SOCIETAT

Faena, despesa, ficar al llit o eixir, enfront de feina, despesa, apropar o sortir: així canvia el valencià en l'administració

ELPERIODIC.COM - 29/04/2024

El Consell ha aprovat els nous requisits lingüístics per a revalencianizar l'administració

El Ple del Consell ha aprovat l'acord pel qual s'establixen els nous criteris lingüístics de l'administració de la Generalitat.

Estos nous criteris han sigut elaborats per la Direcció General d'Ordenació Educativa i Política Lingüística, dependent de la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació, i seran aplicables per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental des de l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

Els criteris pretenen acostar el valencià de la ciutadania a l'administració, al mateix temps que s'aposta per un llenguatge apropiat per a les comunicacions formals.

Exemples per a usar els termes més comuns entre els valencians

Entre altres aspectes, s'insta a utilitzar termes d'utilització més freqüent i comuna, com les formes 'ficar al llit' enfront de 'apropar', 'arreplegar' abans que 'recollir', 'carrera' abans que 'cursa', 'eixir' abans que 'sortir', 'ferramenta' abans que 'eina', 'faena' abans que 'feina', 'despesa' abans que 'despesa' o 'pròxim' abans que 'proper'. 

A més, es recomana l'ús dels demostratius simples 'est/a/us/és' en lloc de 'aquest/a/us/és' i dels verbs incoatius amb la forma -ix i no -eix.
A més, els nous criteris recomanen usar la locució adverbial 'a on' per a indicar el lloc on s'està o on es dirigix. Per a referir-se al dia en què ens trobem s'ha d'usar preferentment la variant 'hui'. 

D'altra banda, entre altres exemples, es permet l'ús de l'article neutre 'el' en escrits poc formals i comunicacions orals, i la preposició 'per a' s'usa amb complements que indiquen finalitat o destí, com recomanen les gramàtiques de l'AVL.

Este acord deroga la resolució de 23 de novembre de 2016, de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, per la qual s'aprovaven els criteris lingüístics d'aplicació en l'Administració de la Generalitat i en els seus ens instrumentals.

Estos nous criteris lingüístics a més de ser aplicables en l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental, també s'usaran en les activitats que compten amb la col·laboració o finançament de la Generalitat mitjançant subvenció, contracte, conveni, patrocini o altres figures jurídiques, quan així s'establisca en les normes reglamentàries, bases o clàusules.