EDUCACIÓ

Educació reforça la col·laboració amb ajuntaments i Fiscalia de Menors per a disminuir l’absentisme escolar

ELPERIODIC.COM - 27/02/2020

La Direcció General d’Educació Inclusiva presenta el nou protocol d’actuació global contra l’absentisme escolar a les administracions que intervenen en la lluita contra aquest problema social

Proposa la creació d’una comissió mixta integrada per Educació de la Generalitat, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i Fiscalia de Menors, per a coordinar les actuacions

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha presentat el nou protocol global de prevenció i actuació per a combatre l’absentisme escolar a totes les parts que intervenen en la lluita contra aquest problema social. L’objectiu és reforçar la col·laboració entre Educació de la Generalitat, els ajuntaments i la Fiscalia de Menors a l’hora de disminuir l’absentisme i reduir l’abandonament prematur de les aules.

La directora general d’Educació Inclusiva, Raquel Andrés, ha coordinat una reunió en la qual han participat les direccions generals d’Infància i Adolescència, d’Acció Comunitària i Barris Inclusius, ambdues de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, així com també la d’Administració Local, que depén de Presidència de la Generalitat, les Fiscalies de Menors d’Alacant, Castelló i València, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i el Consell Escolar Valencià.

La presentació del protocol, segons detalla Raquel Andrés, ha servit per a  “desenvolupar un marc general de col·laboració interinstitucional per a disminuir les taxes d’absentisme escolar, fracàs escolar i d’abandonament prematur”. En aquesta línia, Educació de la Generalitat ha proposat la creació d’una comissió mixta que facilite i assegure consensos, acords i convenis entre Consell, Federació Valenciana de Municipis i Fiscalia de Menors per coordinar les actuacions.

La Conselleria d’Educació ha proposat en aquesta reunió inicial mesures com garantir que en tots els municipis o mancomunitats hi haja el Consell Escolar Municipal i que aquest dispose, tal com obliga la llei, amb una persona dels Serveis Socials, responsable de l’absentisme escolar.

Altres propostes llançades per Educació són l’establiment des de totes les institucions d’actuacions de prevenció de l’absentisme comunes, campanyes informatives, acompanyament a famílies i a l’alumnat.

Educació de la Generalitat també demana que s’estudie vincular el cobrament de la Renda Valenciana d’Inclusió al compromís per part de les famílies perceptores de garantir l’assistència a classe dels seus fills i filles menors d’edat, i que treballen conjuntament les direccions dels centres educatius amb els agents socials dels ajuntaments respectius, tal com ja s’està realitzant en aquest moment en alguns municipis.

La Direcció General d’Educació Inclusiva proposa a la resta d’organismes l’establiment de recursos i mesures específiques en les zones d’acció singulars i barris inclusius, com ara un educador social o un tècnic d’integració social (TIS) que realitze tasques específiques en aquestes zones, amb les famílies i conjuntament amb els centres educatius en l’aplicació d’aquest protocol, i amb l’acompanyament, suport i comunicació directa amb les institucions.

Les claus del nou protocol

Cal recordar que el nou el protocol per a la prevenció i intervenció de l’absentisme escolar elaborat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport  aporta novetats significatives com ara una única definició i classificació d’absentisme per a tots els centres educatius valencians, la qual cosa permetrà proporcionar dades d’absentisme fiables.

Paral·lelament incorpora una part molt important d’actuacions de prevenció de situacions d’absentisme als projectes educatius, en l’acció tutorial, els plans de transició i els plans d’igualtat i convivència. Aquestes accions estan basades en la comunicació amb les persones de l’entorn escolar, el treball amb les famílies i fonamentalment compten amb la mateixa participació de l’alumnat.

A més, Educació ja ha implementat els canvis necessaris en la plataforma Ítaca, perquè únicament a partir de la introducció de faltes d’assistència i la justificació o no d’aquestes, es genere tota la informació que l’àmbit educatiu, social i local necessita per a poder realitzar actuacions. D’aquesta manera, a més de la reducció de la documentació del centre educatiu, es garanteix que la informació solament és consultada i enviada per les persones que tenen autorització.

El protocol també fixa en la intervenció de situacions d’absentisme lleu i greu actuacions per a la reincorporació, acollida i acompanyament de l’alumnat i de les seues famílies o representants legals. Igualment, es determina, per a tots els centres els moments de comunicació i trasllat de la informació als consells escolars municipals i també als serveis socials que en formen part.

Per a facilitar la tasca del personal docent i dels equips directius dels centres escolars en l’execució d’aquest protocol, la Direcció General d’Educació Inclusiva publicarà en la pàgina web de la Conselleria en les pròximes setmanes una ‘Guia d’orientacions per a la prevenció i la intervenció davant casos d’absentisme escolar’.