SOCIETAT

Les famílies de xiquets amb autisme denuncien davant el Síndic de Greuges la seua invisibilitat davant el Consell

ELPERIODIC.COM - 07/10/2019

La Plataforma Defensa TEA s'ha reunit aquest dilluns amb Angel Luna, adjunt al Sindic de Greuges, per a presentar una queixa col·lectiva denunciant la situació que viuen les famílies en la nostra Comunitat

Les famílies de xiquets amb TEA (Trastorn de l'Espectre Autista) de la Comunitat Valenciana han presentat una queixa davant el 6Sindic de Greuges “per la falta de resposta i compromís del Consell en el seu conjunt”, tal com han explicat des de la plataforma.

Les famílies, detallen, porten més de dos anys demanant la creació d'una taula de treball interdepartamental per a abordar la qüestió del TEA d'una forma coordinada i seguint l'esperit de l'Estratègia Nacional d'Autisme i la Convenció de l'ONU.

“Esperem que el Síndic de Greuges investigue els fets denunciats i intercedisca perquè El Consell deixe d'ignorar a les persones amb Autisme i d'una vegada per sempre aborde aquesta situació com es mereixen, creant un Pla d'Acció amb dotació pressupostària per a implementar l'Estratègia Nacional d'Autisme aprovada en 2015”.

La Plataforma s'ha reunit durant aquests dos anys en diverses ocasions amb membres de les tres conselleries, “i davant la nul·la resposta a l'octubre de 2018 comencem amb les mobilitzacions mensuals, arran de les quals vam ser rebuts per la vicepresidenta Mónica Oltra (al novembre de 2018) i el president Ximo Puig (al març 2019)”. Recorden els familiars que també han aconseguit que s'aprovaren per unanimitat dues Proposicions No de Llei en Les Corts Valencianes, però ambdues van ser ignorades pel Consell.

Cal destacar que el Trastorn de l'Espectre Autista segons els últims estudis internacionals és una de les discapacitats amb major prevalença. De fet, s'estima que afecta a 1 de cada 100 persones, “però per desgraciada això no es veu reflectit en les polítiques sociosanitàries i educatives destinades a aquest col·lectiu”, continuen.

Els familiars dels xiquets amb TEA denuncien la falta d'inversió en l'atenció cap a les persones amb TEA, des de la seua infància fins a la seua vida adulta, la qual cosa “suposa una vulneració flagrant dels seus drets per part de l'Administració Valenciana”.

Consideren a més que l'absència de recursos està portant, tant a l'atenció de les persones amb TEA en centres no especialitzats i per tant no adequats a les seues necessitats, com fins i tot al fet que les famílies acaben renunciant a la TUTELA dels seus fills quan són adults.

“Aquesta renúncia a la tutela sens dubte és la més greu de les situacions i la més alarmant, i resulta el colofó d'una escalada de vulneració de drets que comença des de la seua infància, davant l'absència d'un diagnòstic precoç i la falta d'atenció i intervenció terapèutica especialitzada en els primers anys de vida”.

Les famílies de xiquets amb TEA posen sobre la taula també l'absència d'un sistema educatiu inclusiu ni polítiques d'ocupació de suport per part de l'Administració en l'edat adulta.

En la maduresa no existeixen polítiques d'ocupació amb suports per part de l'Administració, ni tampoc serveis públics i especialitzats de Suport a la Vida Independent públics: “Quan les persones requereixen d'un servei residencial no poden accedir a un habitatge tutelat especialitzat en l'atenció de persones amb TEA perquè en la comunitat Valenciana no existeixen”.

Des de la plataforma denuncien “que la cohesió que embene aquest govern tripartit és de cara a la galeria, perquè la realitat és que no existeix coordinació entre les conselleries, sinó una lluita de poder i recel que per desgràcia ens afecta d'una forma molt directa als més vulnerables”.

MÉS FOTOS