ECONOMIA I NEGOCI

Els empresaris demanen "estabilitat institucional" per a afavorir la recuperació econòmica

ELPERIODIC.COM - 30/09/2020

L'increment de la competitivitat entre les empreses i la situació econòmica actual fan que les companyies de tots els sectors busquen permanentment nous avantatges competitius que els permeten millorar. En aquest context, l'Associació per al Progrés de la Direcció (APD zona alce) i l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), amb la col·laboració de PwC, han organitzat la III Jornada anual Paco Pons.

Com cada any, l'objectiu de la sessió celebrada en honor a l'empresari Paco Pons, el que fora president d'AVE entre 2003 i 2011, ha sigut analitzar els diferents reptes, desafiaments i oportunitats als quals s'enfronta la Comunitat Valenciana i Espanya en matèria d'innovació i tecnologia, com a factor clau per a la competitivitat.

L'obertura ha sigut a càrrec d'Agnès Noguera, vicepresidenta d'AVE, i Íñigo Parra, president de APD Llevant, que han donat la benvinguda als participants.

Des de l'organització que presideix Vicente Boluda han demanat “estabilitat institucional, seguretat jurídica, eficiència i eficàcia administrativa”, i han instat als governants a “agilitar l'economia i salvaguardar el benestar de la ciutadania”, en un moment en el qual “la política està centrada, voluntària o involuntàriament, en debats que en res ajuden a la cohesió territorial, a la pau social i a la recuperació econòmica”.

Agnès Noguera, en nom d'AVE, ha remarcat que el paper dels empresaris i directius “és el de crear ocupació, cuidar i millorar tot el talent que tenim en els nostres equips, innovar, incorporar tecnologies i transcendir en el nostre entorn”. “Els empresaris som part de la societat i hem de contribuir a la seua millora i enfortiment”, ha subratllat.

En el debat sobre l'impacte de la tecnologia en les empreses des del punt de vista dels emprenedors, moderat per Rafael Navarro, soci cofundador de Innsomnia, Juan Carlos Sanjuan, CEO de Casual Hotels, ha destacat que “la tecnologia no és més que una mera eina, el canvi real està en l'esperit empresarial que busque eixir de la seua zona de confort i tractar d'aportar valor afegit al seu producte”.

Per part seua, Rubén Navarro, director de desenvolupament de negoci de Casas inHAUS, ha posat de manifest que "la tecnologia ha vingut a revolucionar una indústria tan ancorada en el passat com la construcció” i que “gràcies a ella, podem gestionar des de l'experiència del client en l'adquisició de la seua nova llar fins al control de costos i terminis exhaustius, ampliant la capacitat de decisió dels nostres clients".

Carmen Peris, CEO de Waffle Time, ha indicat que la startup “és un clar exemple d'èxit gràcies a l'impacte de la tecnologia tant per la seua difusió en xarxes socials, com en les plataformes de *delivery”. “Són gofres de foto (instagrameables)”, ha subratllat, sobre un model de negoci que “ha usat el seu impacte visual en els grans aparadors que hui dia ofereixen les xarxes socials i les plataformes de delivery”.

Posteriorment, s'ha posat el focus en les múltiples aplicacions de la intel·ligència artificial de la mà de César Romera, director de desenvolupament de negoci d'IBM, per a qui “la intel·ligència artificial i les noves tecnologies es consoliden com a acceleradors protagonistes de la innovació i l'èxit del negoci”.

Quant a la rellevància de l'automatització intel·ligent com a element de competitivitat empresarial, Emilio Mateu, CEO Executive Director de TCI Cutting, ha destacat que “l'automatització intel·ligent és clau per a la competitivitat de les empreses: tots els sistemes productius han d'estar fortament informatitzats i interconnectats; és el moment de la nova era, la indústria intel·ligent o smartfactory”. D'altra banda, Mateu ha insistit que “el futur passa per fabricar a Europa, on Espanya podria tindre un paper determinant com a fàbrica d'Europa".

A continuació, l'economista Josep Piqué ha analitzat l'actual context amb la ponència «Què canvia amb la pandèmia?», en la qual ha abordat el paper d'Europa en el nou escenari post-COVID.

Seguidament ha pres la paraula María Dolores Dancausa, consellera delegada de Bankinter, qui ha manifestat que “els bancs han sigut en aquests mesos una peça fonamental d'ajuda a les empreses i famílies”. En relació a Bankinter, ha assenyalat que: “Tenim un bon historial d'eixir airosos de crisis passades, en les quals el banc ha donat proves de fortalesa i flexibilitat que li han permés adaptar-se millor que uns altres a les noves circumstàncies. I moltes de les característiques amb les quals afrontem amb èxit aquelles dificultats continuaran sent importants en la crisi present”.

Per a tancar la Jornada anual Paco Pons, Sandra Deltell, sòcia de PwC, ha presentat les principals conclusions de la trobada. Així, ha remarcat la importància de la innovació i la tecnologia per a “superar els efectes de la pandèmia” i “eixir reforçats” de la crisi del Covid-19, al mateix temps que ha defensat que “la digitalització i la connectivitat seran claus en tots els àmbits de les nostres vides, i la pandèmia ha accelerat alguns, com el teletreball”, en línia amb l'assenyalat per Josep Piqué.

A més de valorar la capacitat de reinvenció i adaptació a l'entorn demostrada pels empresaris, Sandra *Deltell ha al·ludit a les oportunitats de negoci derivades del desplegament de la xarxa 5G. “Treballem perquè aquests impactes es queden a Europa”, ha apuntat, al mateix temps que ha animat a aprofitar els fons destinats per la UE per a superar la situació actual. “És el moment de pensar en grans projectes que posaran a Espanya el lloc que li correspon dins de la UE”, ha conclòs.

MÉS FOTOS