Economia i la Universitat de València organitzen la primera edició de l'Escola d'estiu de l'economia sostenible valenciana
L'objectiu és desenvolupar diferents perspectives en clau de canvi del model productiu i de satisfacció de necessitats humanes segons l'Agenda 2030
La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i les càtedres d'Economia feminista i d'Economia del Bé Comú de la Universitat de València han organitzat primera edició de l'Escola d'estiu de l'Economia Sostenible Valenciana, que se celebrarà del 18 al 22 de juliol.
L'objectiu central de l'escola és desenvolupar diferents perspectives i temàtiques, de manera transversal, que afecten el sistema productiu valencià, en clau de canvi del model i de satisfacció de necessitats humanes vinculades a l'Agenda 2030.
L'escola s'ha dividit en dues activitats:
La primera, serveix com a jornada d'inauguració, i se celebra el 18 de juliol en la sala d'actes del jardí Botànic de la Universitat de València, on es planteja una taula redona amb el títol el Diàlegs sobre sostenibilitat: la cura de les persones i la cura del planeta: jornada d'inauguració de l'escola
La segona activitat és el Seminari: “Economia per a la sostenibilitat de la vida: Aportacions des del bé comú i el feminisme, que s'impartirà en la Universitat d'Estiu de Gandia de la Universitat de València, del 19 al 22 de juliol.
Els cursos són presencials i gratuïts. En la web https://ir.uv.es/bqw7pl9 es pot consultar tota la informació i realitzar les inscripcions.
El conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, ha explicat que amb aquesta escola “es pretén aportar espais de reflexió i debat per a configurar el concepte de sostenibilitat en un sentit ampli i sota les claus de democràcia econòmica, l'economia feminista, la transformació ecològica de l'economia valenciana, la rellevància del paper de l'àmbit de gestió i codecisió de les polítiques en clau valenciana, la justícia social i econòmica com a eixos de les polítiques i la perspectiva feminista transversal de les propostes contingudes en les activitats del projecte”.
Diàlegs sobre sostenibilitat
Hui en la sala d'actes del jardí Botànic de la Universitat de València, s'inaugura el curs amb una taula redona sobre la cura de les persones i del planeta, en la qual participen Fernando Valladares i Dolors Comas. A la inauguració hi ha participat la secretària autonòmica d'Economia Sostenible, Sectors Productius i Comerç, Empar Martínez Bonafé, i la directora general d'Internacionalització, Mª Dolores Parra.
Fernando Valladares és Doctor en Ciències Biològiques per la Universitat Complutense de Madrid, amb premis extraordinaris de llicenciatura i doctorat i premi internacional Mason H. Hale (el Canadà, 1994). En l'actualitat és professor d'investigació del CSIC, on dirigeix el grup d’Ecologia i Canvi Global en el Museu Nacional de Ciències Naturals.
Dolors Comas, antropòloga, doctora per la Universitat de Barcelona i professora a la Universitat Rovira i Virgili, ha realitzat nombrosos estudis sobre antropologia social i investigacions sobre els canvis en organització del treball i la família, centrant-se en el gènere i la justícia social, els treballs pagats i no pagats de les dones i els canvis en la família. És autora de llibres com a Antropologia Econòmica, Vides de dones i Treball, gènere i cultura.
En la taula redona s'aborden idees com el canvi del concepte de treball per a incloure el treball de les cures, especialment el que realitzen les dones, com a més del PIB, tindre en compte en el creixement aspectes fonamentals per a la vida com la salut, la igualtat, els drets individuals i col·lectius, la solidaritat. També si l'excés de població és realment un problema de sostenibilitat per al planeta, les conseqüències de la crisi climàtica o la despesa pública destinada a sufragar la reconstrucció dels desperfectes que provoquen els fenòmens climàtics extrems.