Exigeixen a Interior permetre la geolocalització mòbil per a trobar a persones desaparegutes
Des de SOS Desaparecidos asseguren que aquesta mesura permetria salvar vides i evitar el sofriment de les famílies
“Ningú està preparat psicològicament per a viure dia rere dia amb l'experiència de tenir un familiar desaparegut. Necessitem una pàgina final per a poder continuar. El nostre dia a dia consisteix a aprendre a sobreviure”. Aquesta és la màxima que persegueix l'Associació SOS Desaparecidos que diàriament llança alertes de persones que no poden ser localitzats pels seus familiars.
Entre les seues exigències, que el Ministeri de l'Interior permeta als cossos i forces de seguretat permetre la geolocalització a través del telèfon mòbil de la persona desparecida.
Per això, en 2020 l'associació ja va remetre un escrit al Centre Nacional de Desaparecidos per a realitzar una “reforma legislativa per a millorar els instruments i eines d'investigació de casos de persones desaparegudes” perquè la “geolocalització a través de dispositius de telefonia mòbil ha de realitzar-se de manera urgent, ràpida i senzilla per part dels Cossos de Seguretat de l'Estat”.
El president de SOS Desaparecidos, Joaquín Amills, explica que els jutges consideren que cal protegir el dret a la llibertat de les persones però “el dret que genera tots els drets això el de la vida”. Pel que en el cas de permetre la geolocalització es podrien salvar vides i evitar el sofriment dels familiars.
Quan es podria demanar la geolocalització?
Des de SOS Desaparecidos assenyalen que per a sol·licitar la geolocalització, aquesta ha d'estar motivada per part de la Policia. Entre els supòsits en els quals s'hauria de permetre és quan hi ha motius per a estar preocupat per la desaparició, el desaparegut ha deixat alguna nota de suïcidi, té problemes de salut mental o de salut i no porta amb si la medicació.
Joaquín Amills explica un cas recent ocorregut a Granada on la Policia va sol·licitar al jutge fins a tres ocasions la geolocalització del desaparegut. El jutge no va admetre la petició i mesos després van localitzar el seu cadàver.
A més, “per a sol·licitar-ho cal fer un tràmit llarg i va en contra dels interessos del desparecido”, apunta.
Com rep els avisos SOS Desaparecidos?
Joaquín Amills explica que les alertes per desaparició arriben de diferents maneres a l'associació. Bé perquè la família es posa en contacte amb l'associació perquè la coneixen o bé perquè la Policia els informa, en aquest cas és necessari remetre còpia de la denúncia i si és menor, l'autorització del tutor; per la informació que facilita el Centre Nacional de Desaparecidos o perquè els cossos i forces de seguretat de l'Estat els demanen a SOS Desaparecidos que llancen alerta.
Estadístiques de l'any 2021
Segons les estadístiques de SOS Desaparecidos, l'any 2021 es van atendre més de 55.000 crides, les seues alertes van tenir 142 milions d'abastos i van resoldre directament 184 casos.
Com contactar amb SOS Desaparecidos?
En el seu web existeix un formulari de contacte, així com el mail info@sosdesaparecidos.es i dos telèfons d'assistència 24 hores: 649 952 957 i 642 650 775