ECONOMIA I NEGOCI

El 84% de les empreses de l'Ibex promou l'emprenedoria corporativa, segons un informe de Santander i CISE

ELPERIODIC.COM - 26/06/2020

El Centre Internacional Santander Emprenedoria (CISE), amb el suport de Banc Santander a través de Santander Universitats, ha presentat l'II Informe sobre Emprenedoria Corporativa a Espanya: ´Ensenyant a ballar als elefants com a gaseles´, un estudi que conjuga rigor acadèmic amb dades procedents d'enquestes a directius de 58 grans empreses amb seu a Espanya que representen en conjunt més del 65% de la capitalització de l'IBEX35.

Coordinat per Deusto Business School, amb la col·laboració d'acadèmics d'ICADE i la Universitat Autònoma de Madrid, l'estudi constata l'augment de la cultura emprenedora dins de les organitzacions, però també evidencia la necessitat que les grans corporacions adopten una gestió més àgil i amb esperit d'innovació, similar al que desenvolupen les startups, per a ser més competitives.

Aquesta segona edició de l'informe és la radiografia més completa de l'emprenedoria corporativa que s'ha fet a Espanya fins hui i llança dades, recomanacions, eines i bones pràctiques que serveixen de base perquè altres empreses de menor grandària puguen potenciar la cultura de l'emprenedoria corporativa com a clau de creixement i innovació.

Innovació a l'interior de les empreses

L'informe revela que l'emprenedoria corporativa a Espanya ha passat de ser una realitat desconeguda en les grans empreses a convertir-se en un tema estratègic. El 84% de les organitzacions enquestades promou activament l'emprenedoria corporativa, encara que prop del 80% reconeix que porta menys de deu anys incentivant aquests processos, la qual cosa indica que es tracta d'un fenomen relativament nou.

Aquest creixement es reflecteix també en el nombre de corporacions que han decidit apostar per la innovació oberta (entesa com a fórmules de col·laboració amb *startups i emprenedors independents), que ha passat d'un 23% en 2017 a superar el 78% en l'actualitat. Davant un escenari cada vegada més canviant i competitiu, les grans empreses han vist en l'emprenedoria corporativa una via per a adoptar els reeixits models d'innovació de les startups, i cada vegada es tendeixen més ponts amb elles o es promou l'esperit emprenedor dels seus propis treballadors.

Objectius i eines emprades

Quant a les metes que persegueixen la majoria de les empreses quan incorporen programes d'emprenedoria corporativa, destaquen innovació contínua (90%) i el rejoveniment de la cultura de l'organització (92%), mentre que la cerca d'innovació disruptiva és un objectiu present però menys estés (entorn del 60%).

L'aposta per la innovació oberta i el *intraemprendimiento a Espanya es veu reflectida també en els diferents instruments que les grans corporacions han incorporat en la seua activitat i en el desenvolupament de models organitzatius propis per a poder posar-los en marxa.

L'eina més estesa per a fomentar l'emprenedoria corporativa són els esdeveniments (70%), probablement per la seua menor complexitat, mentre que els instruments més sofisticats com les incubadores corporatives i els fons de Corporate Venture Capital tenen una extensió més limitada (46% i 41%, respectivament) encara que superior a la registrada en el primer Informe (27% i 32%, respectivament).

Quant al model organitzatiu, al voltant del 70% opta per una estructura centralitzada i posseeix almenys un empleat a temps complet dedicat a gestionar aquesta activitat. No obstant això, pese al consens entorn de la importància de l'emprenedoria corporativa i al fet que el 87% dels enquestats afirma que creixerà en els pròxims anys en la seua empresa, són poques les corporacions que li donen el mateix pes en l'organigrama que a altres activitats estratègiques: només el 40% dels responsables d'aquestes àrees forma part del comité de direcció i a penes el 5% té dedicació exclusiva.

Conclusions i recomanacions

Malgrat els increments significatius, les últimes dades sobre intraemprendimiento a Espanya continuen posant de manifest la distància existent amb altres països del nostre entorn. Així, l'Informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM), en el qual també col·laboren promotors i autors d'aquest informe, indica que la capacitat d'activar als treballadors en processos que generen nous models de negocis o noves línies de producte o servei concerneix a només el 2% de les empreses analitzades, molt per davall de la mitjana europea o de les xifres dels Estats Units, amb un 5% i 8% respectivament.

És per això que els autors subratllen la necessitat de continuar treballant en aquesta línia i brinden una sèrie de recomanacions perquè l'aposta per aquest fenomen siga més estructurada. Per exemple, controlar la impaciència per obtindre resultats en el curt termini, crear *sandboxes o espais d'experimentació lliures de burocràcia empresarial per a aquestes iniciatives o que els responsables d'aquesta àrea siguen presents en els màxims òrgans de govern.