Educació amplia les estades formatives en anglés per al professorat a 2.500 places i cinc països
ELPERIODIC.COM - 08/11/2021S’oferiran 480 places més que abans de la pandèmia; 1.050 per a cursos a l’estranger, 825 en el territori estatal i 625 en la modalitat en línia
A més del Regne Unit i Irlanda, també hi haurà estades a Malta, Finlàndia i Holanda
La Conselleria d’Educació augmenta de cara al pròxim estiu l’oferta d’estades formatives en anglés per al professorat a un total de 2.500 places, un 23,8 % més que abans de la pandèmia de COVID-19. Igualment, amplia a cinc els països on es podran fer aquests cursos intensius d’entre tres i quatre setmanes de durada, ja que a més del Regne Unit i Irlanda, també hi haurà estades a Malta, Finlàndia i Holanda.
El departament del conseller Vicent Marzà invertirà en 2022 en aquestes estades formatives prop de 5,8 milions d’euros, un 7,1 % més. L’objectiu d’aquests cursos d’anglés oral, que segueixen la metodologia d’immersió total i estan focalitzats a la millora de la competència comunicativa en llengua anglesa, és el perfeccionament lingüístic i metodològic del professorat del sistema educatiu valencià.
Les 2.500 estades formatives que s’oferiran són de tres tipus: 1.050 estades de tres o quatre setmanes a l’estranger, 825 estades formatives en un programa d’immersió lingüística d’una setmana de duració en territori estatal i 625 places en un curs d’anglés intensiu en línia de dues setmanes basat en el desenvolupament de les habilitats de comunicació oral.
La previsió amb la qual està treballant la Conselleria es convocar a mitjan de febrer de l’any que ve tota aquesta oferta d’estades formatives en anglés per a l’estiu de 2021. Tota la informació, juntament amb un vídeo explicatiu, estarà disponible en les pròximes setmanes en el web de Formació del Professorat (https://ceice.gva.es/va/web/formacion-profesorado/estancias-en-el-extranjero).
Distribució de les 2.500 estades formatives
Les 1.050 places d’estades a l’estranger es distribuiran de la manera següent: 900 places en un curs intensiu de 4 setmanes al Regne Unit o Irlanda, 450 d’aquestes per a professorat d’Infantil i Primària i les altres 450 per a professorat de Secundària i EOI; més 150 places d’estades de tres setmanes a l’estranger per a professorat de Formació Professional.
Aquestes 150 places de cursos de tres setmanes a l’estranger per a professorat d’FP es repartiran de la manera següent: 30 estades a Holanda per a professorat de la família professional de Comerç i Màrqueting; 20 estades a Malta per a professorat d’Hoteleria i Turisme; 25 estades a Finlàndia per a professorat d’Imatge i So; i 75 estades a Irlanda i Regne Unit per a professorat de la resta de famílies professionals.
La distribució de les 825 places per a cursos d’immersió lingüística en anglés d’una setmana de duració en territori estatal serà la següent: 350 per a professorat d’Infantil i Primària; 350 per a professorat de Secundària i EOI; i 125 per a professorat d’FP.
Finalment, les 625 places dels cursos intensius en línia de dues setmanes s’assignaran així: 450 per a professorat d’Infantil, Primària, Secundària i EOI; i 175 per a professorat d’FP.
Cal recordar que les estades formatives gratuïtes per als docents valencians es duen a terme des de l’estiu de 2017. Aqueix any es convocaren 600 places i 1.000 a l’estiu de 2018. En 2019 l’oferta s’amplià a 1.500 estades. En 2020, la previsió era convocar 2.020 places, 1.320 estades a l’estranger i 700 places en cursos intensius a Espanya, però la declaració del primer estat d’alarma el 14 de març de 2020 i la suspensió de tots els processos administratius durant dos mesos juntament amb la prohibició de viatjar a l’estranger obligà a cancel·lar la licitació del programa.
L’estiu passat es reactivà el programa amb 1.500 cursos intensius en línia modalitat que ara es continua oferint per a tot el professorat interessat a formar-se sense moure’s de casa.
Aquestes estades formatives formen part del pla d’acompanyament per a la formació en anglés del professorat juntament amb els cursos gratuïts a les EOI i els cursos que s’ofereixen als centres de formació del professorat, amb la finalitat de dotar les plantilles docents d’eines de coneixement de llengües en el marc del sistema educatiu plurilingüe autonòmic.