Si eres atleta o senderista tens més risc de lesionar-te esta primavera: t'expliquem les raons
ELPERIODIC.COM - 26/03/2024Esquinços, onicocriptosis i ungles negres són algunes de les lesions més comunes als peus
Amb el començament de la primera, són més freqüents les carreres i entrenaments per la muntanya i, per això, des de l'Il·lustre Col·legi Oficial de Podologia de la Comunitat Valenciana (ICOPCV) s'ha indicat que és necessari seguir algunes recomanacions per a evitar les lesions més freqüents als peus després de realitzar esta pràctica esportiva. Al costat d'això, els podòlegs han assenyalat que, a més, estes malalties també es poden donar no sols en esportistes sinó també en persones que comencen a practicar senderisme i passejos de muntanya per llargs períodes de temps. Alguna cosa que és habitual, per exemple, en vacacions com la Setmana Santa.
Les patologies més comunes són els esquinços de turmell degut a la irregularitat del terreny, les ungles negres o hematomes subungueales deguts als colps repetits de les ungles amb el calçat, així com els hematomes en altres parts del peu (especialment en els palpissos dels dits), l'onicocriptosis (també anomenades ‘ungles encarnades’) o les butllofes i laceracions.
“Si realitzarem esta pràctica esportiva, és essencial parar esment en el tipus de sabatilla que triem perquè la que necessitem per a córrer en muntanya és totalment diferent de la d'asfalt. Córrer per la muntanya amb sabatilles d'asfalt augmenta considerablement el risc de lesions per falta d'adherència de la sola al terreny”, ha declarat Jorge Escoto, podòleg i membre de la junta directiva de l'ICOPCV.
Altres consells que traslladen des de l'ICOPCV és realitzar exercicis preventius per a potenciar el turmell i la propiocepció del peu. A més, els podòlegs assenyalen que l'amortiment del calçat també juga un paper fonamental per a evitar sobrecàrregues lligamentoses, així com la qualitat d'adherència de la sola al terreny. Per tant, és un factor a tindre en compte per a minimitzar l'impacte en l'aparell locomotor.
Pel que fa a previndre l'aparició dels hematomes subungueales, els podòlegs han explicat que l'interessant és utilitzar calcetins amb reforços en la capdavantera que ajuden a esmorteir al màxim els impactes de repetició.
“L'elecció correcta dels materials dels calcetins, a part d'esmorteir tant capdavanteres com talons que són les zones més sensibles del peu, també ajudarà a previndre laceracions, sobrecalfament i butllofes. Per tant, no s'ha d'obviar la bona elecció d'esta peça, juntament amb la bona elecció de les sabatilles, pel fet que els reforços en les capdavanteres també ens protegiran d'estes molestes lesions”, ha emfatitzat Jorge Escoto.
No obstant això, en cas que apareguera este tipus de lesió, és molt important l'avaluació per part d'un professional de la Podologia, que amb la corresponent exploració valorarà la necessitat o no de drenar l'hematoma a través de la làmina ungueal per a alleujar la pressió o si es deixa que es resolga per si mateix.
“Quan apareixen estos hematomes deixen una taca marró o negra en l'ungla, que tarda en bastant temps a desaparéixer. En alguns casos, pot fins i tot perdre's la làmina ungueal. Si l'hematoma la va enlairar per complet, també és important que el podòleg faça seguiment per a comprovar que la nova lamina ungueal creix pel lloc i forma correcta i així evitar que genere futures complicacions com a ungles encarnades”, ha afirmat el podòleg Jorge Escoto.
D'altra banda, des de l'ICOPCV també s'ha especificat que és necessari parar atenció al tall de les ungles. Si estan massa llargues o mal tallades, també poden desembocar en doloroses ungles encarnades que poden arribar a ser incapacitants durant un llarg període de temps. A més, es recomana que davant la detecció d'alguna anomalia s'acudisca al més prompte possible al podòleg per a realitzar una evalucación professional i, en cas necessari, aplicar el tractament corresponent amb la major antelació possible i minimitzar l'impacte de qualsevol malaltia.
Des de l'Il·lustre Col·legi Oficial de Podologia de la Comunitat Valenciana s'ha recordat que, per a garantir que estem en mans d'un professional de la Podologia i evitar ser víctimes de l'intrusisme, és a dir, ser tractats per supòsits professionals que manquen de la formació universitària que s'exigix per al desenvolupament d'esta branca sanitària, cal assegurar-se que la clínica on serem tractats disposa de número de registre sanitari i el podòleg està col·legiat.