EDUCACIÓ

Les "ecoescoles" com la "clau" de la innovació educativa valenciana

ELPERIODIC.COM - 07/10/2019

Educació de la Generalitat aporta ajudes a 13 projectes d’investigació i innovació educativa dedicats al foment de les ecoescoles en 38 centres educatius valencians

La introducció de la sostenibilitat mediambiental en el model pedagògic fa que escoles i instituts siguen agents de sensibilització mediambiental

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport promou 13 projectes d’investigació i innovació educativa (PIIE) dedicats al desenvolupament de les ecoescoles. Aquests projectes estan impulsats per 38 centres educatius de 29 municipis valencians que mobilitzen més d’11.100 alumnes d’Infantil, Primària, ESO, Batxillerat, FP i Educació Especial.

El concepte d’ecoescola fa referència a aquell centre educatiu que busca integrar la sostenibilitat en el seu model pedagògic i de gestió, amb la promoció de l’educació ambiental per al desenvolupament sostenible en totes les seues aules, serveis i activitats educatives. Això converteix tota la comunitat educativa en un autèntic agent de canvi i de sensibilització de la ciutadania envers la conservació del medi ambient.

El conseller Vicent Marzà ha destacat que “amb les propostes innovadores de centres educatius per a fomentar els projectes d’ecoescoles es transmeten valors de solidaritat i sostenibilitat mediambiental, i ajuden a construir una educació cada vegada més compromesa amb el seu entorn i decidida a millorar la vida de les persones”, i ha afegit: “estem en un context d’emergència climàtica, en què els més joves abanderen la lluita contra els efectes del canvi climàtic, són un exemple a seguir a escala mundial, i amb projectes com les ecoescoles treballem als centres educatius els valors perquè els actuals xiquets i xiquetes tinguen consciència dels reptes del futur i com d’important és l’equilibri mediambiental”.

Mitjançant aquest tipus de projectes l’alumnat aprén a treballar, cultivar i estimar la terra a través de l’hort escolar, i descobreix conceptes tan rellevants com la sostenibilitat o l’agricultura ecològica i de proximitat.

Les ecoescoles posen en valor també la sostenibilitat del menjador escolar amb la introducció de productes de proximitat: “La renaturalització de les escoles també implica una reflexió i un canvi dels espais exteriors del centre cap a un model més natural i d’alt contingut pedagògic”, ha explicat Marzà.

Cap a ambients educatius més sostenibles

L’objectiu d’aquests projectes d’innovació educativa sobre ecoescoles és que les bones pràctiques pedagògiques dels 38 centres docents participants es convertisquen en un exemple de bones pràctiques de promoció de la protecció del medi natural i del desenvolupament d’ambients educatius més sostenibles que es poden compartir amb tota la comunitat educativa.

A les comarques d’Alacant, Educació ha adjudicat ajudes a 7 projectes d’ecoescoles que impulsen 24 centres docents de 23 municipis amb vora 5.900 alumnes. Les comarques de Castelló sumen 2 projectes al voltant de les ecoescoles, en els quals participen 6 centres docents de tres municipis que atenen més de 2.100 escolars. Finalment, a les comarques de València són 4 els projectes, amb 8 escoles implicades de 3 municipis que escolaritzen més de 3.100 xiquets i xiquetes.

5 dels 7 projectes d’investigació i innovació educativa de les comarques d’Alacant sobre ecoescoles són agrupacions de centres docents de la Marina. Així, trobem les iniciatives ‘Ecoescoles, mar i muntanya’ (CEIP Benicadim de Beniarbeig, CEIP Les Vessanes de Dénia, CEIP Segaria del Verger, CEIP Ausiàs March dels Poblets i CEIP Sanchis Guarner d’Ondara); ‘Ecoescoles, les marjals’ (CEIP Cervantes de Dénia, CEIP Carolina Sala i CEIP Ambra de Pego, CEIP Joanot Martorell de la Vall de Gallinera, CEIP Alfadalí d’Oliva).

Les altres agrupacions són ‘Ecoescoles rurals’ (CRA Terra de Riuraus d’Alcalalí i Llíber, CEIP Castell del Pop de Murla, CEIP El Carrascal de Parcent i CEIP San Luis Beltrán de Tormos); ‘La renaturalització dels centres’ (CEIP Oltà de Calp, CEIP Llebeig de Dénia, CEIP Comarcal Hispanidad d’Orba i CEIP Virgen Pobre de Xaló i el CRA Montdúver-Safor de Potries, aquest últim de la comarca valenciana de la Safor); i ‘Ecoescoles a la Marina Baixa’ (CEIP Puig Campana de Benidorm i CEIP M.ª Francisca Ruiz Miquel de la Vila Joiosa).

Finalment, en terres d’Alacant també tenim dos PIEE impulsats per centres educatius. Són ‘Proyecto Eco. Equipos colaborativos para la concienciación medioambiental’ de l’IES Marcos Zaragoza de la Vila Joiosa i ‘Ecoescoles Almadrava’, del CEIP La Almadraba d’Alacant.

Les comarques de Castelló sumen dues agrupacions de centres. Una és el projecte ‘Cap a un món més feliç: becoming eco-schools’, que integra tres escoles, dues a Vinaròs (CEIP San Sebastián i Mare de Déu de la Misericòrdia) i una a Traiguera (CEIP Font de la Salut); i l’altra és l’experiència ‘Ecoeducació als nostres centres. Orpesa verda’, en la qual participen tots els centres educatius públics d’aquest municipi de la Plana Alta (CEIP Deán Martí, CEIP Mediterrània i IES Torre del Rei).

Les comarques de València compten amb el projecte agrupat ‘Ecoescoles’, que conformen cinc centres docents de Gandia (els CEIP Roís de Corella, Montdúver i Joan XXIII, el Centre Públic d’Educació Especial Comarcal Enric Valor i el centre concertat Real Colegio Escuelas Pías). A més, Educació també finança tres iniciatives d’altres centres: ‘Ecoescola musical’ (CEIP Rei en Jaume de Xirivella), ‘Vivim ecològicament’ (CEIP Jaume II el Just de Benifairó de la Valldigna) i ‘Ecol·legis, el vessant més sostenible de l’educació’ (CEIP Antonio Machado de Torrent).