ELDA | CULTURA I ESPECTACLES

La Seu Universitària d'Elda dedica un curs a la Imatge de la Guerra Civil

ELPERIODIC.COM - 13/03/2018

La Seu Universitària d’Elda de la UA dedica un curs al tractament de la imatge de la Guerra Civil. El curs començarà demà dimecres 14 de març a les 20 hores en la Fundació Paurides (C/ Cardenal Cisneros, 1), amb la sessió inaugural «La guerra también estuvo aquí: las fotografías del Vinalopó», a càrrec de José Ramón Valero. El curs consta de cinc sessions que es prolongaran fins al 28 de març.

El dijous 15, Juan Francisco Cerón (Universitat de Múrcia) tractarà el tema del cartellisme i la propaganda en la Guerra Civil, i el dimecres 21, Francisco J. Cerdá (UA) se centrarà en el cinema a les comarques d’Alacant del 1936 al 1939. L’endemà, el dijous 22, l’equip del documental Elda, ciudad de acogida (Nerea Marcén, Iván Hernández, Juan Carlos Márquez, José Ramón Valero) parlaran de la realització d’aquest documental promogut per l’Ajuntament d’Elda. El curs acabarà el dimecres 28 de març amb una ponència a càrrec d’Israel Gil, responsable de l’Aula de Cinema de la UA, amb una ponència sobre «La Guerra Civil en el cine».

El documental

Elda, ciudad de acogida és el títol de documental que ha creat l’Ajuntament d’Elda sobre la solidaritat que durant la Guerra Civil van demostrar els eldencs, que van obrir les portes de les seues cases a 2.500 infants, així com a malalts en els hospitals de sang. El documental es presenta avui, 13 de març, en el Teatre Castelar d’Elda, a les 20.30 hores, i comptarà amb l’assistència del secretari autonòmic de Justícia, Ferran Puchades. Ha sigut produït per l’Ajuntament d’Elda amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana amb una inversió de 4.000 euros. El guió és obra de José Ramón Valero i hi participa la realitzadora Nerea Marsen, i com a coordinador Juan Carlos Márquez, a més d’Iván Hernández i altres experts. El documental explica com es va dur a terme el procés d’acollida de refugiats durant la Guerra Civil en la ciutat, dins d’un marc de violència i de guerra. De fet, Elda va tenir un paper destacat durant la Guerra Civil espanyola, ja que va acollir més de 2.500 persones de Madrid, Màlaga i València, la majoria xiquets en una època d’escassetat per a tota la població.