Educació proposa ajornar a juny de 2021 les oposicions docents de Secundària
Al sistema educatiu valencià el calendari escolar es manté tal com estava previst
Hui s’ha celebrat la Conferència Sectorial d’Educació convocada pel Ministeri d’Educació i Formació Professional amb els responsables d’educació autonòmics davant de la situació excepcional provocada per la crisi sanitària del coronavirus Covid-19.
En aquesta reunió s’han tractat temes que afecten tots els sistemes educatius de l’Estat com són les convocatòries d’oposicions a places docents, el calendari escolar i les proves d’accés a la universitat.
Amb els tràmits administratius i l’activitat educativa i formativa presencials suspesos temporalment, Educació de la Generalitat ha decidit proposar en la Mesa sindical del pròxim divendres ajornar un any el calendari d’oposicions a places docents.
En el cas del sistema educatiu valencià les oposicions de Secundària i altres cossos, que havien d’arrancar el pròxim 18 de juny, quedarien ajornades fins a juny de 2021. Cal recordar que es tracta de 4.295 places, de les quals 3.575 són de lliure accés.
Així mateix, les oposicions previstes en 2021 per a Infantil i Primària, s’ajornarien a 2022.
El conseller Marzà explica que “la situació en la qual ens trobem fa que siga recomanable evitar les incerteses de milers d’aspirants que s’estan preparant per a opositar i resulta molt més raonable que es puguen reorganitzar amb un nou calendari”.
Trasllat de les PAU a entre final de juny i principi de juliol
Una altra decisió que s’ha pres en la Conferència Sectorial d’Educació per part de totes les autonomies és l’establiment d’una nova data per a les proves d’accés a la universitat (PAU), ja que aquestes proves donen accés a totes les universitats de l’Estat per tindre un districte universitari únic d’accés.
En el sistema educatiu valencià, les proves estaven convocades per a la segona setmana de juny, del dimarts 9 al dijous 11 en convocatòria ordinària, mentre que l’extraordinària s’anava a realitzar la segona setmana de juliol, del dimarts 7 al dijous 9.
“Ara, en el nou context, la PAU ordinària es posposarà entre tres i quatre setmanes. En la videoconferència de hui s’ha acordat establir una forqueta que va entre el 24 de juny i el 10 de juliol perquè totes les autonomies reprogramen la convocatòria ordinària de la PAU amb el compromís de publicar els resultats abans del 17 de juliol”, ha explicat el secretari autonòmic d’Educació i FP, Miguel Soler.
Igualment, la convocatòria extraordinària, es posposarà a setembre. En aquest cas, l’acord fixa que es faran abans del 10 de setembre, últim dia per a publicar els resultats.
Segons Miguel Soler “en els pròxims dies ens coordinarem amb la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, juntament amb la Conferència de Rectores i Rectors d’Universitats Públiques Valencianes (CRUPV) per a determinar els dies concrets en què es fixaran les PAU a la Comunitat Valenciana, tant les ordinàries com les extraordinàries, dins de la forqueta de dies pactat en la Conferència Sectorial d’Educació celebrada hui”.
Es manté el calendari escolar fixat
Al sistema educatiu valencià es manté el calendari establert del curs 2019-2020 en les dates fixades de finalització, tal com estava previst.
Per tant per a l’alumnat d’Infantil i Primària el curs finalitza el 18 juny; i per a l’alumnat d’ESO, Batxillerat i FP, el 16 de juny.
Cal recordar que el curs continua amb la formació a distància mitjançant la plataforma MULAN. La incorporació a classes presencials dependrà de l’alerta sanitària.
El conseller Marzà ha recordat que “pel que fa als continguts educatius en cap cas es pot pretendre fer ni exigir el mateix que amb la formació presencial”.
Reestructuració de les pràctiques de la Formació Professional
En la Conferència Sectorial d’Educació també s’ha acordat que la durada de l’FCT, que per regla general és de 400 hores de pràctiques en empreses, passa de manera excepcional al mínim que es preveu en la normativa bàsica: 220 hores.
Així mateix, s’ha decidit integrar l’FCT en el mòdul de Projecte final de cicle perquè es puguen abordar els objectius associats a l’entorn laboral. Aquesta mesura afectarà tant l’FP Bàsica, com a la de grau mitjà i grau superior.
La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ja havia decidit que, dins del mòdul de Projecte, els instituts oferisquen a l’alumnat programes formatius a distància que simulen l’entorn del centre de treball, tenint en compte el que es preveu en l’FCT de cada cicle.
Igualment, en relació a les proves d’accés a l’FP de grau mitjà o superior per aquells que no tinguen els requisits acadèmics necessaris, s’ha acordat posposar-les seguint el que vagen marcant les autoritats sanitàries.