Les empreses valencianes de tecnologia augmenten un 26,1% els projectes d'innovació turÃstica
El sector suma en els últims anys un important procés de transformació digital que s'ha vist accelerat pel covid
Les empreses de tecnologia turística de la Comunitat Valenciana han augmentat un 26,1% el nombre de projectes destinats a la innovació en el sector turisme en comparació amb 2019 i sis de cada 10 l'han fet en més d'un 30%, segons dades que maneja el Clúster d'Empreses Innovadores per al Turisme de la Comunitat Valenciana (ADESTIC). Dades que posen en relleu la tendència creixent de les pimes i de les pròpies destinacions turístiques de sumar-se al procés d'innovació i digitalització per a millorar la seva competitivitat i accelerar la seva recuperació.
De fet i xifres en mà, el president de ADESTIC, Santiago Sanus, assenyala que el sector turístic de la Comunitat Valenciana aprofundeix des de fa anys en un ingent procés de transformació digital, que s'ha accelerat en els dos últims anys a causa de crisis del COVID-19, davant un turista cada vegada més més informat i exigent, que contracta les seves vacances a cop de clic i que pretén anticipar la seva experiència turística mitjançant l'ús de les noves tecnologies virtuals.
En aquest context, ADESTIC reunirà aquest dijous, 2 de juny, a Alacant a institucions, destinacions turístiques associacions del sector i empreses per a continuar impulsant la implantació de les noves tecnologies i potenciar la reactivació del turisme a la regió. El farà en l'II workshop que organitza l'agrupació d'empreses tecnològiques sota el títol "Innovació & Turisme”, el segon que organitza dins del seu calendari de jornades que pretén aterrar en les tres províncies.
L'acte, que tindrà lloc a l'Hotel Spa Porta Maris by Meliá, a les 20.00 hores, comptarà amb la presència del Director d'Intel·ligència Turística de Turisme Comunitat Valenciana, Mario Villar; diferents personalitats d'institucions i associacions turístiques, com el Patronat Provincial de Turisme Costa Blanca, l'Associació Alacant Costa Blanca Turisme i Creuers; amb representants de les destinacions turístiques d'Alacant, Finestrat, La Nucia i Salines, del sector educatiu vinculat al turisme i la tecnologia, d'hotels i agències de viatges de la província d'Alacant, i amb diferents pimes relacionades amb l'activitat turística.
Per al president de ADESTIC, es tracta d'una jornada de treball crucial per a establir sinergies entre els principals agents del sector, tant des de la iniciativa pública com privada, tenint en compte que la Comunitat Valenciana ha estat pionera en innovació turística. Sobre aquest tema, recorda que va ser la primera a crear una xarxa de destinacions turístiques intel·ligents de nivell autonòmic a Espanya través de l'Institut Valencià de Tecnologies Turístiques ( GVA Invat·tur).
No obstant això, aprofundeix en què cal “continuar treballant amb afany per a incrementar més la rendibilitat de l'activitat turística i millorar la competitivitat de la nostra Comunitat. Per a això, el sector té un important repte per davant i és la inversió en el desenvolupament tecnològic que ja està tenint els seus resultats positius”. Així mateix, subratlla que des del Clúster “estem posant a la disposició de les administracions i les pimes solucions tecnològiques mitjançant el coneixement i el talent jove d'empreses valencianes que estan tenint resultats positius”.
En aquest sentit, explica que el sector del turisme de la Comunitat està fent grans avanços per a adaptar-se a les noves demandes mitjançant l'ús d'innovacions tecnològiques com el Big Data, la intel·ligència artificial, els motors de reserva o diferents aplicacions que permeten a les empreses conèixer els interessos i comportaments dels turistes per a programar la seva oferta o els seus serveis, adaptar-se als nous sistemes de pagaments, poder realitzar una compra o reserva en pocs minuts, sense desplaçar-se a un punt físic de venda i des de diferents dispositius o conèixer amb antelació la seva ciutat de vacances a través de tours virtuals, entre altres.