OCUPACIÓ

Estos són els treballadors més buscats per les empreses de la Comunitat Valenciana

ELPERIODIC.COM - 06/04/2024

El 17% de les vacants que oferixen les empreses en la Comunitat Valenciana (38.252) pertanyen a comercial i vendes, el 14% (29.679) a compres, logística i magatzem i el 10% (21.284) a professions, arts i oficis, segons les dades que ha publicat la plataforma Infojobs.

A més, resulta significativa la distribució provincial de les vacants: mentres que València i Alacant, amb retrocessos del 12% i 7% respectivament, es mantenen en línia amb el que ha succeït en el conjunt del mercat, Castelló s'ha deixat quasi 9.000 llocs (un 30%) respecte a l'any anterior.

Un terç d'eixe descens correspon a un únic sector: compres, logística i magatzem, que va registrar 4.390 vacants a Castelló en 2022 i només 1.388 en 2023. Després de diversos anys de significatius creixements en esta àrea, sembla que la contractació de personal s'ha frenat a l'espera que es concreten diversos projectes que estan en diferents fases de desenvolupament, com la Zona d'Activitats Complementàries (ZAC) o el centre logístic ceràmic de STN.

Baixen les vacants

Durant l'any 2023, l'oferta d'ocupació registrada en InfoJobs en la Comunitat Valenciana va aconseguir les 219.673 vacants, una xifra inferior (-13%) a la registrada l'any anterior (252.260). En el costat de la demanda, 422.725 valencians es van inscriure en alguna de les vacants publicades en la plataforma i, en total, les candidatures presentades van aconseguir els 12,9 milions. És a dir, un 11% dels candidats/as que es van inscriure en alguna oferta provenia de la Comunitat Valenciana. Esta xifra és un 5% superior a la de 2022 (401.956).

Canvis en els contractes: els indefinits i els fixos discontinus augmenten amb la irrupció de la reforma laboral
Pel que fa a les contractacions en esta comunitat, quatre de cada deu vacants publicades en InfoJobs (38%) durant l'any passat oferien un contracte indefinit. Seguidament, la modalitat més recurrent va ser la de duració determinada, que es va oferir en el 29% de les vacants. A més, en este territori tenen el mateix pes les vacants per a autònoms (8%) i amb contractació fixa discontínua (8%). Esta última, a més, ha augmentat un 50% respecte a 2022 fins a aconseguir les 17.836 vacants en la Comunitat Valenciana. Estes dades són la plasmació de l'entrada en vigor de la reforma laboral.

Entre els indefinits i els contractes fixos discontinus sumen el 46% dels contractes oferits en les vacants del portal d'ocupació, un percentatge que se situa 5 punts percentuals per davall de la mitjana nacional (51%).

Encara que el 31% dels candidats/as compta amb estudis universitaris, només l'11% de les vacants els requerixen
Si s'analitzen les vacants de la comunitat autònoma per nivells d'estudis, el més freqüent és que es requerisquen almenys d'estudis bàsics. Això es dona en el 35% de les vacants. Seguidament, el més sol·licitat és la Formació Professional (amb el 21%). I, finalment, només l'11% de les vacants requerixen estudis universitaris. Tanmateix, tot això fa més evident eixe gap entre formació i demanda. En el cas dels candidats/as, un 31% compta amb estudis universitaris i un 26% amb Formació Professional.

En relació a l'experiència, la pràctica totalitat de les vacants sol·liciten fins a dos anys o cap. Solament el 10% dels llocs de treball oferits, seguint la mateixa tendència que altres comunitats, requerix tindre tres o més anys.

De 50 inscrits/as en 2022 a 57 en 2023

En relació a la competència, la Comunitat Valenciana compta amb un total de 57 inscrits/as per vacant, i ascendix en 7 inscrits/as respecte a l'any anterior, quan es van registrar 50.

Estes dades cobren major sentit en comparació amb la mitjana nacional que se situa en 48 inscrits/as per vacant. Per tant, la Comunitat Valenciana se situa per damunt de la mitjana nacional, per darrere de Canàries (79) i Andalusia (62).

El salari brut mitjana en la Comunitat Valenciana es manté

En la Comunitat Valenciana, la mitjana salarial bruta anual oferit en 2023 va ser de 25.540 euros, per la qual cosa es manté respecte a l'any anterior quan s'oferien, de mitjana, 25.447 euros. Esta dada contrasta amb la resta de les comunitats autònomes, on en la majoria es donen ascensos de la mitjana salarial a causa de la inflació, la pujada del salari mínim interprofessional que es va produir a l'inici de l'any, o el canvi –provocat per la reforma laboral– en la contractació.

Així mateix, el salari mitjà oferit a la regió és inferior a la mitjana nacional, situada en 26.245 euros.