EUPV exigeix 'respecte pels drets dels treballadors i les classes populars' a les negociacions pel Brexit
La portaveu d'Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, ha exigit que la negociació per la desconnexió del Regne Unit de la Unió Europea, després d'haver activat l'article 50. "respecte els drets de les treballadores i els treballadors" europeus i britànics, i que es faça "amb la total garantia de que no es colpejarà els més dèbils". L'eurodiputada considera "fonamental" que hi haja "la major transparència" i creu que aquest procés obre les portes a "una obligada reflexió col·lectiva" sobre el model d'Europa.
"Ni la UE deu fer les coses per orgull comunitari, ni el Regne Unit pot utilitzar als treballadors i les treballadores com a hostatges per tractar d'aconseguir un acord beneficiós. Els drets de totes i tots han d'estar per damunt dels interessos de cada part", ha afirmat.
Albiol ha destacat que a l'hora de les negociacions deuen tindre un pes específic dades com que a Gibraltar "el 27% dels treballadors i les treballadores del penyal són espanyols i espanyoles que creuen la tanca diàriament", però també "la situació en la que poden quedar els milers de jubilats i jubilades britànics que tenen la seua residència al País Valencià, o la gent que des de fa anys resideix i treballa a moltes localitats del nostre territori".
Marina Albiol a més ha fet referència als més de 150.000 espanyols que segons xifres oficials viuen i treballen al Regne Unit, "entre els quals hi ha al voltant de 5.000 valencians i valencianes, més aquelles persones que no estan oficialment registrades", i també "als investigadors i estudiants que utilitzen la llibertat de circulació per millorar les seues oportunitats professionals o la seua qualitat de vida".
D'altra banda, la portaveu d'Esquerra unida ha reclamat que l'eixida del Regne Unit de la UE "no supose un enduriment de les polítiques migratòries" que aplica el Regne Unit, i ha avisat de que tampoc poden qüestionar-se "la igualtat de drets socials i laborals entre els ciutadans comunitaris i britànics".
Albiol ha recordat que el Brexit deu ser considerat com "una mostra més del fracàs de les polítiques de la UE", una Unió Europea que "no dóna resposta a les necessitats de les classes populars". I, per tant, "el debat obert deu ser una oportunitat també per fer una reflexió sobre el futur mateix de la UE com a projecte construït per i per a les elits".
"El malestar que el Brexit ha posat de manifest pot convertir-se en una oportunitat per al debat sobre què hem de fer de cara al futur, i la prioritat per a nosaltres en aquest moment són els drets dels treballadors i els sectors populars", ha sentenciat.