El festival Ensems presenta una de les programacions més ambicioses de la seua història en la 43a edició
Se celebrarà del 7 al 16 de maig i entre el 15 i el 26 de setembre a València, Castelló i Alacant
Ensems, el festival dedicat a la música de nova creació, dóna a conéixer la programació completa de la seua 43a edició. Enguany l’esdeveniment portarà per lema illes – refugis – paradisos i pretén ser un espai per a la reflexió al voltant de les circumstàncies que estem vivint en l’actualitat, amb propostes sonores d’avantguarda que configuren un esdeveniment de caràcter paritari i amb equilibri territorial entre projectes valencians, estatals i internacionals.
En 2021, les activitats es desenvoluparan en dos moments de l’any: del 7 al 16 de maig i del 15 al 26 de setembre. Així mateix, s’ha de ressaltar que el públic podrà gaudir de més de 20 espectacles en diversos espais de les ciutats de València, Castelló i Alacant. Tanmateix, la seu principal serà el Palau de les Arts Reina Sofia de la capital del Túria. Amb 43 edicions, Ensems és el festival de músiques experimentals més antic de l’Estat Espanyol, porta celebrant-se ininterrompudament des de 1978, i està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura (Generalitat Valenciana).
LES NOVETATS DE LA 43a EDICIÓ
Destacada presència internacional
La 43a edició del festival Ensems comptarà amb una nodrida i destacada presència de representants internacionals. D’aquesta manera, hi actuaran els britànics The Riot Ensemble, guardonats amb el premi de la Fundació Ernst Von Siemens com a millor formació del 2020. També hi seran els grups Schallfeld Ensemble (Àustria), Ensemble Mosaik (Alemanya) i el Trio Agora (Lituània), conjunts joves ja consolidats en el circuit de les músiques experimentals. D’altra banda, s’ha de mencionar la participació de les compositores convidades Unsuk Chin (Corea) i Liza Lim (Austràlia), així com de l’italià Pierluigi Billone, del qual s’estrenarà la peça MAAT ME per a percussió solista i ensemble, i de l’austríac Clemens Gadenstätter. A més, la seua estada servirà per a fomentar el contacte de grups orquestrals i joves creadors amb aquests compositors i compositores de referència.
L’Ensems més simfònic que es recorda
Ensems també comptarà amb una programació simfònica sense precedents. La Banda Simfònica Municipal de València, la Banda Municipal de Castelló, la Banda Simfònica Municipal d’Alacant, l’Orquestra de València, l’Orquestra ADDA Simfònica i la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana interpretaran composicions encarregades per a l’ocasió. A més, la col·laboració del festival amb el Palau de les Arts ha permés per primera vegada la incorporació al projecte de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana.
Formacions valencianes i estatals
La representació valenciana es completa amb els espectacles de Colectivo Mortero, Synergein Project, Aión Dúo, Paco Varoch, Grupo Illana i el Grup Instrumental de València, que celebrarà al festival els seus 30 anys d’activitat ininterrompuda.
Respecte a les agrupacions estatals, el públic podrà conéixer propostes d’alt nivell com les que oferiran Luis Tabuenca (percussió) i Manuel Rodríguez (dansa), Trio Zukan, Barcelona Clarinet Players i el violista Alfonso Noriega.
Ensems torna al carrer amb l’espectacle inaugural #OccupyYourself
En 2021, el festival recuperarà les activitats al carrer. L’artista Alberto Bernal i l’agrupació Frames Percussion prendran l’Espai d’Art Contemporani de Castelló i la Plaça de l’Ajuntament de València per estrenar l’obra #OccupyYourSelf, escrita pel mateix Bernal. Durant 12 hores, cinc intèrprets acamparan en cinc tendes de campanya des d’on defensaran aquest projecte que uneix la música de nova creació i altres àmbits artístics com la performance o la intervenció en l’espai públic.
La nova creació musical com a nucli de la programació
Dins de la programació comentada adés, el festival Ensems també acollirà la interpretació de les composicions encarregades per l’Institut Valencià de Cultura a creadors i creadores joves i consolidats. Es tracta de les peces Luggage by heart de Carolina Cerezo; Cartographies de Nuria Núñez; ...Esconden su radiante imagen: Perfil dudoso (Prelude), ...Esconden su radiante imagen: Nos estás abrasando (Postlude) i Gran Hotel Abismo de Claudia Cañamero; The mind and the heart d’Enrique Sanz-Burguete; ZoomingTXYZ de Martina Sabariego; Frágil d’Álvaro de la Cruz; Despreziana de Víctor Vallés; i l’obra, encara sense títol, de Josep Planells. En total, Ensems albergarà vint obres de nova creació, mentre que altres vint peces s’interpretaran per primera vegada a l’Estat.
Un festival amb vocació educativa. Trobades de composició i projectes pedagògics
Un altre punt fonamental del festival és la ferma aposta de l’organització per les activitats didàctiques en diversos camps d’acció. En primer lloc, es mantindran les Trobades de Composició, una iniciativa en funcionament des de fa 32 anys. El seu objectiu és facilitar els contactes entre els professionals de les músiques de nova creació i, també, la interacció amb el públic. El programa d’activitats inclou conferències, taules rodones i tallers. La 33a edició de les Trobades de Composició comptarà amb la participació dels creadors mencionats anteriorment (Unsuk Chin, Liza Lim, Pierluigi Billone i Clemens Gadenstätter), la violinista britànica Sarah Saviet i el violista asturià Alfonso Noriega.
En aquesta vessant pedagògica, també s’han de posar de relleu tres projectes que obrin les portes a l’experimentació i als nous públics a través de la col·laboració amb altres entitats i artistes. Així, el projecte El so revelat. SonoritzacioÌ col·lectiva d’objectes a partir de l’obra de Mona Hatoum se centrarà en l’univers creatiu de l’artista libanesa d’origen palestí, l’obra de la qual s’exposarà a l’IVAM a partir del mes de maig. Amb la col·laboració de la Escuela de Oficios Electrosonoros, es treballarà en l’amplificació sonora d’objectes quotidians. Es tracta de la primera activitat de l’IVAM de llarg recorregut en el camp acústic.
El segon dels projectes educatius és fruit de la col·laboració d’Ensems amb ENOA (European Network Opera Academies), projecte europeu centrat en la producció d’òperes amb música de nova creació, on participa el Palau de Les Arts. El resultat d’una setmana de treball d’alumnes d’ENOA serà el concert escenificat Pleasure Island que prendrà com a punt de partida els contes curts de Maurice Sendak, Isabel Mellado, Rafel Barrett i Julio CortaÌzar. Aquest concert comptarà amb la participació d’intèrprets de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana i per al qual l’Institut Valencià de Cultura té previst treballar amb el prestigiós compositor franco-brasiler Januibe Tejera. Aquest projecte comptarà també amb la participació d’alumnes dels conservatoris professionals Francesc Peñarroja de la Vall d’Uixó i José Iturbi de València.
Finalment, l’IVC i el festival desenvoluparan una nova edició del Taller Ensems de Creació Sonora per a compositors nacionals i internacionals. La iniciativa comprén la selecció de peces escrites per creadors menors de 35 anys en el tram final del seu període formatiu o en els inicis de la seua carrera. La Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana i l’Ensemble Mosaik oferiran sendes sessions on es treballaran peces per a orquestra i ensemble.
El Festival Ensems està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i el Palau de les Arts Reina Sofía, i compta amb la col·laboració de l’INAEM (Ministeri de Cultura), l’Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Bankia Escolta València, La Nau Centre Cultural (Universitat de València), Societat General d’Autors i Editors (SGAE), Institut Superior d’Ensenyances Artístiques (ISEACV), Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, el Consolat de la República de Lituània, la Diputació de València, la Diputació d’Alacant, Clemente Pianos, ENOA (European Network Opera Academies) i la Fundació Visit València.