SANITAT I SALUT

Estries blanques en els pollastres dels supermercats valencians: pitjor qualitat o simple qüestió estètica?

ELPERIODIC.COM - 26/11/2024

Una associació animalista, l'Observatori de Benestar Animal (OBA), ha difós amb un comunicat que més del 98% del pit de pollastre a la venda en els supermercats d'una cadena en la Comunitat Valenciana "podria provindre de pollastres afectats per la patologia d'estries blanques".

L'informe presentat este dimarts, expliquen, es basa en els resultats d'analitzar més de 6.000 safates de pollastre de 321 establiments de totes les comunitats autònomes, de les quals més de 1000 s'han pres en la Comunitat Valenciana.

"Esta miopatia muscular està vinculada a l'ús de races seleccionades genèticament, perquè els pollastres cresquen més ràpid en la ramaderia industrial. OBA ha comunicat el cas davant els Ministeris de Consum, Assumptes Socials i Agenda 2030, i d'Agricultura, Pesca i Alimentació", han explicat en concret sobre les safates de la marca Lidl.

EL Propi observatori arriba a apuntar que esta qüestió minvaria "el valor nutricional, la qualitat i la textura de la carn: fins a un 224% més de greix, entre un 7% i un 21% més calories, 10% menys de col·lagen, i fins a un 9% menys proteïnes", però els supermercats neguen que això siga cert.

Els supermercats neguen la validesa d'estos resultats: "No afecta la seua qualitat"
No obstant això, Lidl ha comunicat a elperiodic.com no s'ajustaria a la realitat científica: "La presència d'estries blanques en la carn d'au és un element comú en el pollastre que es comercialitza habitualment en els supermercats d'Espanya (i no sols en Lidl). Tal com manifesta la comunitat científica, es tracta d'un factor visual que separa el greix de la carn, que no afecta el valor nutricional del producte i, ni molt menys, a la seua qualitat i seguretat alimentària", han expressat.

Així, apunten a una qüestió merament estètica, al mateix temps que defenen que la seua política de compres "establix límits més estrictes que els propis requisits legals".

"Tots els nostres proveïdors compten a més amb avals de certificació internacionalment reconeguts com International Food Standard (IFS) o el British Retail Consortium (BRC) que certifiquen els més alts estàndards de qualitat, i especialment la seguretat alimentària. A més d'estes revisions minucioses per part de Lidl, tant autoritats com servicis sanitaris també realitzen controls de tots els nostres proveïdors i productes que comercialitzem a les nostres botigues (especialment els articles frescos i la carn d'au), assegurant d'esta manera que complixen amb tots els requisits de la legislació vigent", han expressat davant el comunicat d'este observatori, al qual acusen de "utilitzar de manera gratuïta la seguretat alimentària com a factor reclame per a pressionar a les empreses al fet que complisquen les seues exigències".

Els animalistas demanen que els pollastres cresquen a menor velocitat

Les 17 comunitats autònomes presenten, segons els animalistas, patrons similars d'estriat blanc, la qual cosa consideren una malaltia. En el cas de la Comunitat Valenciana, van fotografiar mostres procedents d'un total de 55 botigues. En un 98,6% de felicitats asseguren trobar la presència d'estries blanques, per damunt de la mitjana nacional (97,9%).

Les estries blanques, indiquen, "són una miopatia muscular associada al creixement anormalment ràpid dels pollastres i és una forma de necrosi afectada pel ràpid creixement. Estes estries són teixit adipós gras que es desenrotlla a causa de la contínua descomposició i reconstrucció del múscul causada pel seu ràpid creixement, la qual cosa causaria greus problemes de benestar animal en les aus com a dificultat respiratòria i aturades cardíaques" en el que consideren que és "un creixement antinatural".

Des de l'associació demanen als supermercats que s'unisquen al Compromís Europeu del Pollastre, ja que creen que els pollastres de creixement lent sol generarien un un 9% estes estries.

 

MÉS FOTOS