elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de trenta estudiants de Moçambic es graduen en Fisioteràpia gràcies al programa de la Xarxa Vives Fisiàfrica

Més de trenta estudiants de Moçambic es graduen en Fisioteràpia gràcies al programa de la Xarxa Vives Fisiàfrica

    El programa de cooperació Fisiàfrica, impulsat per la Xarxa Vives d'Universitats i en el qual participa la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx, permet des de l'any 2014 el desenvolupament dels sistemes de salut de Gàmbia i Moçambic. Aquest projecte va cloure el passat mes de desembre a Moçambic (Àfrica) i ha aconseguit que trenta-una persones, la majoria d'elles treballadores i treballadors del sistema de salut públic del país, hagen assolit el grau en Fisioteràpia. Fisiàfrica es mantindrà a Gàmbia durant 2018.

    La finalitat última del programa és que els nous fisioterapeutes puguen exercir de professors i professores d'aquesta disciplina universitària i així poder augmentar el nombre de professionals sanitaris amb què compta el país, un fet que permetrà, a més, donar servei a bona part de la població. La ciutat de Quelimane, a la província de Zambézia del país africà, és un bon exemple del que ocorre a molts altres indrets de Moçambic: escassetat de materials clínics, un únic hospital que compta amb només dos fisioterapeutes i una població de 200.000 persones a què atendre.

    Huit docents pertanyents a universitats de la Xarxa Vives (UMH, Universitat de les Illes Balears, Universitat de Girona, Universitat de Lleida i Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya) van viatjar a Moçambic per a impartir diferents assignatures del grau. Els alumnes del programa han mostrat també la seua satisfacció amb la qualitat de l'ensenyament rebut i els resultats assolits.

    Fisiàfrica desenvolupa, també, actuacions a Gàmbia, on diversos alumnes del programa han tingut l'oportunitat de fer pràctiques en diversos serveis sanitaris de Lleida, com ara els serveis de rehabilitació ambulatòria i de rehabilitació domiciliària. El programa de cooperació internacional compta amb el suport de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID). La Xarxa Vives ha confeccionat el pla d'estudis i s'ha encarregat, així mateix, de l'organització de la infraestructura necessària, la participació dels docents especialitzats, l'orientació de les pràctiques i els treballs de fi de grau, i del funcionament general del curs.

    Pujar