TURISME

Un estiu sense britànics a la vista: el pitjor escenari possible per al turisme

ELPERIODIC.COM - 28/07/2020

El turisme britànic és el principal motor de moltes zones d'Espanya, entre elles Benidorm

L'estiu és molta coses alhora: desconnexió, platges, amics i temps per a gaudir. Però també és un dels períodes de l'any clau per a la indústria turística d'Espanya, on aquest 2020 estan veient com els seus plans es trunquen a causa de l'impacte de la pandèmia del coronavirus.

La temporada ja es presentava amb uns índexs d'ocupació molt inferiors al que seria una facturació a l'ús, fins i tot es va arribar a plantejar que més de la meitat dels establiments hotelers no obririen les seues portes en els mesos de juny, juliol i agost. Unes previsions que ara semblen idíl·liques i que queden caduques després de la decisió anunciada per diferents països – entre ells Regne Unit – que desaconsellen visitar Espanya en les pròximes setmanes.

“Teníem bones sensacions per a les pròximes setmanes, amb reserves que s'anaven animant i encara que estaven lluny de les que serien normals en aquesta època de l'any esperàvem que s'anaren normalitzant de cara al mes de setembre i octubre” apunta el president de HOSBEC, Toni Mayor, qui ha qualificat la notícia de “maçada”.

I és que, tal com adverteixen des de la patronal, molts hotels de la ciutat de Benidorm en la qual el turisme britànic és el principal mercat internacional amb un 40% de quota sobre el total, tenien programada la seua obertura en els pròxims dies, precisament en aquesta tendència de creixement dels turistes britànics.

Cal recordar que la decisió del Govern britànic s'uneix a la que ja van expressar ahir països també molt importants per al turisme espanyol i el valencià en particular com França, Bèlgica o Noruega que també ha imposat la quarantena obligatòria.

Des de HOSBEC s'observa amb incredulitat com l'extraordinari esforç que ha fet tota la societat i tota l'economia espanyola "s'ha tirat per la borda en tot just un mes, enxampant de nou a les autoritats polítiques i sanitàries amb el peu canviat i sense reaccionar a temps per a evitar de nou que la situació es descontrolara com està passant".

Encara que encara és prompte per a conéixer l'impacte econòmic total d'aquestes decisions, les primeres dades apunten a pèrdues addicionals de 8.700 milions per les limitacions als viatges a Espanya. A més, es calcula que estan en perill 725.000 ocupacions del sector.

Resposta institucional

L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, s'ha manifestat aquest dimarts sobre les últimes notícies les quals ha qualificat com a “pitxer d'aigua freda”. “Són molts els turistes britànics que insisteixen que a Benidorm estan més segurs que en la seua pròpia casa”. I això, va recalcar, es deu al treball desenvolupat en les últimes 9 setmanes que ha aconseguit que “Benidorm siga un destí més segur que mai” ha incidit.

Quant a l'afecció d'aquesta situació al turisme i a la ciutat, Pérez va destacar que “continuarem insistint en aqueix pla d'especial protecció al turisme” que oferisca garanties als treballadors i als empresaris, “que oferisca una garantia de cobertura i no oferisca incerteses”. L'impacte a Benidorm, va destacar, ha sigut brutal des del minut un, “perquè aquesta ciutat és capaç de tindre a l'estiu més gent treballant que població activa empadronada”.

Un pla estratègic

La Generalitat Valenciana ha posat en marxa de manera paral·lela a tota aquesta situació un nou pla estratègic basat en cinc línies estratègiques i que compten amb un pressupost de 2.000 milions d'euros.

Les línies a actuar són les següents:

  • Governança del turisme. Es tracta de reforçar les relacions entre els actors implicats en el turisme, impulsar la cooperació i compartir la informació per a una millor gestió de les dades i eficiència de les decisions.
  • Vertebració del territori i els destins. Es pretén crear productes turístics assentats en atractius pròpiament valencians les repercussions dels quals siguen visibles per a la població i les empreses dels destins i per al reequilibri territorial.
  • Impuls de la competitivitat, del capital humà i de la gestió del coneixement. Aposta per un turisme competitiu mitjançant l'impuls de la sostenibilitat i l'economia circular, la formació i qualificació professional, el suport a l'eficiència empresarial i la seguretat jurídica enfront de l'intrusisme, la qualitat i la digitalització i la gestió i anàlisi de dades.
  • Màrqueting turístic. Es tracta de millorar el coneixement del potencial turista al llarg de tot el cicle del viatge des del seu lloc d'origen fins a la seua estada i volta a casa per a impulsar una estratègia de màrqueting eficaç, segmentada i '*omnicanal'.
  • Seguretat i resiliència turística. És una línia inclosa arran de l'impacte de la pandèmia COVID-19 en el turisme i que comporta la preparació del sector davant els desafiaments vinculats a la seguretat sanitària, mediambiental