Sis empreses d'embalatge revelen el talent en els premis nacionals amb seu a València
Les sis companyies han plantejat diferents reptes reals d'embalatge que alumnes de més de 28 universitats i centres han respost amb les seues propostes disruptives
La multinacional Danone, al costat de Carmencita, Verdecora, ITC Embalatge, Grup La Plana i Logifruit, donaran a conéixer els projectes guanyadors dels reptes d'embalatge que han plantejat a universitats i centres de tota Espanya el pròxim 17 de setembre a les 18.30 hores als Cinemes Kinépolis de Paterna (València), en la XII Gala dels Premis Nacionals de Disseny i Sostenibilitat d'Envàs i Embalatge.
Els Premis també compten amb la col·laboració d'Innotech (Centre d'Innovació i Desenvolupament d'Emsur-Coexpan), Hinojosa, Esic, Grup La Plana, Ecoembes i el centre tecnològic ITENE. També amb el suport de Flexográfico, Biconsulting, Tecnobox, MESbook, Úpalet i NonSlip, així com amb el finançament de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana.
Les sis empreses reptadores han plantejat en aquesta edició casos reals als estudiants perquè aquests aporten solucions disruptives. La multinacional Danone ha proposat un repte per a crear un nou envàs dirigit als xicotets de la casa. L'empresa busca facilitat d'ús perquè aquests puguen gaudir dels seus productes de manera independent. Els seus finalistes són els projectes “Danonino Enrotllat” de la Universitat de Valladolid; “Yogunino” de la Universitat Politècnica de Madrid; i “DanAway” de la Universitat de Saragossa.
Mentrestant, l'empresa Carmencita, companyia innovadora i pionera nascuda en 1920, ha proposat la creació d'una tapa compatible amb el seu envàs actual de pebre roig. Aquest repte busca suplir les manques actuals. En aquesta ocasió aspiren al primer premi els alumnes de la Universitat de Saragossa i la Politècnica de València, de la Universitat de Valladolid i de la Universitat Politècnica de Madrid.
Verdecora per la seua part ha reptat als alumnes a buscar una solució en el sector de l'embalatge per a l'ecommerce. La companyia especialitzada en la venda de flors i plantes, entre altres, cerca una solució per al seu enviament. Els seus projectes finalistes són de la Universitat de Saragossa i la Universitat de Valladolid.
També, l'especialista en envasos plàstics per a la indústria alimentària i cosmètica ITC Embalatge, planteja un repte en el qual la seguretat i la higiene han de ser els protagonistes. L'envàs que busca la signatura és per a aliments untables pensats per a compartir. La companyia ha triat com a finalistes als projectes “Love2Salsa” de la Universitat Jaume I; i els treballs “Jester” i “Swap” de la Universitat Politècnica de València.
Logifruit, empresa que treballa amb envasos reutilitzables per a satisfer les necessitats d'envasament i transport dels seus clients, proposa el disseny d'un envàs secundari de plàstic per a productes secs. En aquest repte lluiten pel guardó els projectes “Lligen” i “Re-Standard Box” de la Universitat de Saragossa; i “Kotak” de la Universitat Politècnica de Madrid.
I finalment, la signatura dedicada a la fabricació d'envasos i embalatge de cartó ondulat i compacte per a múltiples mercats Grup la Plana, ha llançat el repte als universitaris per a la creació d'un sistema de tancament per als envasos de cartó que substituïsca al precinte plàstic. Els finalistes triats per a aquest repte són els treballs “Bloco” d'EASD Segòvia; “Cincbox” de la Universitat Jaume I; i “Eko-Box” d'alumnes de la Universitat de Saragossa i la Universitat Politècnica de València.
Gala de premis a València
La XII edició dels Premis Nacionals d'Envàs i Embalatge ha obtingut un gran èxit de convocatòria amb més de 1.000 inscrits i 300 projectes entregats. Un total de 28 centres, amb presència internacional i nacional, són els que finalment han presentat projectes en els Premis.
Les universitats que han obtingut representants en la final són la Universitat Jaume I de Castelló, EASD Segòvia, Universitat de Saragossa, Universitat Politècnica de València, Universitat Politècnica de Madrid i la Universitat de Valladolid. A més, per primera vegada, els Premis han comptat amb la participació d'un centre estranger convidat, la Universitat de Monterrey de Mèxic, que rebrà un premi especial per la seua col·laboració.
El jurat donarà a conéixer als guanyadors en una gala presencial el pròxim 17 de setembre a València, en un acte obert a estudiants i professionals, que tindrà com a presentador al còmic Senyor Corrals, i en el qual tots els prototips de finalistes i participants estaran exposats en un showroom. Les places són limitades i s'acceptaran per ordre d'inscripció en l'enllaç http://clusterenvase.com/ inscripcions-gal·la-xii/
Així mateix, els guanyadors i finalistes d'aquests premis participen automàticament en la categoria reservada a joves dels Premis Líderpack, que convoca Graphispack Associació i el saló Hispack de Fira de Barcelona.
Finalment, entre els projectes presentats, també se seleccionaran els representants espanyols en els WorldStar Student Awards, els guardons d'embalatge més importants del món per a alumnes d'universitats i escoles de disseny.