FACUA demana al Govern que aplique un descompte del 50% en la factura elèctrica a les famílies espanyoles
La mesura, que tindria una durada de 6 mesos, implicaría declarar consumidors vulnerables a la immensa majoría de famílies, excloent a les de rendes més altes
El secretari general de FACUA, Rubén Sánchez, ha traslladat en roda de premsa que "després de la brutal escalada en els preus de la llum, el Govern ha de reaccionar anant molt més enllà del que ha anat fins ara, considerem que les mesures que s'han anat aprovant són positives però insuficients ".
Des FACUA, reclamen a Govern que impose durant al menys sis mesos un descompte mínim del 50% en la factura elèctrica sotmesa a la tarifa semirregulada PVPC de la immensa majoría de famílies, excloent només a les de rendes més altes, que correria a càrrec de les principals energètiques que operen a Espanya de manera proporcional a les seues quotes de mercat. L'associació adverteix que la directiva europea del sector permet aplicar aquest tipus d'intervencions.
L'escalada de preus ha provocat que la factura de la llum de setembre haja estat 10 euros més cara per a l'usuari que en agost. Mentres que a nivell interanual la factura ha patit un increment del 54%, en relació amb el mes de setembre de 2020, on un usuari amb una potència contractada de 4,4 kW i un consum de 366 kWh mensuals, va pagar 66,78 euros i aquest any ha arribat als 102,71 euros, impostos inclosos.
Davant aquestes dades, segons ha assenyalat Rubén Sánchez, "hem de garantir una adequada protecció als interessos dels consumidors", ja que, "després d'una pujada desproporcionada el Govern té l'obligació d'aplicar una mesura excepcional i urgent per a la protecció de les famílies ".
FACUA adverteix que la directiva comunitària permet una interpretació extensiva que faculta el Govern d'Espanya per determinar que després d'un increment interanual molt superior al 100% en el preu de l'quilowatt hora abans d'impostos, dels consumidors domèstics siguin objecte d'una protecció temporal que retalle les seues factures en un 50%, percentatge que hauría de ser superior en els casos de les famílies en risc d'exclusió social.
Des de l'organització assenyalen que l'agressió de l'oligopoli elèctric als consumidors i el pols que està mantenint amb el Govern és prou greu com perquè hi haja una intervenció contundent en els preus per part de l'Executiu de coalició. Es tracta d'utilitzar una capacitat per a la qual els Estats membres estan facultats per la Directiva 2019/944, de 5 de juny, sobre normes comunes per al mercat interior de l'electricitat.
En el seu article 5, la Directiva estableix que "els Estats membres podran aplicar intervencions públiques en la fixació de preus per al subministrament d'electricitat als clients domèstics en situació de pobresa energètica o vulnerable". Aquestes intervencions "perseguiràn un interès econòmic general i no aniràn més enllà del necessari per aconseguir aquest interès econòmic general" i "seràn limitades en el temps i proporcionades, pel que fa als seus beneficiaris".
La Directiva dóna llibertat per definir els paràmetres pels quals un consumidor pot entrar en la categoria de vulnerable. En el seu article 28, dedicat als "clients vulnerables", la norma estableix que els Estats membres "garantiran un nivell elevat de protecció del consumidor", els mandata per adoptar "les mesures oportunes per protegir els clients" i indica que , "en particular, han de garantir una protecció adequada dels clients vulnerables". "El concepte de clients vulnerables podrà comprendre els nivells de renda, la proporció de la renda disponible dedicada a la despesa energètica, l'eficiència energètica de les llars, la dependència crítica d'equipaments elèctrics per motius de salut, l'edat o altres criteris".
I es que, al setembre de 2020, el preu del kWh abans d'impostos es va situar en una mitjana de 10,22 cèntims sense incloure impostos. Aquest setembre, el preu mitjà ha estat de 18,55 cèntims en horari vall, 22,20 cèntims en horari pla i 28,12 cèntims en horari punta. La mitjana aritmètica entre els tres trams ha estat de 22,96 cèntims, un 125% més que fa un any. La mitjana ponderada prenent com a referència el consum de l'usuari mitjà en cada tram ha estat de 22,27 cèntims, un 118% més elevada que al setembre de 2020.