes perden elasticitat deixant de ser efectives. En alguns models es poden llevar les gomes amb facilitat: si la teua olla és d'aqueix tipus, pots ficar-la en el rentavaixella després de retirar la goma, encara que és més convenient que la llaves a mà.
Utensilis de fusta
S'han de llavar a mà, les taules de tallar i els coberts de fusta perquè en ficar-los en el rentavaixella amb l'aigua molt calenta provoca fissures en el material, ja que s'unfla i es va clivellant, acurtant així la vida de durabilitat de l'utensili.
Objectes de ferro
Els bols, olles, paelles i teteras de ferro si esmaltar necessiten un llarg procés de curat per a aconseguir una antiadherencia adequada. Aquests utensilis pesats i de color negre s'ha de llavar a mà només amb aigua i, si és necessari, amb un fregall no abrasiu.
Parament de coure i d'alumini sense esmaltar
L'alumini sense esmaltar s'utilitza bastant en motles per a rebosteria i en cafeteres de tipus italià. Quan es llava en el rentavaixella poden aparèixer taques fosques en la superfície a causa de les altes temperatures i a les substàncies abrasives del detergent. Per la mateixa raó, tampoc han de llavar-se a màquina els utensilis de coure: poden perdre el color i acabar amb taques que després són pràcticament impossibles d'eliminar.
Flascons amb etiquetes de paper
Ficar en el rentavaixella els flascons amb etiquetes de paper és una tècnica molt habitual, ja que el paper es desprèn fàcilment, però és un error, ja que les restes de paper despresos poden embossar el desguàs i desbaratar el rentavaixella. Si ficaràs aquests recipients, has de revisar el filtre després de la rentada per a retirar les restes de paper.
Plats i gots de plàstic o amb dibuixos impresos
Alguns plats i gots de plàstic es poden llavar en el rentavaixella, però ha d'estar indicat prèviament pel fabricant, ja que si no és així i es fiquen en aquest electrodomèstic eixiran deformats i els dibuixos esborrats.
El mateix ocorre amb els gots i pitxers amb marques impreses, ja que també poden desaparèixer per la mateixa raó, perdent així la seua utilitat.