EDUCACIÓ

Educació: obrir o no els col·legis el pròxim curs?

GREGORY ESTRELLA - 15/07/2020

Diversos estudis realitzats a Europa, els EUA i la Xina constaten que la transmissió de COVID-19 entre xiquets és baixa

Encara que l'estiu encara no ha arribat ni al seu Equador, les mirades ja es fixen sobre la tardor que està per arribar. En aquesta ocasió, la COVID-19 serà l'encarregada de continuar condicionant el dia a dia de les persones i és per això que ja es comença a debatre sobre que es podria a fer i que no. En aquest sentit, en l'àmbit de l'educació sorgeix el dilema de si el més adequat seria obrir les escoles o, per contra, romandre amb l'educació online. Siga com siga, la por al fet que els més xicotets es contagien pes sobre els pares, no obstant això, diversos estudis realitzats tant a Europa com als EUA i la Xina constaten que la transmissió del virus és molt baixa entre xiquets. Davant aquestes dades els pediatres no han dubtat a aventurar-se en afirmar que s'haurien de reobrir les escoles aquesta pròxima tardor.

En aquest sentit, la revista oficial revisada l'Acadèmia Estatunidenca de Pediatria, Pediatrics, concloïa en un dels seus articles que els xiquets transmeten el virus entre si o als adults amb escassa freqüència. Els autors d'aquest articule són Benjamin Lee i William V. Raszka, Jr., especialistes en malalties infeccioses pediàtriques en la Facultat de Medicina Larner de la Universitat de Vermont, als Estats Units. Ells sostenen que sempre que se seguisquen les mesures de distanciament social apropiades i es tinguen en compte les taxes de transmissió en la comunitat, les escoles poden i deuria reobrir a la tardor.

Els investigadors també basen les seues conclusions en quatre estudis recents que examinen la transmissió de COVID-19 per i entre xiquets. La veritat és que ja hi ha realitzats diversos estudis:  la pediatra, Klara M. Posfay-Barbe, membre de la Facultat de l'Escola de Medicina de la Universitat de Ginebra (Suïssa), i els seus col·legues van estudiar les llars de 39 xiquets suïssos infectats. El rastreig va revelar que només en tres casos (el 8%) era un xiquet el cas inicial sospitós, amb símptomes anteriors a la malaltia dels contactes adults en la llar; també, a la Xina el rastreig de contactes d'investigadors va demostrar que dels 68 xiquets amb COVID-19 ingressats a l'Hospital de Dones i Xiquets de Qingdao, el 96% eren contactes domèstics d'adults prèviament infectats; i, en un estudi francés, un xiquet infectat va exposar a més de 80 companys de classe en tres escoles i cap la va contraure.

De moment, a Espanya la ministra d'Educació, Isabel Celaá, ja ha explicat que tornarà la docència presencial, però amb alguns canvi i restriccions: els centres educatius hauran de convertir en aules les sales d'actes, els gimnasos, les sales audiovisuals o les biblioteques, de manera que aquests nous espais garantisquen entre els estudiants una distància de seguretat mínima de dos metres. “Hem d'aprofitar absolutament tots els espais físics dels centres, no sols les aules”, ha declarat Celaá.

No obstant això, el país encara un futur incert, ja que els rebrots que s'han anat succeint amenacen la vida diària i amb això tots els àmbits socials. Encara així, la ministra d'Educació ha assegurat: “En cas de rebrot, intentarem que les escoles romanguen obertes”.