Un estudi revela que el cavall de tir i arrossegament valencià “no pateix”
Malgrat la importància social i cultural de les competicions de tir i arrossegament a la Comunitat Valenciana, a penes existeixen estudis que les avaluen, especialment des del punt de vista veterinari i esportiu. Investigadors de la Facultat de Veterinària de la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH) van iniciar l'any passat un estudi finançat per la Diputació de València i amb la col·laboració de la Federació de Tir i Arrossegament Valencià, els resultats del qual acaben de publicar-se en el llibre “El cavall de tir i arrossegament valencià. Avaluació de la seua activitat física”. La fisiologia del cavall de tir en les diferents modalitats i categories per pesos de les competicions, a través de l'anàlisi de diferents paràmetres sanguinis i constants vitals, formen part dels continguts del llibre.
L'estudi, realitzat en les competicions de tir i arrossegament de Montserrat, Pego, Sueca, Villareal, Albal, Alcudia, Benicarló i Benifaió, ha avaluat a un total de 57 cavalls participants en aquestes proves, en les seues cinc categories establides per pes. La presa de mostres de sang, per a l'anàlisi de diferents paràmetres fisiològics, i l'avaluació de la freqüència cardíaca i respiratòria i de la temperatura es van obtenir tant en repòs com després de l'exercici de la competició. També s'ha estudiat el tipus d'entrenament en quatre quadres de criadors, on igualment s'han pres mostres en repòs i després de l'entrenament en 15 cavalls més.
Exercici sense estrès
Els resultats mostren que, com en qualsevol animal d'esport, el cavall de tir experimenta canvis en la seua fisiologia deguts a l'esforç físic que desenvolupa en les competicions de tir i arrossegament, de manera similar a altres esports equins d'alta intensitat ja estudiats. Segons destaca el professor de la CEU UCH Juan Manuel Lomillos, “la competició provoca un augment significatiu de les freqüències cardíaca i respiratòria, de la temperatura i de paràmetres com el calci i el lactat, entre altres, i una disminució dels valors plasmàtics de la pressió parcial de diòxid de carboni. Tots aquests resultats estan d'acord amb els registrats en cavalls que participen altres competicions esportives equines en diferents disciplines”.
D'altra banda, “el fet observat que l'hormona cortisol romanga invariable després de l'exercici de la competició revela que no existeix un estrès en l'animal com a efecte de la seua participació en la prova, ja que aquesta substància, indicador sanguini de l'estrès, no varia la seua concentració en la sang dels cavalls en comparar el seu nivell en repòs i després de l'exercici”. Els investigadors autors d'aquests resultats són, al costat de Juan Manuel Lomillos, Alejandra Escudero, Jordi López Ramon, Xavier Ferriol, Rocío Cano, Beatriz Musoles i Isaac Amador, de la Facultat de Veterinària de la CEU UCH, i Marta Alonso, de la Facultat de Veterinària de la Universitat de Lleó.
Origen i característiques del tir i arrossegament
Al costat de les dades de l'estudi sobre l'efecte fisiològic de l'exercici, el llibre “El cavall de tir i arrossegament valencià” inclou també diversos capítols sobre l'origen i la domesticació del cavall i la fisiologia del cavall esportiu, així com sobre les competicions del tir i arrossegament valencià i l'equipament, domatge i entrenament dels cavalls que participen en elles. Aquests continguts han sigut elaborats pels professors del Departament de Producció i Sanitat Animal de la CEU UCH Juan Manuel Lomillos i Alejandra Escudero i els joves investigadors Beatriz Musoles i Javier Ferriol, juntament amb personal de la Federació de Tir i Arrossegament, com Javier Campillo i Verónica San Baltasar. L'obra també inclou un capítol sobre les principals patologies que es poden trobar en cavalls de tir i arrossegament, realitzat pels investigadors de la Universitat Complutense de Madrid Agustín Rebollada Merino, Fátima Cruz i Antonio Rodríguez Bertos.
El llibre “El cavall de tir i arrossegament valencià. Avaluació de la seua activitat física” ha sigut coordinat per tres dels seus autors: Juan Manuel Lomillos i Jordi López Ramon, de la CEU UCH i Marta Elena Alonso, de la Universitat de Lleó. L'obra ha sigut prologada pel president de la Diputació de València, Toni Gaspar, i pel president de la Federació de Tir i Arrossegament Valencià, Jesús Mañes, i editada amb la col·laboració de totes dues entitats. Gaspar i Mañes van assistir a l'acte de presentació del llibre, celebrat en la CEU UCH, presidit pel degà de la Facultat de Veterinària, Joaquín Sopena.