EDUCACIÓ

Educació beca, amb 600 euros, 129 xiques que obrin camins a la dona en cicles d’FP amb alta ocupabilitat

ELPERIODIC.COM - 22/10/2020

El nombre de becàries creix un 20 % respecte al curs passat amb 21 beneficiàries més

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha concedit 129 beques de 600 euros cadascuna a xiques que el passat curs 2019-2020 obriren camins a la dona en cicles d’FP amb alta ocupabilitat però amb poca presència femenina. El nombre de becàries ha crescut un 20 % respecte al curs 2018-2019 pel fet que s’han atorgat  21 ajudes més.

L’objectiu d’aquestes beques és fomentar l’accés de les alumnes a 37 cicles formatius de Formació Professional Bàsica i grau mitjà i superior de les famílies professionals d’Electricitat i Electrònica, Energia i Aigua, Fabricació Mecànica, Instal·lació i Manteniment, i Transport i Manteniment de Vehicles, en centres educatius públics valencians.

Són cicles amb una presència femenina escassa, però que presenten una bona inserció professional. Per això, aquestes ajudes tracten de fomentar la incorporació de la dona a un nínxol de treball amb elevat potencial de futur.

Amb les 129 beques ara concedides, Educació de la Generalitat, en cinc cursos, ha atorgat 524 ajudes, quasi el doble que les 277 de l’etapa anterior.

En la convocatòria ara resolta s’han concedit 42 beques a alumnes que estudien en centres educatius de les comarques d’Alacant, 6 a estudiants de centres de les comarques de Castelló i 81 a alumnes de centres de les comarques de València.

Més de la meitat de les ajudes, 69 de 129 (el 53,5 %), les concentren alumnes de cinc cicles: el de tècnica superior de Prevenció de Riscos Professionals (21 becàries); el de tècnica en Manteniment Electromecànic (14); el de tècnica d’Electromecànica de Vehicles (13); el de tècnica d’Instal·lacions Elèctriques i Automàtiques (11); i el de tècnica d’Instal·lacions de Telecomunicacions (10).

Cal destacar que aquesta subvenció per a ajudar les dones a incorporar-se a cicles d’FP masculinitzats és compatible amb qualsevol altra subvenció o beca.

Els requisits per a gaudir d’aquesta ajuda són que les aspirants, en el curs al qual fa referència la convocatòria i que en aquest cas és el passat 2019-2020,  estudien en un centre públic i que estiguen matriculades, per primera vegada, en el primer curs d’algun dels 37 cicles formatius d’FP Bàsica o de grau mitjà o superior de les cinc famílies professionals esmentades.

La inversió d’Educació de la Generalitat en aquestes 129 beques de 600 euros és de 77.400 euros, un 19,4 % més que els 64.800 euros del curs anterior, en què la inversió ja va créixer un 11 % més respecte al curs 2017-2018. Aquest ascens constant és una prova del fet que cada vegada més dones demanen aquestes ajudes.

De les cinc famílies professionals en què aquestes ajudes pretenen incentivar la presència de les dones, és la d’Electricitat i Electrònica la que més beques concentra amb 42 de les 129 concedides, el 32,5 %. En aquesta família podien rebre ajudes les alumnes de primer curs de 9 cicles. El repartiment de beques ha sigut el següent: títol professional bàsic en Electricitat i Electrònica (4), títol professional bàsic en Instal·lacions Electrotècniques i Mecànica (2), tècnica en Instal·lacions de Telecomunicacions (10), tècnica en Instal·lacions Elèctriques i Automàtiques (11), tècnica superior en Automatització i Robòtica Industrial (4), tècnica superior en Electromedicina Clínica (6), tècnica superior en Manteniment Electrònic (1), tècnica superior en Sistemes de Telecomunicacions i Informàtics (0), i tècnica superior en Sistemes Electrotècnics i Automatitzats (4).

En la família d’Energia i Aigua s’han concedit tres beques en els dos cicles en què es podia demanar l’ajuda: tècnica superior en Eficiència Energètica i Energia Solar Tèrmica (1), i tècnica superior en Energies Renovables (2).

La família de Fabricació Mecànica inclou 11 cicles i s’han concedit 23 beques: títol professional bàsic en Fabricació d’Elements Metàl·lics (1), títol professional bàsic en Fabricació i Muntatge (0), tècnica en Conformació per Emmotlament de Metalls i Polímers (0), tècnica en Joieria (6), tècnica en Mecanitzat (3), tècnica en Soldadura i Caldereria (0), tècnica superior en Construccions Metàl·liques (1), tècnica superior en Disseny en Fabricació Mecànica (1), tècnica superior en Òptica i Protètica Ocular (7), tècnica superior en Programació de la Producció en Fabricació Mecànica (4), i tècnica superior en Programació de la Producció en Emmotlament de Metalls i Polímers (0).

En la família d’Instal·lació i Manteniment, 8 cicles són objecte d’ajudes i s’han repartit 39 beques: títol professional bàsic en Manteniment d’Habitatges (0), tècnica en Instal·lacions de Producció de Calor (0), tècnica en Instal·lacions Frigorífiques i de Climatització (0), tècnica en Manteniment Electromecànic (14), tècnica superior en Desenvolupament de Projectes d’Instal·lacions Tèrmiques i de Fluids (0), tècnica superior en Manteniment d’Instal·lacions Tèrmiques i de Fluids (0), tècnica superior en Mecatrònica Industrial (4), i tècnica superior en Prevenció de Riscos Professionals (21).

Pel que fa a la família de Transport i Manteniment de Vehicles, hi ha 7 cicles en què es pot demanar l’ajuda i s’han concedit 22 beques: títol professional bàsic en Manteniment d’Embarcacions Esportives i d’Esbarjo (0), títol professional bàsic en Manteniment de Vehicles (0), tècnica en Carrosseria (3), tècnica en Conducció de Vehicles de Transport per Carretera (0), tècnica en Electromecànica de Maquinària (0), tècnica en Electromecànica de Vehicles Automòbils (13), i tècnica superior en Automoció (6).

Tots els detalls de la resolució de la convocatòria es poden consultar en el DOGV