Dues valencianes opten al Goya al Millor curtmetratge d'animació per la seua obra ‘Tot bé’
El curt de Rocío Benavent i Diana Acién aborda de manera tragicòmica, surrealista i feminista el confinament que va provocar la pandèmia
És possible rememorar els temps pròxims de confinament pandèmic a partir del cinema i l'humor? No sols ho és, sinó que la fórmula funciona. Almenys, la que han trobat dos ex alumnes de la UPV, Rocío Benavent i Diana Acién, l'aproximació de la qual a aquell episodi els ha valgut una nominació als Premis Goya en la categoria de Millor curtmetratge d'animació.
L'obra, de quasi 7 minuts de duració, es titula Tot bé, un títol que no anticipa precisament la trama que desenvolupa. Es tracta d'una “tragicomèdia surrealista amb una mirada feminista, en la qual el rol de dos personatges es veu inesperadament invertit en irrompre una nova realitat en un escenari particular”, descriu Rocío Benavent, qui exercix de productora executiva i és, a més, professora associada en el departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l'Art de la UPV.
Esta “nova realitat” suscitarà una sèrie de conflictes i desafiarà la capacitat d'adaptació de tots dos personatges.
Escaneig d'empremtes dactilars
La tècnica d'animació utilitzada en Tot bé és el disseny en 3D, amb abundants detalls en 2D. La combinació d'estes dues tècniques ha sigut un dels reptes principals, al costat de la configuració dels rostres dels personatges a partir d'un dit índex que imita les empremtes dactilars. El resultat permet emfatitzar la textura de les figures en continu moviment des de l'escaneig d'empremtes dactilars, “una tècnica que ens recorda a vegades al stop motion i la plastelina”, assenyala Benavent.
La trama beu d'alguns moments anecdòtics que, en major o menor mesura, vivim durant la pandèmia del COVID-19 i el conseqüent confinament. Alguns en particular, certament sorprenents, van ser recollits pels mitjans de comunicació, com el cas d'un senyor que va ser multat per traure a passejar el seu gos de joguet, recorda Benavent. El context del confinament ha permés a les creadores “explorar les emocions que vivim, apel·lant a l'espectador i convidant-li a reflexionar sobre els desafiaments que ens va suposar esta experiència col·lectiva”.
Esforç multidisciplinari
Rocío Benavent remarca que Tot bé és fruit de l'esforç d'un equip multidisciplinari, compost per unes vint persones amb experiència professional en el món de l'animació. Entre elles, destaca la iniciativa de Diana Acién, egressada del Màster d'Animació de la UPV i la persona que va sembrar la llavor, en presentar a Benavent el guió del curt durant la pandèmia amb l'objectiu d'explorar les seues possibilitats i tractar d'aconseguir ajudes públiques, a través de la productora Saltarinas. Tot bé compta amb el suport d'À Punt Mitjana i l'ajuda a la producció de l'Institut Valencià de Cultura.
Recorregut nacional i internacional
La distribució de Tot bé es va iniciar a principis de 2023, després de quasi dos anys de producció. Fins al moment, el curt ha sigut seleccionat en 38 festivals nacionals i internacionals, al que cal sumar una menció especial del jurat en el Festival de Cinema de Girona i el premi al Millor curtmetratge d'animació del festival Fenavid de Bolívia. La recent nominació al Goya suposa “ja de per si mateix un premi, en conéixer els secrets d'un certamen d'esta magnitud i compartir la nominació amb amigues i companyes de la professió”, subratlla Benavent.
Aprenentatge immillorable en la UPV
Preguntades sobre la formació que han rebut en la UPV, tant pel que fa al grau de Comunicació Audiovisual que s'impartix a Gandia com en el Màster d'Animació, ambdues destaquen l'alt nivell de formació i preparació de totes dues titulacions de cara al mercat laboral, gràcies al seu enfocament pràctic.
“En el cas del Màster, l'alumnat té l'oportunitat de fer un curtmetratge com el que va idear Diana i que, ara, aspira al Goya. Això suposa un aprenentatge immillorable per a eixir al mercat laboral i aconseguir treballar en el sector de l'animació”, posa com a exemple Benavent.
La gala dels Premis Goya se celebrarà el pròxim 10 de febrer, moment en el qual es donaran a conéixer els premis en les diferents categories. Un dia assenyalat en roig per a Rocío Benavent i Diana Acién. Eixe dia els flases els il·luminaran. Una llum que, anímicament, els impulsarà de cara als seus objectius més pròxims: acabar la tesi, en el cas de Rocío, i muntar la seua pròpia productora, en el de Diana. De moment, tot bé.